StoryEditorOCM
Strani nogometpo tri gola

Rodri najbolji igrač turnira, šestorica igrača dijele naslov najboljeg strijelca Europskog prvenstva

14. srpnja 2024. - 23:15

Čak je šest igrača s tri postignuta pogotka podijelilo naslov najboljeg strijelca upravo završenog nogometnog EURA u Njemačkoj.

Uoči finala dvojica su igrača iz te skupine, engleski kapetan Harry Kane te španjolski veznjak Dani Olmo, imala priliku izdvojiti se sami na vrhu, no niti jedan se nije upisao u strijelce pa su ostali u društvu Gruzijca Georgesa Mikautadzea, Nijemca Jamala Musiale, Nizozemca Codyja Gakpa i Slovaka Ivana Schranza.

UEFA uvela novo pravilo, odluka ne ide na ruku miljeniku hrvatskih navijača, moguć je još neviđeni scenarij

image
AFP

LJESTVICA STRIJELACA

3 - Harry Kane (Eng), Georges Mikautadze (Gru), Jamal Musiala (Njem), Cody Gakpo (Niz), Ivan Schranz (Svk), Dani Olmo (Špa)

2 - Jude Bellingham (Eng), Niclas Fuellkrug, Kai Havertz, Florian Wirtz (svi Njem), Donyell Malen (Niz), Razvan Marin (Rum), Fabian Ruiz, Nico Williams (oba Špa), Breel Embolo (Švi), Merih Demiral (Tur)

Rodri najbolji igrač turnira, Yamal najbolji mladi igrač

Španjolska nogometna reprezentacija zasluženo je po četvrti put osvojila naslov europskog prvaka, a to dokazuju i pojedinačne nagrade koje su završila u rukama igrača "La Roje".

Tako je Rodri, vezni igrač i mozak momčadi Luisa de la Fuentea, odnio nagradu za najboljeg igrača Eura u Njemačkoj, dok je Lamine Yamal, koji je tek proslavio 17. rođendan nagrađen kao najbolji mladi nogometaš.

Yamal je u nedjelju postao najmlađi igrač koji je nastupio u finalu Europskog prvenstva, a samo je engleski vratar Jordan Pickford zaslužan što nije postigao i pogodak pa postao i najmlađi strijelac svih vremena u finalu. 


Carvajal, Nacho i Joselu osvojili "double"

Španjolci Dani Carvajal, Nacho i Joselu ušli su u skupinu odabranih nogometaša koji su u istoj godini osvojili europski naslov s reprezentacijom, te Kup ili Ligu prvaka u klupskom dresu.

Veliki Luis Suarez bio je prvi kojem je to uspjelo 1964. godine.

Sjajni španjolski napadač predvodio je "furiju" do europskog naslova pobjedom 2-1 protiv Sovjetskog saveza pred 80.000 gledatelja na Santiago Bernabeu. Iste je sezone osvojio i Kup prvaka u dresu Intera nakon slavlja protiv Real Madrida 3-1 na bečkom Prateru.

Dvadest četiri godine kasnije pridružili su mu se Nizozemci Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle i Gerald Vanenburg. Ovaj kvartet je odigrao ključne uloge kada je PSV pobijedio Benficu na 11-erce u finalu Kupa prvaka 1988. u Stuttgartu.

Točno mjesec dana kasnije, ponovo u Njemačkoj, Nizozemska je u finalu EP-a u Munchenu porazila SSSR sa 2-0.

Španjolci Fernando Torres i Juan Mata imali su nezaboravno ljeto 2012. slavljem Chelsea u finalu Lige prvaka protiv Bayerna nakon jedanaesteraca, te Španjolske na EP-u pobjedom 4-0 u finalu protiv Italije.

Cristiano Ronaldo i Pepe igrali su ključne uloge za Real Madrid i Portugal četiri godine kasnije, dok je Jorginho bio posljednji koji je u istoj sezoni osvojio Ligu prvaka i EURO. EP je zbog pandemije COVID-19 igran 2021. godine, kada je Chelsea u engleskom finalu slavio sa 1-0 protiv Manchester Cityja.

Ove sezone Ligu prvaka je osvojio Real Madrid pa su u ovo društvo ušli i Španjolci Dani Carvajal, Nacho i Joselu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:24