StoryEditorOCM
Ostalomrduja

Najstarija, najmasovnija i najprestižnija regata na Jadranu ove godine ide uz stogodošnjicu Jedriličarskog kluba Labud

Piše David Kapetanović
27. rujna 2024. - 23:15

Kako je već tradicionalno, 5. listopada, prve subote u mjesecu počet će najstarija, najmasovnija i najprestižnija regata na Jadranu, Mrduja. 

Održava se Mrduja u sklopu "Splitskog festivala jedrenja", nautičkog spektakla koji traje mjesec dana. Obuhvaća već održane Labud Classic regatu i Mini Mrduju, u kojoj jedre djeca do 15 godina, te Višku regatu za kraj, koja će se održati od 18. do 20. listopada.

Poseban će ovo biti festival, ove godine obilježava se i stota godišnjica Jedriličarskog kluba Labud. Jednog od četiri splitska kluba, uz Hajduk, Jadran i Gusar, uvelike zaslužna za razvoj sporta u Splitu.

image

Žarko Dešković, Antonio Kuzmanić, Damir Skelin, Stipe Čogelja, Ante Mlikota

D. Ka.

- Imamo dvije najveće regate na Jadranu, Višku i Mrduju. Split i Županija ovo zaslužuju. Mrduja počinje 5. listopada u 11 sati. Bit će posebna, ipak je Labudova obljetnica, 100 godina postojanja. Mrdujom se i obilježava rođendan Labuda. Imamo poseban glazbeni, ali i gastronomski program. Tu je i humanitarni segment - najavio je direktor Mrdujske regate Damir Skelin na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Labuda.

Ove godine će se na Mrduji ponovno dodijeliti i popularna "Nagrada po srići", a jedan sretnik dobit će "pentu", vanbrodski motor marke Suzuki.

Ponosan je na veliku obljetnicu bio i predsjednik Labuda, Žarko Dešković:

- Već treću godinu se održava Splitski festival jedrenja, raste svake godine. Slavimo ove godine stoljeće organiziranog jedrenja u Hrvatskoj, a Labud dan danas stoji jak s 500 članova. Ove godine očekujemo preko 200 brodova na Mrdujskoj regati, a i Viška će regata ponovno biti pravi sportski spektakl. Split je centar, ali povezujemo cijeli ovaj dio, Hvar, Brač, Vis.

image

Penta, nagrada koju će osvojiti jedan sretnik na Mrduji

D. Ka.

Predstavnici Grada i Županije su također prepoznali važnost ovog događaja. 

- Prepoznali smo ovaj događaj kao izrazito važan za grad. Ovo je rijetko viđena manifestacija. Od danas pa do kraja listopada to su događanja izrazito važna za Split. Bit ćemo uz Labud, financijski smo značajno ovo potpomogli. Želimo da ovo bude festival nautike i gastronomije. Želim vam nemirno more, želim dobru regatu, da svi guštamo, nadam se da je ovo nastavak prekrasne tradicije - rekao je zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić.

- Ovaj festival je sastavni dio naše baštine i identiteta. Sviđa mi se da sudjeluju i grad i županija. Split bez županije ne može i obrnuto - napomenuo je dožupan Stipe Čogelja.

Kraj festivala označit će Viška regata, zahtjevna utrka koja od sudionika traži izrazite sposobnosti u suočavanju s izazovima. Održat će se ove godine jubilarni, 80. put. Direktor, Ante Mlikota, očekuje rekordni broj sudionika:

-  Viška regata je šlag na kraju festivala, kulminacija. Zaokružit će cijeli događaj, zatvoriti Labudovu sezonu jedrenja. Nadam se da ćemo preskočiti broj od 200 jedrilica. I domaćini u Visu su se dobro pripremili. 

image

Penta, nagrada koju će osvojiti jedan sretnik na Mrduji

D. Ka.
image

Žarko Dešković, Antonio Kuzmanić, Damir Skelin, Stipe Čogelja, Ante Mlikota

D. Ka.
image

Žarko Dešković, Antonio Kuzmanić, Damir Skelin, Stipe Čogelja, Ante Mlikota

D. Ka.
image

Žarko Dešković, Antonio Kuzmanić, Damir Skelin, Stipe Čogelja, Ante Mlikota

D. Ka.
image
D. Ka.
image
Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 23:16