StoryEditorOCM
Strani nogometpočeo spektakl

Pukla ‘petarda‘ na otvaranju prvenstva: domaćin Njemačka uvjerljivoslavila nad Škotima i najavila velike stvari

Piše hina
14. lipnja 2024. - 23:15

Nogometaši Njemačke svladali su reprezentaciju Škotske sa 5-1 (3-0) u prvoj utakmici na Europskom prvenstvu, koja u petak odigrana u Nogometnoj areni u Muenchenu.

Vodeći pogodak za Njemačku postigao je u 10. minuti Florian Wirtz. Prednost Nijemaca udvostručio je Jamal Musiala u 19. minuti, a za 3-0 strijelac je bio Kai Havertz iz kaznenog udarca u prvoj minuti dodatka u prvom poluvremenu. Za 4-0 je u 68. minuti strijelac bio Niclas Fuellkrug.

Škoti su smanjili na 4-1 u 87. minuti autogolom njemačkog braniča Antonija Ruedigera, da bi konačnih 5-1 postavio Emre Can u 93. minuti i time donio Njemačkoj najuvjerljiviju pobjedu u nastupima na europskim prvenstvima, a ovo je ujedno bila i najveća pobjeda jedne momčadi na otvaranju Eura.

Njemačka je osvojila prva tri boda i zasjela na čelo ljestvice u skupini A. Drugi dvoboj 1. kola u ovoj skupini bit će odigran u subotu u Koelnu, gdje će od 15 sati sastati Mađarska i Švicarska.

Njemački izbornik Julian Nagelsmann je na ispunjenu velebnu muenchensku Arenu protiv Škota izveo udarnu momčad koja se iskristalizirala kroz pripremne utakmice. Koliko će Nijemci biti opasni, pokazali su već u 2. minuti, kad je Antonio Ruediger poslao odličnu loptu prema Florianu Wirtzu, koji je iza visoko postavljene škotske obrane primio loptu i izbio sam ispred škotskog vratara Angusa Gunna. Pokušao ga je prebaciti, ali ga je pogodio loptom u glavu. No, i da je Wirtz postigao pogodak, on bi bio poništen, jer se njemački napadač našao u zaleđu.

image

 

 

Lukas Barth/Afp
image

 

 

Tom Weller/Dpa Picture-alliance Via Afp

Škoti su teško dolazili do posjeda i rijetko uspijevali izaći iz svoje polovice. Već u 10. minuti, kapitulirala je škotska obrana, a akcija koja je završila prvim pogotkom na ovom turniru, započela je dugim dijagonalnim dodavanjem Tonija Kroosa. Preciznom loptom je prebacio težište napada s lijeve na desnu stranu, gdje ju je prihvatio Joshua Kimmich.

Igrač Bayerna imao je dovoljno vremena za miran prijem lopte, a mogao je pogledati i gdje su mu suigrači. Na rubu kaznenog prostora je uočio Floriana Wirtza i poslao mu prizemnu loptu. Napadač novog njemačkog prvaka Bayera je bez oklijevanja pucao desnom nogom. Škotski vratar Gunn se bacio i desnom rukom odbio loptu, no ona se od vratnice odbila u mrežu i pokrenula euforiju među njemačkim navijačima na tribinama.

Bio je to drugi Wirtzov pogodak za reprezentaciju, a prvi u službenoj natjecateljskoj utakmici.

Devet minuta poslije Nijemci su udvostručili vodstvo. Potpuno su neutralizirali bilo kakvu prijetnju Škota, koji su rijetko prelazili sredinu igrališta, a bili su opasni i u napadačkoj trećini. U 19. minuti je nakon nekoliko preciznih dodavanja u sredini terena na lijevom boku izbačen Havertz. Imao je na trenutak otvoren put prema vratima, ali ga je stigao zatvoriti jedan od škotskih braniča. No, Havertz se zaustavio u kaznenom prostoru, poslao loptu prema sredini, gdje je bio Jamal Musiala i sa desetak metara neobranjivo poslao loptu pod gredu za 2-0.

image

 

 

Federico Gambarini/Dpa Picture-alliance Via Afp

U 25. minuti je glavni sudac, Francuz Clement Turpin dosudio kazneni udarac za Njemačku zbog prekršaja na Musiali. No, pregledom u VAR sobi ustanovljeno je da je početni prekršaj bio izvan kaznenog prostora.

Ono što nisu dobili tada, domaći nogometaši su zahvaljujući VAR tehnologiji dobili pred kraj prvog dijela. U 42. minuti je nakon udarca glavom Gundogana, koji je Gunn obranio, škotski stoper Ryan Porteous pokušao izbiti loptu ispred kapetana njemačke reprezentacije. No, osim lopte, potplatom svoje kopačke je ušao u Gundoganovu potkoljenicu.

Turpin se nije oglasio, ali je nakon intervencije iz VAR sobe pogledao snimku i bez razmišljanja dosudio kazneni udarac te isključio Porteousa zbog pogibeljnog starta.

Precizan sa 11 metara bio je Kai Havertz pa su Nijemci već na poluvremenu imali tri gola prednosti.

Izbornici su na poluvremenu napravili po jednu zamjenu. Nagelsmann je izvukao Andricha opterećnog žutim kartonom i ubacio Grossa, a Steve Clarke je napadača Adamsa zamijenio stoperom Hanleyjem da popuni rupu koja je ostala u obrani isključenjem Porteousa.

Iako je njemački pritisak u drugom poluvremenu malo oslabio, Škoti i dalje nisu mogli doći do ozbiljnije napadačke akcije. Sve prilike koje su imali, bile su iz prekida, ali ni tada nisu uspjevali doći u poziciju uputiti šut prema nezaposlenom Manuelu Neueru.

Nijemci su u početku drugog dijela pokušali do pogotka doći udarcima i sa distance. No, Ruedigerov je u 51. minuti zaustavio Gunn, a Wirtzov u 58. minuti je završio iznad grede.   

image

 

 

Mahmut Serdar Alakus/Anadolu Via Afp
image

 

 

Odd Andersen/Afp

Nastojanja Nijemaca da dođu do novog pogotka materijalizirao je Niclas Fuellkrug u 68. minuti, samo pet minuta nakon što je zamijenio Havertza. Lopta mu se pomalo sretno odbila u noge na rubu kaznenog prostora, ali uslijedio je sjajan potez. LIjevom nogom si je gurnuo loptu udesno, a onda je snažnim udarcem pogodio gornji lijevi kut škotskog gola.

Napadač dortmundske Borussije je u 76. minuti još jednom poslao loptu u mrežu, ali mu je taj pogodak poništen zbog minimalnog zaleđa.

Kad se činilo da će 4-0 biti konačan rezultat, lopta je završila iza Neuerovih leđa, spletom nespretnih reakcija njemačkih obrambenih igrača. Na ubačaj u kazneni prostor lopta se odbijala od trojice njemačkih nogometaša, da bi zadnji njome igrao nesretni Antonio Ruediger i glavom ju poslao u mrežu pokraj nemoćnog Neuera.

Na kraju, u trećoj minuti dodatka, Nijemci su ipak došli do četiri gola prednosti, a u akciji za peti pogodak su sudjelovali rezervisti. Thomas Mueller je pronašao Emrea Cana na rubu kaznenog prostora, a ovaj je preciznim udarcem postavio konačnih 5-1.

image

 

 

Mahmut Serdar Alakus/Anadolu Via Afp

Semafor

NJEMAČKA - ŠKOTSKA 5-1 (3-0)

Muenchen. Stadion: Munich Football Arena.

Sudac: Clement Turpin (Francuska).

Strijelci: 1-0 Florian Wirtz (10), 2-0 Jamal Musiala (19), 3-0 Kai Havertz (45+1-11m), 4-0 Niclas Fuellkrug (68), 4-1 Antonio Ruediger (87-ag), 5-1 Emre Can (90+3)

Žuti kartoni: Andrich, Tah (Njemačka); Ralston (Škotska)

Crveni kartoni: Porteous (Škotska)

NJEMAČKA: Neuer - Kimmich, Ruediger, Tah, Mittelstaedt - Andrich (od 46. Gross), Kroos (od 80. Can) - Musiala (od 74. Mueller), Gundogan, Wirtz (od 63. Sane) - Havertz (od 63. Fuellkrug). Izbornik: J. Nagelsmann.

ŠKOTSKA: Gunn - Hendry, Porteous, Tierney (od 77. McKenna) - Ralston, McTominay, McGregor (od 67. Gilmour), Robertson - McGinn (od 67. McLean), Adams (od 46. Hanley), Christie (od 82. SHankland). Izbornik: S. Clarke.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 12:41