StoryEditor
Ostalopovratak gladijatora

Kugla je bačena, a Salona obišla svijet: u atmosferi koja je neodoljivo podsjećala na onu s Olimpijskih igara u Ateni, spektakl nije izostao

Piše Ivan Renić
8. svibnja 2021. - 19:55
Split, 080521. Park mladezi. Europski bacacki kup, tradicionalno natjecanje europskih bacaca, odrzava se ove godine u Splitu. Na fotografiji: disciplina kugla, muski, senior APaun Paunovic/Cropix

Nevoljko se služimo pomalo već otrcanom frazom – ova slika će obići svijet – ali prizori s Bacačkog kupa iz Salone zaista su vrijedni toga. Među ruinama antičkog amfiteatra skupili su se ponajbolji svjetski atletičari u disciplini bacanja kugle.

U atmosferi koja je neodoljivo podsjećala na onu s Olimpijskih igara u Ateni publika, nažalost, nije mogla biti prisutna. Ostaci tribina nekadašnjeg amfiteatra mogli su onomad primiti do 19.000 gledatelja. Tadašnja publika pratile je gladijatorske borbe ili, pak, koji drugi antički sport. 

Pandemija i mjere učinile su svoje te natjerale organizatore na maksimalan oprez. No, događaj koji je hrvatsku atletiku vratio na veliku scenu neki ipak nisu propustili. Nekolicina znatiželjnika s obližnjeg brežuljka odlučila je “baciti oko”. 

Otvorile žene

Spuštajući se prema amfiteatru sve je bilo precizno ograđeno. Rute kretanja što sportaša, što novinara bile su jasne. “Zamaskirani” su bili svi, što pod suncem koje se polako priprema za ljeto, nije bilo lako izdržati. Ali - zaštiti se mora.

Grad Solin tako je ugostio kuglašice i kuglaše, a prve su nastupile žene. Zlatom se u konačnici okitila Njemica Sara Gambetta s pobjedničkim hicem iz trećeg pokušaja od 18.86 metara. Drugo mjesto pripalo je Alioni Dubitskayi iz Bjelorusije s 18.79 metara, dok je broncu osvojila Emel Dereli iz Turske s hicem od 18.29.

Pobjednica prvog izdanja kuglačkog spektakla iz Salone nije krila oduševljenje rezultatom, okruženjem, atmosferom...

- Presretna sam zbog pobjede. Ovo mi je osobni rekord i sjajan početak sezone. Što se okruženja tiče, ovo je zaista nešto posebno. Nikada do sada se nisam natjecala u atmosferi poput ove – zadovoljna je bila Gambetta.

Nakon što su dame završile svoj dio natjecanja, upriličeno je i svečano otvaranje. Prisutnima se obratio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić. Uz dobrodošlicu i zahvalu svima koji su zaslužni za organiziranje natjecanja, Veštić je obećao kako će Bacački kup u Saloni postati tradicija.

- Pet tjedana smo radili na organizaciji u ovo neizvjesno vrijeme pandemije koronavirusa. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći da se natjecanje u ovom antičkom ambijentu održava svake godine. Neke razgovore već smo započeli – otkrio je.

Okupljene je pozdravio i domaćin, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

- Čast nam je ugostiti vrhunske atletičare u ovim posebnim okolnostima, ali i još posebnijem ambijentu naše Salone. Siguran sam da je ova atmosfera poslužila svim sportašima kao dodatan motiv za postizanje što boljih rezultata.

Ostvarile se crne slutnje

Kako već rekosmo, prije početka muškog dijela ostvarile su se crne slutnje. Naime, naša uzdanica Filip Mihaljević bio je prisiljen odustati od nastupa zbog ozljede. Olimpijske igre se bliže te mjesta riziku od pogoršanja ozljede nema.

Sunce je polako popuštalo svoj stisak, a sjena je pala na bacalište. Posljednje zrake osvijetlile su tek ostatke prisutnosti starih Rimljana na našim prostorima. A na njima su se smjestile bacačice kako bi podržale svoje muške kolege iz reprezentacije.

U zanimljivom natjecanju zlato je pripalo Andreiju Raresu Toaderu s hicem od 20.83 metara kojeg je “ispalio” već iz drugog pokušaja. Baš kao što je u ženskoj konkurenciji učinila Gambetta, za pobjedu je mladi Rumunj ostvario svoj osobni rekord. Najglasniji od svih Portugalac Francisco Belo na kraju se okitio srebrom s 20.47, dok je treće mjesto pripalo Scottu Lincolnu iz Velike Britanije s 20.25.

S posljednjim zrakama sunca završilo je i natjecanje. Velikog druženja nije bilo, niti ga je smjelo biti. Korona je sportaše ekspresno vratila natrag u hotele. Bez obzira na to, amfiteatar u Saloni pokazao se kao sjajno mjesto za održavanje natjecanja u ovom sportu, a ispune li se obećanja koja je dao Veštić nagodinu bi u Saloni mogli vidjeti i publiku.

Kako je to izgledalo u Saloni možete vidjeti u našoj fotogaleriji OVDJE.

REZULTATI ŽENE

1. Sara Gambetta (Njemačka) 18.86
2. Aliona Dubitskaya (Bjelorusija) 18.79
3. Emel Dereli (Turska) 18.29
4. Klaudia Kardasz (Poljska) 17.81
5. Katharina Maisch (Njemačka) 17.79
6. Sara Lennman (Švedska) 17.39
7. Eliana Bandeira (Portugal) 17.18
8. Marketa Cervenkova (Češka) 17.01
9. Chiara Rosa (Italija) 16.84
10. Maria Belen Toimil (Španjolska) 16.53
11. Ursula Ruiz (Španjolska) 16.11

REZULTATI MUŠKARCI

1. Andrei Rares Toader (Rumunjska) 20.83
2. Francisco Belo (Portugal) 20.47
3. Scott Lincoln (Velika Britanija) 20.25
4. Jakub Szyszkowski (Poljska) 20.16
5. Asmir Kolašinac (Srbija) 20.13
6. Aleh Tamashevich (Bjelorusija) 20.10
7. Zane Weir (Italija) 20.07
8. Leonardo Fabbri (Italija) 19.81
9. Tsanko Arnaudov (Portugal) 19.68
10. Giorgi Mujaridze (Gruzija) 19.29
11. Carlos Tobalina (Španjolska) 18.86

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 08:12