StoryEditorOCM
Strani nogometIma razumijevanja

Njemačke legende ogorčene zbog nedosuđenog penala, a onda im je nekadašnja sutkinja objasnila u čemu griješe

Piše R. R.
6. srpnja 2024. - 10:47

Španjolska je izborila polufinale Eura u dvoboju prepunom kontroverzi, posebno se to odnosi na suca Anthonyja Taylora koji po mnogima nije bio na visini zadatka. Već na početku utakmice nije pokazao očiti žuti karton za Krossa, a i kasnije ne imao nekih loših procjena. 

Ipak, najdiskutabilnija situacija dogodila se u produžecima, kada je branič Marc Cucurella rukom u kaznenom prostoru zaustavio šut Jamala Musiale. Taylor nije pokazao penal, a ni VAR nije intervenirao. Jedini mogući razlog zašto nije dosuđen penal je to što je (možda) Füllkrug prethodno bio u zaleđu u istoj akciji, iako je to teško kazati. 

Njemački mediji nemaju milosti za engleskog suca, bivši reprezentativci Elfa kritiziraju Taylora bez milosti

Za mene je to čist jedanaesterac jer je ruka bila odvojena od tijela, a lopta je išla prema - rekao je Lothar Matthäus.

Za mene je ovo čista greška suca. Ovdje su ispunjeni svi kriteriji za penal. Ruka je raširena. Imamo VAR i još uvijek ima grešaka. Ne znam je li riječ o strahu, respektu ili je utakmica bila preveliki ulog. No, bilo je to vrijeme kada su VAR i sudac mogli imati osam očiju. Prvo moraju reći glavnom suci „dođi vidjeti, jer ne želimo sami odlučivati o ovoj situaciji" - ponovio je Michael Ballack.

image

Svi su mišljenja da sudac Taylor nije dobro odradio posao

Lluis Gene/AFP

Moram to reći - srce mi krvari. U devet od deset ovakvih slučajeva to je jedanaesterac. Igrač ima ruku vani. Nismo imali velike sreće. Iznenadilo me zašto sudac nije gledao ponovljen sni-mak. Radujem se njegovom objašnjenju - rekao je Bastian Schweinsteiger

O ovoj kontroverzi očitovali su se i njemačke suci i zanimljivo je da postoje suprotna mišljenja.

Bio je jedanaesterac jer je ruka bila očita. Ali to je bio prirodan potez za Taylora. Šteta što je takva odluka odlučila o sudbini prolaska u polufinale - rekao je bivši sudac Thorsten Kinhöfer.

Vidi se da igrač želi povući ruku s linije šuta. Mislim da nije bilo dovoljno jasno da VAR intervenira. Stoga je odluka glavnog suca ostala ista kao i na početku. Doista je bila kontroverzna situacija, uvijek postoji neka margina tumačenja - priznao je njemački sudac Patrick Dittrich.

image

Bibana Steinhaus - Webb ima razumijevanja za engleskog kolegu  

Elmar Kremser/sven Simon/Dpa Picture-alliance Via AFP

Bibiana Steinhaus-Webb, ARD-ov stručnjak za suđenje, pokazala je razumijevanje za Taylorovu odluku.

Bila je to jako teška situacija za suca. Bio je siguran da je to relativno normalno kretanje. Igrač se tako dobro branio, čvrsto je stajao na zemlji s obje noge i imao prirodan stav ruku. Neprirodno povećanje tjelesnog volumena jedini je argument o kojem ovdje možemo raspravljati. Igrač je pokušao povući ruku. Kratka udaljenost, oštar udarac. Razumijem odluku suca, ali VAR je također mogao tražiti da pogleda ponovni snimak - priznala je Steinhaus-Webb.

Bibana je udana za bivšeg engleskog suca Howarda Webba, a ona sama godinama sudila na njemačkim terenima, tako da sigurno ima veliko iskustvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 17:48