StoryEditorOCM
Strani nogometliga nacija

Izbornik Nizozemske Koeman pet dana prije dvoboja s Hrvatskom: ‘Ako nešto osvojite, postoji nešto iza vašeg imena‘

Piše Hina
10. lipnja 2023. - 18:14

Želimo ispisati povijest, kazao je izbornik nizozemske nogometne reprezentacije Ronald Koeman na novinarskoj konferenciji pet dana prije polufinala Lige nacija protiv Hrvatske.

Nizozemska u srijedu u Rotterdamu dočekuje Hrvatsku u prvom polufinalnom okršaju, a dan kasnije slijedi ogled Italije i Španjolske u Enschedeu.

- Možemo pisati povijest. Ako nešto osvojite s reprezentacijom, postoji nešto iza vašeg imena. Ta je svijest prisutna unutar momčadi. Možete to osjetiti, igrači pričaju o tome, govore o pobjedi - kazao je nizozemski strateg.

"Oranje" je sudjelovalo i na prvom Final Fouru Lige nacija 2019. u Portugalu kada su pobijedili Englesku u polufinalu, ali su izgubili od domaćina Portugala u finalu sa 1-0.

- Vidjeli ste koliko su se Portugalci radovali. Do sada se radilo o Europskom prvenstvu ili Svjetskom prvenstvu, ali sada je dodana i Liga nacija.

Nizozemska nogometna reprezentacija je do sada osvojila čak sedam medalja na velikim natjecanjima, ali samo jedno zlato i to na Europskom prvenstvu 1988. godine.

"Oranje" ima i tri svjetska srebra (1974, 1978, 2010), svjetsku broncu (2014), te europsku broncu (1976). Još tri puta je poražena u polufinalima EURO-a (1992, 2000, 2004). Nizozemska ima i srebro s prvog izdanja Lige nacija.

- Svi pričaju o 1988. godini, to sve govori. Postoji nešto iza tvog imena - dodao je.

Koeman se početkom godine vratio na klupu nizozemske vrste preuzevši dužnost od Louisa Van Gaala. U prvom mandatu je bio za kormilom od 2018. do 2020.

U drugi mandat je krenuo uvjerljivim porazom od Francuske (0-4) na startu kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024.

- Bio je to vrlo loš tjedan u kojem je sve krenulo po zlu. Ozljede, bolesti, rezultat. Međutim, sada nas očekuje polufinale. Još uvijek nismo kompletni, ali lijepo je što tri Nizozemca igraju finale Lige prvaka - rekao je misleći na današnju utakmicu u Istanbulu gdje će Nathan Ake igrati za Manchester City protiv braniča Inter Milana Stefana de Vrija i Denzela Dumfriesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 17:40