StoryEditorOCM
Strani nogometbrani sunarodnjaka

Raspravama o suđenju ne nazire se kraj, oglasio se VAR sudac finala Svjetskog prvenstva: ‘Kada sjedite u toploj fotelji, sve izgleda jednostavno‘

Piše Robert Krnjić/SN
25. prosinca 2022. - 20:55

Prošlo je sedam dana od završetka Svjetskog prvenstva u Kataru, no raspravama o suđenju ne nazire se kraj. Na tapeti su brojne sudačke odluke, a između ostalih i neke od onih koje je Szymon Marciniak donosio tijekom finalne utakmice između Argentine i Francuske - pišu Sportske novosti.

Najprije su analitičari L‘Équipea ukazali na činjenicu da su se kod pogotka Lionela Messija za 3-2 na terenu nalazili i argentinski zamjenski igrači, zbog čega je, sukladno FIFA-inim pravilima, gol trebao biti poništen, a onda je 42-godišnji poljski arbitar odlučio osobno odgovoriti Francuzima. U subotu je, na medijskoj konferenciji, naime, pokazao fotografiju iz koje je razvidno da je i u trenutku Mbappéovog gola na terenu bilo rezervnih (francuskih) igrača - i to njih sedam.

Skandal na pomolu: poljski sudac priznao da su napravljene dvije kardinalne pogreške u finalu Svjetskog prvenstva

Komentirajući Messijev drugi pogodak, Marciniak je ustvrdio kako igrači koji su utrčali u teren nisu utjecali na igru, zbog čega, po njemu, ta situacija nije kažnjiva. Na taj je način zapravo samo ponovio zaključak međunarodnog tijela koje određuje nogometna pravila (IFAB-a), premda članak na koji se L‘Équipe pozivao uopće ne spominje utjecaj "stranih tijela" na igru, već jasno kaže da pogodak mora biti poništen ako je u trenutku njegovog postizanja na terenu bila prisutna osoba koja ne sudjeluje u igri.

image

Poljski sudac Szymon Marciniak sudio je finale Svjetskog prvenstva

AFP

Sudačke odluke s utakmice između Argentine i Francuske sada brani i Tomasz Kwiatkowski, Marciniakov sunarodnjak koji je tijekom finalnog dvoboja obnašao dužnost VAR suca.

- Bilo je šest golova u kojima je bilo nekoliko tijesnih situacija u ključnoj fazi napada. Imao sam tri kaznena udarca koje je Marciniak jako dobro dosudio. Imao sam dvije situacije s potencijalnim crvenim kartonom i tešku situaciju sa simuliranjem Marcusa Thurama - rekao je za RMC Sport pa dodao:

- Bila to teška i zahtjevna utakmica, ali imao sam lakši život zahvaljujući činjenici da je Szymon bio briljantan.

Kwiatowski je imao i posebnu poruku za sve kritičare.

- Kada sjedite u toploj fotelji, jedete čips i pijete pivo, sve izgleda jednostavno - zaključio je 44-godišnji Poljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 18:28