StoryEditorOCM
Strani nogomettrofeja gladan

Ovo se nije dogodilo dva desetljeća, mogao bi osvojiti Zlatnu loptu, a nakon Svjetskog prvenstva će preskočiti i Euro

Piše Frane Vulas
23. lipnja 2023. - 08:40

Erling Braut Haaland proživio je sezonu iz snova, ali samo na klupskom planu u Manchester Cityju. U reprezentaciji Norveške ne cvjetaju mu ruže i kako je krenulo poslije Svjetskog prvenstva preskočit će i Euro iduće godine!

Haaland je ove sezone sa Manchester Cityjem osvojio trostruku krunu. Naslovu prvaka Engleske i osvojenom FA kupu dodali su na Etihadu i povijesni prvi klupski naslov osvajača Lige prvaka. A i individualno imao je Haaland baš monstruoznu sezonu. Sa 36 postignutih pogodaka u premijernoj sezoni u Premier ligi postao je Zlatna kopačka Europe. Oborio je pritom rekord po broju postignutih pogodaka u Premiershipu, Prethodno su rekorderi bili Alan Shearer i Andy Cole koji su zabili po 34, ali u sezonama kada su se igrala 42 kola. Norvežaninu je to uspjelo u sezoni sa 38 prvenstvenih rundi. Zbog toga je jedan od glavnih kandidata i za osvajanje Zlatne lopte. Međutim, nikako Haalandu ne uspijeva doći do uspjeha s reprezentacijom Norveške.

Karim Benzema uzeo je jesenas trofej za sezonu 2021/2022. Bilo je to prvo izdanje da se ‘Baloon d‘Or‘ dodjeljivao za sezonu, ne za kalendarsku godinu. Kao prvi favorit kladionica za osvajanje trofeja za netom završenu sezonu slovi Lionel Messi. Prije svega zbog toga što je s Argentinom osvojio naslov prvaka svijeta na Mundijalu u Kataru. Međutim, čovjek koji uopće nije bio na Mundijalu i drugi favoriti kladionica Haaland ga je u klupskom planu potpuno zasjenio. Za usporedbu za City je Haaland tijekom sezone zabio nevjerojatna 52 gola u 53 nastupa. S druge strane Messi je za PSG postigao ‘tek‘ 21 zgoditak u 41 utakmici. Uz to je bogati pariški klub osvojio samo Ligue 1 što je za klupske standarde neuspjeh. Kao i to da su titulu prvaka uzeli sa samo bodom prednosti ispred Lensa.

U prva četiri kola kvalifikacija za Euro koji se sljedeće godine igra u Njemačkoj Haalandova Norveška je osvojila samo četiri boda i završni turnir na polovini natjecanja u skupini izgleda jako daleko. Prva dva susreta kvalifikacija u ožujku Haaland je zbog ozljede morao preskočiti, a tada je Norveška poražena 0:3 kod Španjolske i odigrala je 1:1 u Gruziji. No, ni Halland nije pomogao da se izbjegne domaći 1:2 poraz od Škotske 17. lipnja. Prva pobjeda stigla je tek u četvrtom susretu, domaćem srazu s Ciprom 3:1 tri dana kasnije. Škotskoj je zabio jedini gol svoje momčadi, Cipranima dva od tri. Haaland vuče i Norvešku, zabio je 24 pogotka u 25 nastupa za izabranu vrstu, ali ipak je samo čovjek.

Na tablici skupine vodi Škotska s maksimalnih 12 bodova iz 4 odigrana susreta, Gruzija ima 4 boda iz 3 susreta, kao i Norveška uz odigrani susret više, ali Španjolska ima 3 boda iz samo 2 odigrana susreta, dok je Cipar nakon tri odigrana susreta bez bodova. Dakle, ako po očekivanju friški osvajač Lige nacija Španjolska pobjedi u zaostalim susretima, preteći će uvjerljivo Norvežane. A samo dvije najbolje momčadi skupine izborit će plasman na Euro.

Doduše, imat će u tom scenariju Norveška i drugu priliku, borbu za plasman preko Lige nacija. U tom play offu naći će se 12 momčadi koje se već nisu plasirale, a kroz tri puta dat će još tri putnika na Euro. Tuda su se pokušali Norvežani provući i na prošli Euro, ali je usred Osla u polufinalu bolja poslije produžetaka bila Srbija 1:2 (1:1).

A poseban apsurd bi bio da se Norveška opet ne plasira na neko veliko natjecanje, s obzirom da uz najboljeg igrača najbolje momčadi najjače lige svijeta, ima i najboljeg u redovima viceprvaka Premiershipa Arsenala. Haalandov reprezentativni suigrač Martin Odegaard izabran je za najboljeg igrača sezone ‘topnika‘. U preostala četiri susreta kvalifikacija Norveška će ugostiti Gruziju, u goste će Cipru, biti domaćin Španjolskoj te za kraj ide na noge Škotskoj.

Bila bi prava rijetkost da nogometaš čija reprezentacija preskoči SP te ne izbori plasman na Euro na koncu osvoji Zlatnu loptu. Posljednji koji se mogao svrstati u sličnu kategoriju bio je Andrij Ševčenko, osvajač trofeja davne 2004. godine nakon što njegova reprezentacija Ukrajine nije izborila Euro koji se te godine igrao u Portugalu, a prethodno je preskočila i SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Zadnje Europsko prvenstvo Norveška je igrala 2000., a posljednji Mundijal davne 1998. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:50