StoryEditorOCM
Ostalobravo

Čudo u Americi, svijet u šoku, sjajni Splićanin ispisao povijest, srušio rekord Michaela Phelpsa star 14 godina!

Piše SPORT SD
19. listopada 2024. - 14:48

Sjajni plivač iz Splita, 20-godišnji Jere Hribar nastupio je ove godine na Olimpijskim igrama u Parizu, a polufinale discipline 50 m slobodno pobjeglo mu je za koju stotinku. Ipak, nastavlja dominirati, pliva na sveučilištu u SAD-u, pod kapicom Louisiana State Universityja. 

Sada je na održanom natjecanju između četiri sveučilišta oborio bazenski rekord višestrukog olimpijca Michaela Phelpsa u disciplini 100 jardi slobodno s rezultatom 42.99. Rekord je to koji je stajao punih 14 godina, a postavio ga je najbolji plivač svih vremena. Neki će reći to je ‘samo‘ bazenski rekord, ali srušiti bilo što što je držao Phelps je velika priča.

Jere je prije toga slavio i na 50 jardi slobodno, s vremenom 19.45, te uvelike pomogao svom sveučilištu da osvoji turnir.

Splitski olimpijac živi američki san, no ovo mu je falilo: ‘Zrak i voda su čudni, a zbog mene svi navijaju za Hajduk‘

LSU ga u svojoj objavi već naziva legendom, a na sjajni rezultat reagirao je i Hrvatski plivački savez, te najavio sjajnu formu za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Budimpešti.

A kako je u Americi, Jere nam je ranije govorio.

- Ima svega, uvjeti su fantastični. U menzi imamo tri kuhara, što god hoćemo nam spreme, a na bazenu imamo i frižidere s hranom koju možemo uzeti bilo kada. Nema gužve na bazenu, sami smo na njemu.

- Osam pruga olimpijskog bazena za nas 50. To je bazen samo za faks, pa nema nikad gužve, uvijek su isti ljudi na bazenu i to mi je možda najdraže.

Što točno?

- Kad imate loš dan, uvijek je netko tu da vas gura, da izdržite. Možemo reći da navija za vas. Dijelite istu bol s ostatkom ekipe i nikad nije dosadno. Plivate iste treninge, možete i pričati, zezancija... Treneri su normalni, škola također odlična. Tamo možete namještati svoj raspored sati i mislim da nije tako samo za sportaše, već za sve. U Hrvatskoj to ne bih mogao. U teretani svatko ima svoj „kavez”, ima ih 25 i uvijek ste na istom. Nikad ne fali utega, kao ni trenera. U teretani je jedan glavni i dva pomoćna, a na bazenu glavni i četiri pomoćna.

Zvuči kao iz filma...

- Da, očekivao sam da će biti super u Americi, ali ono što me dočekalo je premašilo sva moja očekivanja. Ludilo!

image

Jere Hribar

Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 15:10