StoryEditorOCM
Strani nogometnogometna europa

Jurić poražen u derbiju, Barca demolirala Sevillu, uvjerljivi Marseille, pobjeda Leke, golovi Brekala, Šutala i Belje

Piše hina
20. listopada 2024. - 23:36

U derbiju osmog kola talijanskog nogometnog prvenstva Inter je u Rimu sa 1-0 pobijedio Romu koju vodi hrvatski stručnjak Ivan Jurić.

Prvi je to ligaški poraz Rome otkako je Jurić u rujnu preuzeo klub umjesto Danielea De Rossija. Juriću je to ukupno drugi poraz na klupi Roma jer je izgubio i od Elfsbirga u Europskoj ligi.

Nakon skromnog prvog dijela ključni trenutak utakmice dogodio se u 60. minuti kada su gosti poveli nakon velike greške Nicole Zalewskog. Poljski veznjak je izgubio loptu na protivničkoj polovici nakon čega je jurnula kontra gostiju. Davide Frattesi je povukao, lopta je nekako došla do Lautara Martineza koji je lijepo zabio svoj treći gol ove sezone.

Najbolju priliku Roma je imala u sudačkoj nadoknadi kada je Matias Soule pucao s ruba šesnaesterca u donji lijevi kut, ali je golman Yann Somer sjajno reagirao.

Ovom pobjedom Inter se približio vodećem Napoliju na dva boda zaostatka.

Napolitanci su u prvom nedjeljnom susretu pobijedili u gostima Empoli, također sa 1-0. Gol odluke zabio je Gruzijac Kviča Kvaratškelija u 63. minuti iz kaznenog udarca. Bio je to jedini udarac u okvir vrata Napolija i prvi gol koji je Empoli primio na svom travnjaku.

U ranije odigranom susretu Atalanta je na gostovanju pobijedila Veneziju sa 2-0, a prvi gol za goste zabio je hrvatski reprezentativac Mario Pašalić. Hrvatski veznjak je momčad iz Bergama doveo u prednost u sedmoj minuti postigavši svoj prvi gol u sezoni.

Pašaliću je asistirao Mateo Retegui koji se u 47. minuti i sam upisao među strijelce. Hrvatski veznjak je proveo cijeli susret na terenu.

Cagliari je nakon preokreta pobijedio Torino sa 3-2 ostvarivši drugu pobjedu sezone.

Domaćin je poveo u 38. minuti golom Nicolasa Viole, no gosti su preokrenuli rezultat golovima Antonia Sanabrije (41) i Karola Linettyja (55) kojem je asistirao hrvatski nogometaš Nikola Vlašić. Uslijedio je novi preokret, ovoga puta na strani Cagliarija. Izjednačio je Jose Luis Palomino u 74. minuti, a četiri minute kasnije domaćini dolazi do nove prednosti nakon autogola Saula Coca.

Gosti su do kraja susreta jurili izjednačenje, ali nisu uspjeli. Za Torino je Vlašić igrao do 82. minute, dok Borna Sosa nije nastupio.

Fiorentina je na gostovanju deklasirala Lecce sa čak 6-0.

Po dva gola zabili su Danilo Cataldi (20, 45) i Andrea Colpani (34, 54), a među strijelce su se upisali i Lucas Beltran (61) i Fabiano Parisi (72). Domaćin je od 43. minute igrao bez isključenog Antonina Galla.

Ante Rebić je igrao za Lecce prvo poluvrijeme, dok Marin Pongračić nije nastupio za "Viole" zbog ozljede.

Napoli vodi na ljestvici sa 19 bodova, Inter ima 17, Juventus 16, dok je četvrti Milan sa 14 bodova. Fiorentina je peta sa 13 bodova, koliko ima i Atalanta na šestoj poziciji.

Nogometaši Barcelone nastavili su s dominacijom ove sezone u španjolskoj La Ligi, s uvjerljivih 5-1 su nadigrali Sevillu pred svojim navijačima u 10. kolu.

Deveta je to pobjeda Barcelone koja se opet  na vrhu ljestvice odvojila od drugoplasiranog madridskog Reala, ponovno ima tri boda više. Sevilla je skliznula na 13. mjesto.

Neizvjesnost je nestala već nakon prvog dijela, odmor je Barcelona dočekala uz prednost od 3-0. Dva pogotka je postigao Robert Lewandowski, jedan iz jedanaesterca, dok je jedan gol dao Pedri. Dugo vremena je nastavak bio posve miran, a onda su u završnici postignuta još tri gola. Dva je za Barcelonu dao Pablo Torre, a za goste počasni Idumbo.

Nogometaši Villarreala i Getafea su odigrali 1-1, a Villarreal je propustio osvojiti tri domaća boda. Villarreal je poveo krajem prvog poluvremena, u 44. minuti je za domaće slavlje pogodio Comesana. Držao je Villarreal minimalno vodstvo sve do 87. minute, ali je tada Arambarri realizirao jedanaesterac za konačnih 1-1.

Getafe je time postao rekorder La Lige s trenutačno čak šest neodlučenih rezultata. Uz jedan osvojeni bod Villarreal je skočio na četvrto mjesto ljestvice.

Nogometaši madridskog Atletica su upisali petu pobjedu, na domaćem terenu su svladali Leganes 3-1. Teško je do pobjede stigao Atletico jer je sve do dvadeset minuta prije kraja bio u zaostatku. Prvi pogodak na ogledu dao je Neyou u 34. minuti. Domaći sastav ipak je uspio uhvatiti sva tri boda. Prvo je Norvežanin Sorloth u 69. minuti izjednačio na 1-1, dok je Antoine Griezmann u 81. pogodio za preokret i veliko slavlje na Metropolitano stadionu. Sve je zaključio Sorloth svojim novim golom, u 100. minuti je pogodio za konačnih 3-1.

Atletico je treći na ljestvici i ima četiri boda manje od Barcelone i madridskog Reala, s tim da Barcelona ima utakmicu manje. Leganes je ostao na 17. mjestu.

U prvom nedjeljom ogledu nogometaši Mallorce su nastavili s odličnom formom u aktualnoj sezoni, na domaćem terenu su pobijedili Rayo Vallecano 1-0.

Mallorca je ostvarila petu ligašku pobjedu u sezoni, odnosno, dobila je četvrtu od posljednjih pet susreta. Trenutačno je Mallorca na 17 bodova, koliko ima i trećeplasirani madridski Atletico. Pogodak vrijedan tri boda Mallorca je postigla u 75. minuti, strijelac je bio Muriqi.

U ponedjeljak se igra posljednja utakmica ovog kola, a sastaju se Valencia - Las Palmas.

U posljednjem susretu osmog kola francuskog nogometnog prvenstva Marseille je na gostovanju pobijedio Montpellier sa 5-0.

Gosti su poveli već u prvoj minuti susret, a pogodak je postigao Elye Wahi. U 36. minuti prednost OM-a je povećao Amine Harit, a do kraj poluvremena među strijelce se upisao i Pierre-Emile Hojbjerg u 40. minuti.

Golijada gostiju se nastavila i u nastavku. Mason Greenwood je u 58. minuti zabio za 4-0, da bi Luis Henrique u 73. povećao na 5-0.

Očajnu predstavu "fenjeraša" zaokružio je Stefan Džodić zaradivši u 64. minuti crveni karton.

U ranije odigranom susretu Lyon je na gostovanju pobijedio Le Havre sa 4-0 ostvarivši petu uzastopnu pobjedu u svim natjecanjima.

Nakon što je u prvih pet kola ostvario samo jednu pobjedu, Lyon je u posljednja tri ligaška nastupa ostvario tri pobjede. Tome je dodao i dva trijumfa u Europskoj ligi, spojivši tako pet pobjeda u svim natjecanjima.

Strijelaci za "lavove" bili su Abner (32), Martin Fofana (57), Alexandre Lacazette (71) i Said Benrahma (87).

Hrvatski reprezentativac Duje Ćaleta-Car nije nastupio za Lyon zbog žutih kartona.

PSG vodi sa 20 bodova, koliko ima i Monaco na drugoj poziciji, dok je Marseille treći sa 17 bodova.

Lille, Lens i Reims imaju po 14 bodova, Montpellier je na začelju sa četiri boda.

Nogometaši Standarda iz Liegea, koje vodi hrvatski trener Ivan Leko, svladali su na domaćem terenu Charleroi 2-1 u susretu 11. kola belgijskog prvenstva.

Standard je ključni korak prema slavlju napravio krajem prvog poluvremena kada je postigao oba pogotka. Prvo je u 40. minuti Eckert Ayensa zabio za 1-0, dok je u petoj minuti nadoknade prvog dijela hrvatski obrambeni igrač Boško Šutalo bio strijelac za 2-0. Bio je to premijerni pogodak donedavnog igrača zagrebačkog Dinama za belgijskog prvoligaša. U nastavku utakmice tek je Mbenza smanjio i postavio konačnih 2-1 za domaći sastav.

U udarnoj momčadi Standarda su bili Šutalo i Marko Bulat, s tim da je Leko zamijenio Bulata u 89. minuti.

Na ljestvici vodi Genk s 25 bodova, dok pet manje ima drugoplasirani Antwerpen. Standard je na devetom mjestu i ima 15 bodova.

U posljednjem susretu 10. kola austrijskog nogometnog prvenstva Rapid je pobijedio Hartberg sa 2-1, a prvi gol za pobjednički sastav zabio je hrvatski napadač Dion Drena Beljo.

Mladi hrvatski napadač je postigao vodeći pogodak u 15. minuti. Bio je to njegov peti gol ove sezone čime se probio na diobu četvrtog mjesta ljestvice strijelaca. Trenutačno vodi napadač Sturma Danac Mika Biereth s osam golova.

Hartberg je izjednačio u 21. minuti golom Tobiasa Kainza na asistenciju Patrika Mijića, a pobjedu Rapidu donio je Noah Bischof golom u 85. minuti. Beljo je odigrao cijeli susret za Rapid.

Tri boda je dohvatio i LASK koji je identičnim rezultatom na gostovanju porazio WSG Tirol.

Domaćin je poveo u 16. minuti golom Ustundaga, no LASK je okrenuo rezultat golovima Valona Berishe (40) i Maxa Entrupa (87).

Marin Ljubičić je za LASK igrao do 70. minute.

Na ljestvici vodi Sturm sa 22 boda, Rapid ima 21, a Wolfsberger i RB Salzburg po 16 bodova.

Hrvatski nogometaš Josip Brekalo postigao je premijerni pogodak u dresu Kasimpase koja je ulovila tri gostujuća boda u devetom kolu turske Superlig.

Kasimpasa je u gostima pobijedila Alanyaspor s 2-1. Time je došla na deveto mjesto ljestvice s 11 bodova.

Već u drugoj minuti Kasimpasa je povela golom Ben Ouanesa, dok je Brekalo u 34. minuti povećao na 2-0. Sve što je domaći sastav uspio do kraja jest smanjiti na konačnih 1-2 u 66. minuti. Gostujuću mrežu je pogodio Cordova.

U derbiju kola su Samsunspor i Fenerbahce odigrali 2-2. Gostujuća vrata je čuvao hrvatski reprezentativni golman Dominik Livaković, a gosti su ostali bez pobjede premda su dva puta vodili. Strijelci su za Fenerbahce bili Tadić u 24. i Saint Maximin u 62. minuti, dok su za domaćina pogađali Holse u 48. i Aydogdu u 88. minuti.

Na ljestvici je prvi Galatasaray koji ima 25 bodova. Besiktas je na 20, Samsunspor na 19, dok je Fenerbahce četvrti sa 17 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 23:40