StoryEditorOCM
Strani nogometčudesna večer

Bivši vratar Hajduka izašao iza Oblaka i blista svom silinom, samo Dalić to ne vidi, ili je ‘zasljepljen‘ obranama...

Piše Ivica Marković
25. svibnja 2023. - 20:55

Nedavno je hrvatski nogometni strateg Zlatko Dalić objavio popis igrača za Ligu nacija. I na iznenađenje mnogih na toj listi pozvanih nije bilo Ive Grbića, nominalno drugog golmana Atletico Madrida, koji posljednjih mjesec i više dana ima toliko potreban kontinuitet igranja kako bi bio među izabranim Vatrenim.

Za Ligu nacija su pozvani Dominik Livaković, nesporno prvi vratar Hrvatske, Ivica Ivušić koji brani u Pafosu kao i Nediljko Labrović iz Rijeke. Grbić je dobio pretpoziv.

Odavno je Dalić rekao da oni igrači koji nemaju kontinuitet igranja za svoje klubove ne mogu biti pozvani u reprezentaciju, što je i normalno. I dok Grbić do sada i nije nešto pretjerano branio za svoje Madriđane, u posljednjih šest utakmica je prvi golman momčadi Cholo Simeonea, budući da se Jan Oblak, jedan od najboljih svjetskih vratara ozlijedio.

I Grbić je objeručke prigrlio tu priliku da se dokaže.

A, da je to tako najbolje govori utakmica od srijede navečer, kada je Atletico, u Barceloni igrao protiv davljenika Espanyola.

Svi koji su gledali utakmicu moraju priznati da u posljednje vrijeme nisu vidjeli utakmicu u kojoj je neki golman superiornije branio, kao što je to uradio Grbić. "Skinija" je Ivo nekoliko "mrtvih šansi", najmanje četiri-pet i još njih nekoliko "priključenih na respirator". Bio je u pravom smislu riječi gospodar svog kaznenog prostora i nije imao ni jednu nesigurnu intervenciju.

image
Pierre-philippe Marcou/Afp

Da je to tako, možda najbolje pokazuje činjenica kako je režiser utakmice najmanje 10-tak puta kamerom zumirao Grbića, samo što mu se plombe na zubima nisu vidjele, odavši na taj način priznanje golmanu koji je "obranio" Madrid. Radio je Ivo čuda, jedan na jedan, branio je udarce s pola metra, udarce iz daljine i stavio je pred svoja vrata armirano-betonski zid.

Istini za volju utakmica je završila 3:3, nakon što je Atletico vodio 0:3, ali Grbić nije kriv ni za jedan gol. Jedan su igrači Espanyola dali iz penala, dok su druga dva gola, produkt pogreške Atleticove obrane koja je igrače Espanyola ostavila same, kao duhove ispred Grbićeva gola. Posebice je bio lijep Montesov gol glavom, kojeg ni 11 Grbića ne bi obranilo.

Utakmica je završila neriješeno, Grbić je bio junak Atletica i još jednom dokazao da za njega ima mjesta među Vatrenima.

Na kraju se nadamo kako je Zlatko Dalić gledao ovu utakmicu i sam se uvjerio u kvalitetu izvedbe Ive Grbića koji brani u jednoj od tri najjače europske, a samim tim i svjetske nogometne lige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:17