StoryEditorOCM
Strani nogometnovost u slučaju

Vuškovićevu obranu preuzeo moćni odvjetnik, već je ukidao dopinške kazne. Evo kako planiraju srušiti presudu

Piše SPORT SD
11. svibnja 2023. - 16:17

Stoper HSV-a i bivši igrač Hajduka Mario Vušković je krajem ožujka proglašen krivim za korištenje dopinga te mu je određena dvogodišnja suspenzija.

Vušković je suspendiran još krajem prošle godine nakon što je u dva uzorka testirao pozitivan na EPO. Njegov odvjetnički tim priprema žalbu, a imaju je vremena dostaviti do lipnja Međunarodnom sportskom sudu u Laussani (CAS).

image
AFP

Njemački Abendblatt, koji detaljno prati i izvještava o Vuškovićevom slučaju, sada piše kako je glavnu ulogu u odvjetničkom timu preuzeo Paul Green, odvjetnik s velikm iskustvom ispred CAS-a.

Green je zastupao sprintera i osvajača srebrne olimpijske medalje Petera Bola, koji je bio pozitivan na EPO u listopadu 2022. godine. Nakon negativnog B uzorka na EPO, koji je otkrio pogreške u procesu Sar-Page analize, ukinuta je kazna za Bola.

Abendblatt ističe kako će Vuškovićev tim vjerojatno tražiti potencijalne presedane, primjerice slučaj češkog triatlonca Wojteka Sommera. Čeh je testirao lažno pozitivan prije sedam godina i kada je dokazana njegova nevinost ukinuta mu je suspenzija ugovorom o tajnosti podataka sa Svjetskom antidopinškom agencijom.

Laboratorij koji je napravio pogrešku u slučaju češkog triatlonca nalazi se u Kreichi, isti onaj koji je vršio testiranja na Vuškoviću i analizirao njegov A i B uzorak.

Njegov odvjetnički tim planira dovesti u pitanje Sar-page metodu analiziranja uzoraka, a osim toga će pokušati uvjeriti suce da se dogodila greška pri transportu uzoraka zbog prekidanja hladnog lanca u trajanju od 24 sata, te je moguće da je to utjecalo na rezultate testiranja.

Sud u Lausannei će biti obavezan uzeti i C-uzorak, što je sportski sud DFB-a i naredio, ali WADA je to odbila jer po zakonu nije obavezna to napraviti.

U ovom slučaju CAS, kao i sportski sud, nemaju zakonskih mogućnosti oduzeti uzorak urina, koji NADA kao vlasnica ne želi dati. "Smatram da je razumljivo što WADA odbija analizu treće strane jer biste inače napravili presedan", rekao je stručnjak Wolfgang Jelkmann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 20:53