StoryEditorOCM
Strani nogometod danas do četvrtka

Počinje nova era Lige prvaka. Tri večeri zaredom montirajte se ispred TV-a, evo gdje gledati Dinamo, Liverpool, Real...

Piše Frane Vulas
17. rujna 2024. - 08:50

Kreće nova, redizajnirana Liga prvaka. Na početku nove sezone od utorka najelitnije svjetsko klupsko nogometno natjecanje starta u novom formatu. A u njemu i hrvatski prvak Dinamo koji je u utorak navečer gost Bayerna u Münchenu (21 sat, prijenos Arenasport 1).

Umjesto u grupnom kao dosad kada je ukupno 32 momčadi bilo podijeljeno u osam skupina, svih 36 momčadi natječu se po novom u jedinstvenom, prvenstvenom formatu. Sve momčadi odigrat će po osam susreta s isto toliko različitih momčadi, po četiri na domaćem terenu i u gostima. Zbrajanjem bodova dobit će se ukupni učinak. Osam najboljih sastava prvenstvene ljestvice izborit će direktno mjesto u nokaut fazi natjecanja, a oni plasirani od 9. do 24. mjesta razigravat će u play offu za još osam mjesta u osmini finala. Klubovi koji budu plasirani od 9. do 16. mjesta bit će nositelji u ždrijebu tog play offa. Momčadi koje budu plasirane od 25. mjesta naniže neće nastaviti natjecanje u Europskoj ligi.

Više muzike, više para

Ovo je bio očekivani odgovor UEFA-e na svojevremeni pokušaj osnivanja Superlige, kako bi se povećao nagradni fond i smirilo akumulirano nezadovoljstvo najbogatijih klubova kontinenta. Nogometaši će imati po dvije utakmice više u grupnoj fazi, ali uz to, i s ukupno četiri momčadi više, ukupno će se broj susreta povećati sa 125 na čak 189. Više muzike, više para. Vjerojatno će Liga prvaka dobiti i na zanimljivosti pošto se u prošlosti znalo događati da je u pojedinim skupinama sve odlučeno i prije zadnjeg kola. Novost je i što će se se prva faza natjecanja protegnuti sve do kraja siječnja.

image

Igrač Dinama Marko Pjaca

Goran Mehkek/Cropix

Prvi tjedan nove Lige prvaka bit će između ostalog poseban i po tome što će se ovog tjedna igrati isključivo elitno europsko klupsko natjecanje. Europska liga startat će tek za tjedan dana, Konferencijska za dva tjedna. Europska i Konferencijska liga također su doživjele sličan „facelifting”, igraju se od ove sezone isto u prvenstvenom formatu sa 36 klubova sudionika.

Tako ovaj tjedan nogometnim sladokuscima nudi sve ono najbolje što europski nogomet može ponuditi. Utakmice Lige prvaka, njih više nego ikada, na programu će biti u utorak, srijedu i četvrtak.

Milan na Liverpool

Poslastica večeri u utorak svakako je okršaj na San Siru između dva bivša europska prvaka Milana i Liverpoola (21 sat). Šteta je što se termin tog susreta poklapa s gostovanjem Dinama na Allianz Areni). Milan i Liverpool zajedno su 13 puta osvajali Ligu/Kup prvaka. A u jednom od dva finala u kojima su se međusobno susreli, onom 2005. godine odigranom u Istanbulu, priredili su vjerojatno najuzbudljivije finale u povijesti (3:3 pri čemu je Liverpool nadoknadio 0:3, pa slavlje Engleza na penale 3:2). No, što je njihovih ukupno 13 naspram 15 titula prvaka Europe rekordera Real Madrida. Kraljevski klub na čelu s kapetanom reprezentacije Hrvatske Lukom Modrićem večeras će ugostiti Stuttgart Nažalost, također u istom terminu od 21 sat.

image

Najbolji igrač Liverpoola na početku sezone Kolumbijac Luis Diaz sa svojom momčadi gost je Milana

AFP

Dinamu je ovo ukupno deveti nastup u grupnoj fazi Lige prvaka. Dosad „modri” nisu uspjeli izboriti nokaut fazu natjecanja. Posljednji put bilo je to u sezoni 2022/23. Dinamo je tada pod vodstvom Ante Čačića na Maksimiru svladao i bogati Chelsea (1:0, pogotkom Mislava Oršića), ali je grupu ipak završio na posljednjem mjestu s četiri osvojena boda. Prije sedam uzastopnih posljednjih mjesta u skupini najbolje su bili „modri” plasirani u svom premijernom nastupu u sezoni 1998/99 kada su, tada pod imenom Croatia, osvojili drugo mjesto, iza Olympiakosa. No, tada je samo prva momčad prolazila dalje. U sezoni 2019/20 imali su dugo sve u svojim rukama, ali nakon kiksa protiv Šahtara u Maksimiru kada su u sudačkoj nadoknadi od vodstva 3:1 ostali bez dva boda (3:3) sve je krenulo nizbrdo.

image

Kapetan Hrvatske i veznjak Reala Luka Modrić

AFP

Sve utakmice moći će se gledati na programu MaxTV-a, na kanalima Arenasporta, pa tako i multiprijenosi utorkom i srijedom. HTV će jednu utakmicu prenositi srijedom, a ovog tjedna i jednu u četvrtak.

Raspored prvog tjedna LP

utorak

Young Boys - Aston Villa (18.45 – prijenos Arenasport 2)

Juventus – PSV (18.45 - Arenasport 3)

Bayern – Dinamo (21 – Arenasport 1)

Sporting – Lille (21 - Arenasport 2)

Milan – Liverpool (21 - Arenasport 3)

Real Madrid – Stuttgart (21 - Arenasport 7)

multiprijenos (21 – Arenasport 5)

srijeda

Sparta Prag – RB Salzburg (18.45 - Arenasport 3)

Bologna – Šahtar (18.45 - Arenasport 4)

PSG – Girona (21 - Arenasport 1)

Manchester City – Inter (21 - Arenasport 3 i HTV 2)

Celtic - Slovan Bratislava (21 - Arenasport 4)

Club Brugge - Borussia Dortmund (21 - Arenasport 7)

multiprijenos (21 - Arenasport 5)

četvrtak

Crvena zvezda – Benfica (18.45 – Arenasport 3)

Feyenoord - Bayer Leverkusen (18.45 - Arenasport 4)

Monaco – Barcelona (21 - Arenasport 1)

Atalanta – Arsenal (21 - Arenasport 3 i HTV 2)

Brest – Sturm (21 - Arenasport 4)

Atletico Madrid – RB Leipzig (21 - Arenasport 7)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 08:50