StoryEditorOCM
OstaloBOLNO PRIZNANJE

Njemački biciklist Jan Ullrich otkrio strašnu istinu, mnogi su ostali u šoku čitajući njegovu ispovijest

Piše Lenka Gospodnetić
21. rujna 2024. - 19:31

Pobjednik Tour de Francea iz 1997. godine, Nijemac Jan Ullrich, u razgovoru za njemačku televiziju WDR se osvrnuo na nedavni dokumentarac, te još jednom prokomentirao svoje dramatično priznanje: koristio je doping tijekom karijere.

Ullrich je, podsjetimo, na prijelazu između 20. u 21. stoljeća bio jedan od najboljih u svom sportu, a osim tog trijumfa iz 1997. godine čak je pet puta bio drugi na najprestižnijoj biciklističkoj trci na svijetu.

Dakako, njegovo priznanje bacilo je sjenu na sportsku karijeru kojom je zadivio sportski svijet i proslavio svoju zemlju. Mrlja je tu.

image

Godine 1998. Ullrich je bio drugoplasirani na Tour de Franceu. Pobijedio je Talijan Marco Pantani, a treći je bio Amerikanac Bobby Julich

Pascal Pavani/Afp

- Dokumentarac naziva "Progonjen" za mene je bio neka vrsta terapije i sada mogu razgovarati sa svojom djecom o tome otvoreno. Ljudi moraju znati da su čak i sponzori sve znali, doping je bio sustavan, ja sam bio dobro plaćen i dogovor je bio da se o tome ne govori. Pogriješio sam, bio sam negativac – rekao je Ullrich. Dodao je i da je čekao s priznanjem dok to nisu učinili Lens Armstrong i ostali biciklisti. Nije bio jedini na "dopingu", no pravo pakao za njega počeo je tek - kad je završio s biciklističkom karijerom.

image

Biciklistički sport ima brojnu publiku i sve više štovatelja

Dirk Waem/Afp

- Alkohol, droga... Upao sam u jamu i sve se umalo završilo katastrofom. Bio sam praktično mrtav i vidio sam pakao. Tad sam sebi rekao da ću sljedeći dan biti ili mrtav ili vratiti život u svoje ruke. Ljubav moje djece bila je presudan čimbenik – otvoren je bio Ullrich, trofejni biciklist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 19:35