StoryEditor
Ostalobacanje koplja

Maria Andrejczyk prometnula se u glavnu zvijezdu Europskog bacačkog kupa u Splitu: Poljakinja slavila s trećim najboljim rezultatom svih vremena

Piše Vedran Babić
9. svibnja 2021. - 21:02
Paun Paunović/Cropix

Čekali smo Barboru Špotakovu, a dobili - Mariju Andrejczyk. Poljska bacačica koplja prometnula se u glavnu zvijezdu Europskog bacačkog kupa u Splitu ostvarivši treći najbolji rezultat svih vremena, 71.40 metara, i to odmah u prvoj seriji.

To joj je bilo i više nego dostatno za uvjerljivu pobjedu ispred Christin Hussong iz Njemačke (66.44) i Tacijane Haladovič iz Bjelorusije (62.88), dok je Špotakova tek u završnom, šestom hicu upisala rezultat i to skromnih 58.24 za osmo mjesto. Na svih pet prethodnih pokušaja dvostruka zlatna olimpijka iz Češke bila je prekratka pa je radije odlučila upisati "x" na svakom. Vidno se mučila u zaletu, što je očito bila posljedica uganutog zgloba na nozi baš tijekom priprema u Splitu.

Uglavnom, bio je to dan Marije Andrejczyk koja je premašila magičnu granicu od 70 metara, oborivši vlastiti rekord za više od četiri metra (67.11).

- Preplavljuju me osjećaji, ne znam što bih rekla! Šokirana sam - uzbuđena je bila dvadesetpetogodišnja Poljakinja.

- Dobro sam trenirala u posljednje vrijeme, ali ovakav rezultat nisam očekivala. Nadam se da neću stati na ovome. Nastavljam dalje raditi jer Tokio stiže vrlo brzo.

Čak i pod maskom Maria nije mogla skriti široki osmijeh od uha do uha. Sreća, to je ono što je u više navrata ponovila. Sretna je što se opet nadmeće jer proteklih je godina zaista imala puno pegule.

image
Ante Čizmić/Cropix

Prvo joj je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru brončana medalja izmakla za samo dva centimetra. Tada je bila izjavila da priželjkuje revanš protiv Špotakove kojoj je pripala ta bronca.

- Haha, ma bila sam mlada i glupa. Respektiram Barboru, ona mi je uzor.

Onda se dogodila operacija ramena krajem 2016.

- Ozljeda ramena najgora je za kopljaša. Oporavak je bio dug, a nakon operacije plašila sam se bacati. Sada napokon uživam u svakom hicu. 

A onda je Mariji krajem 2018. dijagnosticiran - tumor. Osteosarkom, tip tumora kostiju. Srećom, nije bio opasan.

- Imala sam mnogo problema s glavoboljama, nisam mogla spavati dobro i postajala bih iscrpljena već tijekom treninga, što mi je bilo jako čudno. Otišla sam na pregled sinusa i dobila tu dijagnozu. Operacija je trajala dva sata i brzo sam se vratila treninzima.

Sad je napokon zdrava i fokusirana samo na koplje.

- Ovo mi je prva godina nakon Rija 2016. u kojoj sam pripreme odradila bez ikakvih problema. To je ustvari i ključ ovakvog rezultata.

A rezultat je bio vraški dobar. Seniorsko finale kopljašica stavljeno je na jedno od dva vanjska bacališta, a ne na stadionu Parka mladeži, što je na koncu ispalo sjajno za Andrejczyk.

- Zaletište je bilo odlično, odgovaralo mi je. Vjetar je također bio dobar, čak mi je možda pomogao u tom rekordnom hicu. Dala sam cijelu sebe u taj pokušaj. 

Andrejczyk je već okrenuta Tokiju, svjesna da će se sada dobar dio pažnje prebaciti na nju.

- Imam još stvari na kojima moram raditi, a ovaj mi je rezultat samo dodatni poticaj. Znam da će me sada cijeli svijet pratiti s posebnom pozornošću tako da će sljedeća natjecanja za mene biti psihološki vrlo izazovna.

Split će joj svakako ostati u lijepoj uspomeni i najavila je da će mu se vratiti.

- Tako je lijep grad i šteta je što ga zbog svih ograničenja nisam stigla razgledati. Zaručnik i ja planiramo posjetiti Hrvatsku u rujnu pa ću sigurno svratiti i do Splita! - rekla je za kraj simpatična Maria Andrejczyk.

Ispred njezinih 71.40 na vječnoj listi najboljih rezultata u ženskom koplju svih vremena sada su ostale samo Osleidys Menendez iz Kube (71.70) i dakako svjetska rekorderka Špotakova sa 72.28.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 07:43