StoryEditorOCM
Strani nogometprošao mu rok

Srušen dvostruko veći ‘brat blizanac‘ Poljuda, a čak 15 godina je bio mlađi od splitskog stadiona

Piše Sport SD
26. rujna 2024. - 10:46

Stadion Shah Alam u istoimenom malezijskom gradu neodoljivo podsjeća na splitski Poljud, a sagrađen je 1994. godine. Kapacitet Shah Alama bio je oko 80 tisuća sjedećih mjesta, ali nakon 30 godina upotrebe vlasti su stadion proglasile nesigurnim te je srušen. Kako je izgledalo kontrolirano rušenje eksplozivom pogledajte ispod...

Splitski Poljud je izgrađen 1979. prema projektu arhitekta Borisa Magaša za Mediteranske igre, a naša i svjetska struka proglasila ga jednim od najuspješnijih i najinovativnijih projekata svoga vremena. 

Poljud nakon godina nebrige zaslužuje obnovu, gradonačelnik Ivica Puljak krajem prošle godine najavio je kako bi u drugoj polovini 2024. godine mogla početi obnova. 

Puljak otkrio kada kreće obnova Poljudske ljepotice: ‘Tri su faze, evo koji su rokovi‘

Stižu Magaš i Fabijanić, kreće obnova Poljuda, imamo papir. Kuzmanić otkrio koje parcele ‘fale‘ za Hajdukov kamp

- U razgovorima smo s Ministarstvom koje je predvidjelo 13 milijuna eura za obnovu Poljuda i prikupljamo dokumentaciju. Ta sredstva bismo mogli povući u prvoj polovini sljedeće godine, a onda u drugom dijelu početi obnovu. Ideja je da cijelo to vrijeme obnove Hajduk igra na Poljudu. Svoj plan smo prezentirali i on se ispunjava. Obnovu smo podijelili u tri faze. Prva je bila rekonstrukcija kostura stadiona, druga rekonstrukcija prstena oko stadiona, a treći projekt Brodarice. Za prvu fazu smo već ugovorili analizu stanja stadiona. Sada smo u procesu naručivanja idejnih rješenja za cijelo područje i naručivanja studije za Brodaricu. Ideja je da do rođendana Hajduka imamo sve i tad prezentiramo javnosti - izjavio je tad Ivica Puljak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 10:51