StoryEditorOCM
Strani nogometliga prvaka

Remi Atalante i Arsenala, Monaco šokirao Barcu, Atletico do pobjede u zadnjim sekundama

Piše hina
19. rujna 2024. - 22:54

Idući suparnik zagrebačkog Dinama u Ligi prvaka, Monaco priredio je iznenađenje porazivši u susretu prvog kola Barcelonu sa 2-1.

Loše je počelo za Barcelonu. Gosti su već u 10. minuti ostali s igračem manje. Vratar Marc-Andre ter Stegen je krivo dodao, Minamino je "ukrao" loptu, a Eric Garcija ga je kao zadnji igrač obrane oborio zaradivši isključenje.

Samo šest minuta kasnije Maghnes Akliouche je nakon solo prodora zabio za 1-0. Barcelona je uspjela izjednačiti u 28. minuti preko Laminea Yamala.

Momčad iz Kneževine je do nove prednosti stigla u 72. minuti. Vanderson je uputio sjajnu, dugu loptu do Georga Ilenikhene koji je izbio sam ispred Barcina vratara i lijepo pogodio za 2-1.

Ilenikhena je u 80. minuti mogao potvrditi pobjedu domaćina, ali je loše pucao. Dvije minute kasnije odličnu priliku je imao i Folarin Balogun, ali je Ter Stegen obranio. U 86. minuti nizozemski sudac Allard Lindhout je dosudio kazneni udarac za Monaco nakon starta Martineza nad Balogunom, ali je nakon asistencije VAR-a promijenio odluku. Do kraja susreta Španjolci su pokušali izboriti remi, ali nisu uspjeli.

Sjajnu večer francuskih klubova upotpunio je Brest koji je u svom premijrnom europskom nastupu pobijedio Sturm sa 2-1.

Brest se natječe u europskom natjecanju po prvi put u svojoj 121-godišnjoj povijesti nakon što je nezaboravnu prošlu sezonu završio na trećem mjestu. Francuski sastav je poveo u 23. minuti golom Huga Magnettija, no gosti su u samoj završnici poluvremena izjednačili nakon autogola Edmilson Fernandesa.

Pobjedu Brestu, koji je igrao u Guingampu, donio je Abdallah Sima pogodivši za 2-1 u 56. minuti. Gosti su od 88. igrali s igračem manje nakon što je isključen Dimitri Lavalee. Za Sturm je od 60. minute igrao Lovro Zvonarek.

Identičnim rezultatom Atletico Madrid je pobijedio RB Leipzig.

Gosti su poveli već u 4. minuti golom Benjamina Šeška. Bila je to brza kontra njemačkog sastava. Lois Openda je pucao, Jan Oblak je obranio, no Šeško je glavom pospremio odbijanac. Atletico je uspio izjednačiti u 28. minuti lijepim golom Antoinea Griezmanna.

Nakon što je zabio, francuski napadač je u 89. minuti i asistirao Joseu Gimenezu koji je nadskočio svog čuvara i glavom pogodio za pobjedu španjolskog sastava.

Atalanta i Arsenal su odigrali bez golova, a junak utakmice bio je gostujući vratar David Reya koji je u 50. minuti obranio jedanaesterac Mateu Reteguiju, a potom je "skinuo" domaćem napadaču i pokušaj glavom.

Za talijanski sastav je od 89. minute zaigrao Mario Pašalić.

U ranije odigranom susretu njemački nogometni prvak Bayer Leverkusen je otvorio Ligu prvajka sa uvjerljivom 4-0 pobjedom u Rotterdamu protiv Feyenoorda.

Na De Kuipu sve je bilo gotovo već nakon prvog poluvremena u kojem su gosti zabili sva četiri gola. "Apotekari" su poveli već u petoj minuti. Ramiz Zerrouki je izgubio loptu, što je iskoristio Robert Andrich uposlivši Floriana Wirtza koji je pucao s ruba kaznenog prostora i pogodio.

Wirtz je sa 21 godinom i 139 dana postao drugi najmlađi igrač Bayera koji je zabio u svom debiju u Ligi prvaka. Rekord još uvijek drži hrvatski nogometaš Marko Babić koji je 2002. zabio Juventusu sa 21 godinom i 43 dana.

U 30. minuti među strijelce se upisao i Alex Grimaldo ovoga puta asistent je bio Jeremie Frimpong. Šest minuta kasnije mrežu domaćina ponovo je zatresao je Wirtz, a fantastično poluvrijeme njemačkog sastava u 44. minuti je zaokružio Tapsoba čiji je udarac vratar Timon Wellenreuther skrenuo u vlastitu mrežu. Luka Ivanušec nije nastupio za domaći sastav.

Gostujuću pobjedu je ostvarila i Benfica koja je u Beogradu porazila Crvenu zvezdu sa 2-1.

Portugalski velikan je poveo već u devetoj minuti golom Kerem Akturkoglua. Bila je to brza akcija gostiju. Angel di Maria je na krilu uposlio Alexandera Baha koji je prebacio na drugu stativu do Akturkoglua kojem nije bilo teško zabiti.

Korak bliže pobjedi gosti su stigli u 29. minuti kada je Orkun Kokcu sjajno pogodio iz slobodnog udarca.

Domaćin je u samoj završnici zakomplicirao situaciju smanjivši rezultat golom Felicia Milsona u 86. minuti. U sudačkoj nadoknadi Benfica je mogla zabiti i treći gola, ali je Zeki Amdouni pogodio stativu.

Rezultati susreta 1. kola nogometne Lige prvaka:

Feyenoord - Bayer Leverkusen    0-4 (Wirtz 5, 30, Grimaldo 36, Tapsoba 44)

Crvena zvezda - Benfica         1-2 (Milson 86/Akturkoglu 9, Kokcu 29)

Monaco - Barcelona              2-1 (Akliouche 16, Ilenikhena 71/Yamal 28)

Atalanta - Arsenal              0-0

Atletico Madrid - RB Leipzig    2-1 (Griezmann 28, Gimenez 90/Šeško 4) 

Brest - Sturm Graz              2-1 (Magnett 23, Sima 56/Fernandes 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 23:10