StoryEditorOCM
Ostalosreća, nisu slušali

Trener legendarne Splićanke otkrio bizaran podatak: ‘Blanka zbog svoje visine nikad nije trebala skakati. Njoj je teže‘

Piše Iva Majić
26. rujna 2024. - 14:13

Teško ćete u gimnastici naći nekog uspješnog, na vrhunskoj razini preko 180 centimetara, ili pak, u košarci centra ispod dva metra.

Sportovi su jednostavno uvjetovani fizičkim predispozicijama. Neki više, neki manje, ali ima i onih u kojima svoje „mjesto ispod sunca” nađe svatko.

Evo primjera u nogometu, Luka Modrić i Joško Gvardiol. Oba hrvatska reprezentativca, bez obzira na generacijski jaz, haraju svjetskom scenom. Jasno, svatko na svojoj poziciji. Kapetan Vatrenih visok je 172, a njegov 17 godina mlađi kolega 185 centimetara. I obično je tako na travnjacima. U veznom redu naći ćete one malo niže, u odnosu na stopere. Iako uvijek ima iznimaka, a ovdje ćemo izdvojiti jednu, ali ne iz nogometa.

Blanka Vlašić donijela je toliko uspjeha i radosti hrvatskoj atletici. Dok je Splićanka vladala svjetskom scenom, većina je u Lijepoj Našoj s velikim interesom pratila zbivanja u kraljici sportova, znala kad su najveća natjecanja, koliko je puno za kočit u vis, koliko malo...

image

Zagreb, 31.08. 2009. Na Hanžekovićevom memorijalu, Blanka je skočila svoj osobni rezultat od 208 cm, što je treći najbolji rezultat svih vremena.

Ronald Gorsic/cropix/Cropix

Dvije olimpijske medalje, dva svjetska zlata, dva srebra, titula europske prvakinje, treći najbolji skok svih vremena i toliko drugih uspjeha i rekorda, koje ne možemo ni nabrojiti. Svakako nas je „zadužila” i bit će to jedna od onih sportašica u Hrvatskoj o kojoj ćemo pričati još jako dugo.

Izdvojili smo ju za ovu priču, jer ona je bila iznimka na svom terenu. Skok u vis definitivno je ona atletska disciplina koja je uvjetovana genetikom. Poželjno je da ste visoki, ali lagani i eksplozivni. Treba se „prebaciti” preko te letvice. Točnije, treba ju preletjeti, svom svojom dužinom i težinom. Nekako onda većina zaključi da je bolje biti viši, lakše ćete „dobaviti” neku visinu.

Prema tome, ima onih koji misle; „lako je bilo Blanki sa 193 skakati preko dva metra”. Krivo. Baš suprotno. Bilo joj je teže. 

Statistika

Na jednom ugodnom razgovoru, potvrdio nam je to i Bojan Marinović. Nekadašnji trener Blanke Vlašić. Uz oca Joška, jedan od onih koji je zaslužan za velike rezultate hrvatske atletičarke i općenito jedan od najstručnijih u svom području. Nije to bio glavni predmet sastanka, ali svakako je jedna informativna crtica.

- Na fakultetu sam imao statistiku i bilo je jedno istraživanje oko visine sportaša. Po tome bi ispalo da Blanka nikad nije trebala trenirati skok u vis. Zbog toga što tako visokih nije bilo u svjetskom vrhu, niti blizu – rekao je Marinović, pa nastavio dalje.

Prosjek je bio oko 180?

- I sada je, one najbolje su takve visine. Vrlo rijetko ima jako visokih i u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Koji je razlog?

- Oni koji su niži su eksplozivniji, brži i bolje koordiniranosti. U svim skakačkim disciplinama se morate odraziti iz velike brzine. Morate biti brzi, što je rjeđe ako ste visoki. No, ako je netko visok, a uz to brz i eksplozivan, to je onda velika prednost, ali i rijetkost. Slična situacija je bila i s Usainom Boltom, koji je visok 195 centimetara. Rijetkost je da netko s tolikom visinom ima i toliku frekvenciju – objasnio je Marinović.

Kad netko stručan objasni to, pomislite: „logično”. Međutim, često ljudi bez razmišljanja postave neke svoje teze, pa i u slučaju Blanke i njezine visine... Ili općenito visine, kao prednosti u većini sportova. Istina, sigurno je to jedna poželjna karakteristika, ali s njom se nešto i gubi. 

Iako ima ekstrema, onih koji su „statistička anomalija”, pa ne treba zaključke donositi samo po teoriji. 

Skok u vis (Ž), najboljih 10 s Olimpijskih igara u Parizu

Ovo su najboljih deset visašica s Igara u Parizu. Vidimo kako niti jedna nema više od 190 cm. 

1. Yaroslava MAHUCHIKH (UKR), visina 1.80

2. Nicola OLYSLAGERS (AUS), visina 1.86

3. Iryna GERASHCHENKO (UKR), visina 1.81

3. Eleanor PATTERSON (AUS), visina 1.82

5. Vashti CUNNINGHAM (USA), visina 1.86

6. Christina HONSEL (GER), visina 1.80

7. Elena KULICHENKO (CYP), visina 1.78

7. Safina SADULLAYEVA (UZB), visina 1.78

9. Tatiana GUSIN (GRE), visina 1.88

10. Buse SAVAŞKAN (TUR), visina 1.88

image

Zagreb, 13. 09. 2011.

Goran Mehkek/cropix/Cropix
image

Split, 18. 02. 2009. Joško Vlašić, Blanka i Bojan Marinović. 

Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 14:13