StoryEditorOCM
Strani nogometsvima isto

U najluđoj skupini na Europskom prvenstvu Belgija pobijedila Rumunjsku i sada je sve otvoreno

Piše Hina
22. lipnja 2024. - 22:55

U susretu 2. kola skupine E na nogometnom EURU Belgija je u Koelnu svladala Rumunjsku sa 2-0 (1-0).

Strijelci za Belgiju bili su Youri Tielemans (2) i Kevin De Bruyne (80).

Nakon iznenađujućeg 0-1 poraza u prvom dvoboju protiv Slovačke, belgijski izbornik Domenico Tedesco odlučio se na četiri izmjene. I dok su one na stoperskim pozicijama bile očekivane jer su se Vertonghen i Theate oporavili od ozljeda, dvije u veznoj liniji bile su taktičke. Tako su Tielemans i Lukebakio zamijenili Trossarda i Carrasca.

I upravo se uvrštavanje Tielemansa pokazalo kao dobitan potez jer je igrač Aston Ville doveo Belgiju u prednost nakon samo 73 sekunde igre. Tielemans je osvojio loptu na rumunjskoj polovici terena, proslijedio ju do Lukakua koji se odlično zagradio i odigrao dupli pas s Dokuom te potom povratnom loptom sve namjestio za udarac Tielemansa koji se priključio završnici i snažnim prizemnim udarcem sa 18 metara "probio" Nitua.

Mogla se Rumunjska ekspresno vratiti u susret, u 5. minuti Dragusin je tukao glavom s pet metara pod gredu, ali Casteels je sjajno reagirao. 

Ostatak prvog poluvremena protekao je u dominaciji Belgije, no istaknuo se rumunjski vratar Nita s nekoliko dobrih obrana. U 13. minuti opet su odlično kombinirali Doku i Lukaku, robusni se napadač uspio okrenuti oko svog čuvara Burce, ali njegov je udarac uspio blokirati Dragusin. Pet minuta potom De Bruyne je osvojio mnoštvo prostora i uposlio Lukebakija čiji je udarac sa 15 metara zaustavio Nita. Blizu pogotku bio je i Doku koji se u 31. minuti odlučio na iznenadni udarac iskosa, ali Nita je opet bio spreman.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Početkom nastavka Rumunjska je mogla šokirati Belgiju, Mihaila se sjurio s loptom s centra igrališta, ušao u kazneni prostor, ali upravo u trenutku kada se spremio za udarac dostigao ga je Onana i omeo u velikoj prilici.

Najveća zvijezda belgijske reprezentacije De Bruyne pokazao je svoju klasu u 52. minuti kada je pucao iz okreta sa 20 metara, ali Nita je bio spreman i na taj pokušaj.

Najbolji strijelac belgijske reprezentacije Lukaku u 63. minuti zatresao je mrežu Rumunjske nakon sjajnog proigravanja De Bruynea, ali pregledom snimke ustanovljeno je kako je bio u minimalnom zaleđu. To je već treći poništeni pogodak Lukakua na ovom EURU, u 1. kolu je dva puta tresao mrežu Slovačke, ali i ti su golovi nakon pregleda VAR-a poništeni zbog zaleđa i igranja rukom.

Novu priliku Lukaku je imao u 66. minuti kada se izborio za udarac sa 10-ak metara, no Nita je uspio odbiti loptu. Neiskorištene prilike Belgijanaca Rumunji su mogli kazniti u 68. minuti kada je Man utrčao u kazneni prostor suparnika, no Casteels je bio spreman.

Do potvrde pobjede Belgija je stigla iz najjednostavnije moguće akcije, Casteels je ispucao loptu sa svog peterca u suparnički kazneni prostor gdje se De Bruyne odlično zagradio i mirno poslao loptu pored istrčalog Nite.

Taj pogodak primorao je Rumunje na potpuno otvaranje pa je već u 82. minuti Belgija mogla zabiti i treći gol, ali Trossard se iz izgledne pozicije odlučio na dodavanje umjesto na udarac i pogriješio. Ta je greška umalo kažnjena u sljedećem napadu Rumunjske kada je Alibec bio čvršći u dvoboju od Faesa, poslao je i loptu pored Casteelsa, ali Castagne je s gol-linije izbio loptu u polje.

Nakon dva kola sve četiri reprezentacije u skupini E imaju po tri boda, pa će putnici u osminu finala biti poznati tek u srijedu kada se u 3. kolu sastaju Belgija - Ukrajina i Slovačka - Rumunjska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 05:24