StoryEditorOCM
Strani nogometu 85. godini

Tuga u Njemačkoj, preminuo heroj iz ‘utakmice stoljeća‘, izreka TV komentatora i danas je kultna

Piše Sport SD
21. svibnja 2024. - 10:36

Bivši njemački reprezentativac Karl-Heinz Schnellinger preminuo je u 85. godini, javljaju talijanski mediji. Za momčad DFB-a odigrao je 47 međunarodnih utakmica, a proslavio ga je legendaran gol na Svjetskom prvenstvu 1970. godine u Meksiku. U "utakmici stoljeća", kako je mnogi nazivaju, zabio je izjednačujući pogodak za 1:1 u 91. minuti. Bio je to prvi i jedini međunarodni gol za braniča koji je dugo bio smatran jednim od najboljih lijevih bekova svijeta - pišu Sportske novosti.

Izreka TV komentatora Ernsta Hubertyja “Schnellinger od svih ljudi!” i danas je kultna. Njemačka je izgubila rezultatom 3:4 nakon produžetaka u nevjerojatno dramatičnoj utakmici i završila treća na Svjetskom prvenstvu. Manje je poznato da je Schnellinger bio na travnjaku i u još jednom klasiku, 2:4 porazu u finalu Svjetskog prvenstva od Engleske 1966. Posljednju međunarodnu utakmicu odigrao je protiv Albanije 1971. godine.

Talijanska Gazzetta dello Sport prva je izvijestila o smrti Schnellingera, a kasnije je vijest potvrdila i njegova obitelj.

Godine 1962. postao je prvak Njemačke s Kölnom, a potom je proglašen nogometašem godine. Otišao je u Italiju, gdje je postao slavan. Nakon dvije sezone preselio se u AC Milan, gdje je osvojio osam naslova u devet godina, uključujući i tri Europska kupa. Schnellinger je bio jedan od prvih talijanskih legionara u vrijeme kada je vrlo malo nogometaša odlazilo u inozemstvo.

- Tada smo radili pionirski posao. Za razliku od Njemačke, u Italiji se kao nogometaš moglo jako dobro zaraditi. Zbog novca sam se odlučio preseliti u Italiju - rekao je Schnellinger je. Život u inozemstvu značio je da je kod kuće bio manje primjećivan od drugih.

- U Njemačkoj mi se uvijek čini kao da sam stranac – a i u Italiji. Ali to je u redu - rekao je Schnellinger prije dva mjeseca. Iza sebe je ostavio suprugu, tri kćeri i četvero unučadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 08:46