StoryEditor
Ostalonisu razočarali

Atletika je na velika vrata opet kročila u Split: u Saloni i Parku mladeži mogle su se vidjeti najveće europske zvijezde

Piše Vedran Babić
9. svibnja 2021. - 08:07
Ante Čizmić/Cropix

Atletika je na velika vrata opet kročila u Split. Nakon Mediteranskih igara 1979., Europskog prvenstva 1990., Kupa kontinenata 2010. godine i nekolicine skakačkih mitinga Blanke Vlašić tradiciju atletike u gradu pod Marjanom nastavlja Europski bacački kup kojemu je, osim Splita, domaćin i Solin.

I dok se u subotu, prvog dana natjecanja, s najvećim nestrpljenjem iščekivao okršaj kuglaša i kuglašica u amfiteatru antičke Salone, od ranih jutarnjih sati šušur je vladao i u Parku mladeži koji je ugostio ostale bacačke discipline. Sve je vrvjelo od natjecatelja i volontera, na čelu sa sveprisutnim predsjednikom Hrvatskog atletskog saveza i prvim čovjekom Organizacijskog odbora Ivanom Veštićem. U radnoj odjeći, spreman zasukati rukave i odraditi što god je potrebno, “letio” je na sve strane i stalno bio na telefonu.

Vjetar čupao stupove

- Dobro je, sve je pod kontrolom. Čim je krenulo, od sada nadalje sve je lakše - dobacio nam je Veštić i nastavio dalje o svom poslu.

A posla je bilo i ima ga napretek. U petak je probleme stvarao jak vjetar koji je u jednom trenutku iščupao stupove i srušio zaštitnu mrežu na “kavezu” bacača kladiva, no organizatori su sve vrlo brzo popravili. 

Subota je zato svanula sunčana i topla, gotovo idealna, uz tek ponešto laganog vjetra. Umjesto nogometnih golova i lopti, u Parku mladeži glavni su rekviziti ovaj put bili koplje, kladivo, disk i kugla. Na travnjaku je bilo glavno bacalište, a druga dva smjestila su se sa sjeverne strane stadiona, prema škveru.

image
Ante Čizmić/Cropix

Zbog atraktivnosti lokacije, fokus je bio na Saloni, no i u Parku mladeži se imalo što vidjeti. U prvom redu tu je bio Johannes Vetter u koplju, vlasnik drugog najboljeg hica svih vremena koji prijeti svjetskom rekordu Jana Železnog, a s velikim zanimanjem pratio se i okršaj u kladivu između četverostrukog svjetskog prvaka Poljaka Pawela Fajdeka i olimpijskog pobjednika iz Londona 2012. Krisztiana Parsa iz Mađarske.

Po jutru se dan poznaje

Nažalost, tijekom ranog poslijepodneva stigla je potvrda glasina koje su se počele kotrljati još ujutro - Filip Mihaljević bio je prisiljen zbog ozljede otkazati nastup u Saloni. Upala živca između ramena i vrata pokazala se previsokom preprekom i Filip je procijenio kako nema smisla riskirati pogoršanje ozljede. Nakon Sandre Perković i Sare Kolak koje su ranije otkazale nastup, Hrvatska je u zadnji čas ostala bez još jednog jakog aduta koji je imao dobre izglede za osvajanje zlata u svojoj disciplini.

Baš se bio radovao nastupu pred svojim ljudima, obitelji i prijateljima pa mu je otkazivanje, razumljivo, teško palo.

- Nikome nije gore nego meni, ali ovo je viša sila. Olimpijska je godina i nema smisla riskirati - poručio je Filip.

Baš šteta zbog toga, no cjelokupni dojam organizacije ostao je nepromijenjen, odnosno pozitivan. Delegacija Europskog atletskog saveza oduševljena je viđenim, pogotovo u Saloni, pa ne treba čuditi ako se u skoroj budućnosti neko slično natjecanje opet organizira u Splitu i u Solinu. Tada, nadamo se, u “starom normalnom”, s gledateljima na tribinama, bez koronavirusa u primislima i s našim glavnim adutima u akciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 00:01