StoryEditorOCM
Ostaloprometno na ribnjaku

Omišani spremaju zaokret, igrat će ‘naša‘ dica: ‘Nećemo ludovati s ciframa, ali postoji problem koji je (ne)rješiv‘

Piše Ivan Renić
7. listopada 2024. - 15:41

Nova sezona u futsalu je sve bliže. Pet je dalmatinskih prvoligaša. Polovica lige je „naša”, a otprilike isto toliko klubova napada naslov prvaka ove godine. Pisali smo već o malonogometnom prvenstvu kao najuzbudljivijem natjecanju u Hrvata, ali sezona pred nama mogla bi nadmašiti sva očekivanja.

Nastavljamo niz, nakon Torcide red je došao na Olmissum. U Omišu je došlo do zaokreta. Nema više puno stranaca, na scenu stupaju mladi, a sve je to dio klupske politike, objašnjava nam sportski direktor Marko Mladin. Prometno je bilo na Ribnjaku. Odlazilo se i dolazilo, a najznačajniji je svakako odlazak najboljeg igrača lige Antonija Sekulića. Otišli su još Jeremy Bukovec, Finac Iiro Vanha, Jakov Hrstić, Nikola Čizmić, dok se Josip Juretić „ostavio” aktivnog igranja i bit će pomoćni trener Frani Despotoviću. A valja onda spomenuti i dolaske.

image
Damir Krajač/Cropix

- Došli su nam David Barbarić iz Novog vremena, lijeva noga, pivoti Brazilac Bruno Petry i Jure Copić iz Crnice, Uroš Đurić iz slovenske lige gdje je igrao finale, a povremeni je i reprezentativac, Ante Marčić, poznati igrač s turnira, vratar iz Vrgorca Mate Vrdoljak...

Morali su u Olmissumu dovoditi jer puno je igrača otišlo. No, plan je da se „zatvore” iz vlastitih rezervi. Omišani godinama već imaju dobar omladinski pogon i došlo je vrijeme da na scenu stupe dojučerašnji juniori.

- Okosnicu momčadi imamo i bit ćemo konkurentni. Puno je momčadi „ludovalo” s ciframa, ali mi smo odlučili pružiti priliku nekim juniorima koji su to zaslužili u zadnjih par godina kada su igrali Final Four – priča Mladin. Jasno je na koga se to odnosi. Torcida i Rijeka uložili su mnogo. Slično je radio i Olmissum prošlih godina, ali sada je stvar nešto drugačija.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Jeste li onda odlučili „zatvoriti špinu”?

- Ne, već je to stvar strategije kluba, a ovakva situacija nam se uklapa u to. Juniore smo i stvarali kako bi im se jednog dana pružila prilika. Za sada sve izgleda dobro u pripremnim utakmicama, ali vidjet ćemo kad krene sezone, kad se pritisak poveća.

Za kormilom je i dalje Despotović koji je momčad lani odveo do finala. Nakon pet utakmica velike borbe Futsal Dinamo je ipak bio bolji za svoj drugi uzastopni naslov prvaka. I sezonu ranije ista dva kluba igrala su finale, a Omišane je tada s klupe vodio baš Mladin.

- Frane se odlično prilagodio. Sve dobro funkcionira, imamo jako mladu ekipu. Krene li dobro, doći će i samopouzdanje. Cilj nam je proći Glavnu rundu u Ligi prvaka, a u prvenstvu uvijek ciljamo vrh. Nemoguće je išta obećati u ovakvoj ligi.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Je li pred nama najjača sezona ikad?

- U ono vrijeme imali su i Tommy i Nacional vrhunskih igrača, ali nikada se nije dogodilo da šest, sedam ekipa gađa sami vrh – kaže Mladin. Osim spomenutih Torcide i Rijeke „naoružali” su se i Novo vrijeme, Stanoinvest Futsal Pula, Futsal Dinamo...

Poznati splitski poduzetnik investirao u Torcidu, a legenda najavljuje borbu za titulu: ‘Za Dinamo imamo veliki plan‘

Osvrnuo se i na format natjecanja koji je i dobar i nije. Ovisno o tome što vam je važno...

- Što se tiče kompetitivnosti, ovo je odlično. Svaka utakmica je prevažna i nema opuštanja. Ali loša stvar je što u tome nema puno mjesta za mlade. S dva ili tri loša rezultata već si „out”. Nema utakmica u kojima opuštenije možeš dati priliku mladima. Ali budžeti klubova idu prema profesionalizmu. Sad je samo pitanje hoće li svi moći to pratiti ili ćemo se opet vratiti korak unazad.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Bilo je prijedloga kako bi se nešto promijenilo, ali za sada je ovako. Glavni dio sezone, doma i u gostima, a onda doigravanje pa „tko koga”...

- Pričalo se o tome da se igra trokružno kako bi bilo više utakmica, pa onda playoff, a ne ovako da ti čitava sezona stane u par utakmica. Ali za sada nema promjena.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Što će biti s dresovima u novoj sezoni?

- Poslali smo poruku koju smo htjeli. Mislim da više nema smisla gurati to na silu. U prošloj sezoni nas je dovelo pred gotov čin. Bilo je: ili ćete to staviti ili nećete igrati.

Zanimljiv je Mladina sugovornik. Kroz priču smo došli i na temu koja nesumnjivo zaslužuje podrobniju obradu. A to su ljetni turniri na kojima sudjeluje jako veliki broj igrača. Spajaju su se u ekipe kako bi nešto osvojili i zaradili. S njihove strane to je potpuno razumljivo jer se u futsalu i dalje ne vrti preveliki novac, ali što ako se na takvim turnirima ozlijede.

- Da, dosta ih igra cijelo ljeto. Tu svi ovisimo samo o sreći, hoće li se netko ozlijediti ili neće. Dok se svi klubovi ne dogovore, tu nema spasa. Jer ako jedan klub igraču zabrani igranje na turnirima, on će otići u drugi gdje će mu to biti dopušteno. Čak je i reprezentacija imala problema s tim. Što ako se ozlijediš? Klub ti može raskinuti ugovor, a tko će ti onda platiti operaciju od nekoliko tisuća eura? Sigurno neće gazda nekog kafića ili mesnice... - poručio je Mladin za kraj.,

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 15:43