StoryEditor
Košarkapočast legendi

Zahvaljujući inicijativi splitske skupine košarkaških fanatika Kukoč dobio klupu od bračkog kamena, postavit će je ispred portuna u kojemu je odrastao

11. rujna 2020. - 07:46
Duje Klarić/Cropix

- Između običnog koša i dobre asistencije uvijek izabirem dobru asistenciju. To mi je draže – jedna je to od najpoznatijih izjava Tonija Kukoča. Zahvaljujući inicijativi splitske skupine košarkaških fanatika taj je citat uklesan u klupu od bračkog kamena posvećenu našem slavnom košarkašu koja će se sutra službeno pokazati javnosti u Splitu.

Program započinje u 11.07 sati (simbolika je jedino u tome što je 7 Kukočev broj), a klupa će biti smještena ispred portuna zgrade u Vukovarskoj 53, gdje je Toni odrastao, dvjestotinjak metara od košarkaške dvorane Splita na Gripama.

Sergije Vujnović, alfa i omega splitskog bejzbola te predvodnik grupe koja stoji iza cijele priče, otkrio nam je kako su došli na tu ideju.

‘Nismo htjeli spomenik’

- Našu malu grupu, u kojoj smo svi zaljubljenici u košarku i Jugoplastiku, uz mene čine još naš slavni košarkaš Nikola Vujčić, zatim Denis Tukić, Ante Akelić, Toni Žitko, Ivan Senjanović, Zlatko Piteša i Srđan Vilović. Kad se povela rasprava o tome tko je najveći europski košarkaš svih vremena bili smo malo ljuti što se nije priznavalo ono što je realno, na papiru, a to su rezultati i činjenice. Smatrali smo da je Toni taj i da ovaj grad nedovoljno cijeni takve sportske veličine. Oko Božića prošle godine sjeli smo i rekli da moramo napraviti nešto za našeg Tonija.

Ideja je bilo mnogo, čak i zlatni kip s dijamantima, no “pobijedila” je kamena klupa s uklesanim citatom iz uvoda teksta.

- Nismo htjeli spomenik jer to nije Toni. On je samozatajan i skroman, nenametljivo izvrstan, pa smo htjeli i da ovaj znak pažnje bude baš takav. A taj smo citat odabrali zato što on najbolje opisuje njegovu igru i njega samoga.

A onda je krenuo proces realizacije, odnosno traženja kamena. Put ih je, logično, odveo na otok Brač.

- Prvo smo nazvali Tamaru Plastić, ravnateljicu Klesarske škole u Pučišćima. Nismo ni završili misao, a ona je prihvatila. Oni su obećali napraviti idejno rješenje i dizajn, a da će njihovi učenici klesati. Potom smo se javili Jadrankamenu koji je također odmah pristao i donirao nam taj kamen. Sve je bilo gotovo u svibnju.

Transfer kamena s Brača na konačnu lokaciju iz tehničke je perspektive zahtjevan posao koji trebaju odraditi profesionalci.

- Tvrtka Berica s Brača specijalnim će dizalicama ukrcati kamen na kamion i dovesti ga u Split, a ovdje će ga tvrtka Batalić s kamiona spustiti na lokaciju. Svi su oni bez ikakvih potpitanja pristali biti dio ove priče. Kukočevo ime sva vrata otvara.

A kako je Toni reagirao, je li bio iznenađen?

- On se oduševio, bilo mu je drago. Htjeli smo prebaciti kamen u Split odmah u svibnju, ali smo ipak odlučili pričekati da Toni dođe u Split. Čekali smo ga cijelo ljeto, ali zbog cijelog ovog ludila oko koronavirusa možda će doći tek na Božić, ako i tad. Pa smo odlučiti to odraditi bez njega, ali će nam za sutrašnji događaj poslati videoporuku koju ćemo pustiti.

- Čak smo poslali zamolbu i Michaelu Jordanu preko Charlotte Hornetsa da nam i on pošalje videoporuku o Toniju, ali ne znam hoćemo li je dobiti na vrijeme. Upravo nam je Jordanova izjava da je po njemu Toni najbolji europski košarkaš svih vremena dala zamah da izguramo ovu priču do kraja.

Smještena među oleandre

Službeno predstavljanje Kukočeve klupe nije klasično javno okupljanje, ističe Vujnović.

- Tko želi, neka dođe. Poštivat ćemo sve epidemiološke mjere. Zajednica ekipnih športova Splita je iza nas, Grad Split je sve odobrio, a i KK Split nam je bio na dispoziciji od prvog dana. Klupa će biti smještena uz korniž, uvučena u oleandre, vidjet će se s ceste i bit će osvijetljena kako bi se vidjela i po noći. Duga je 207 cm, koliko je i Toni visok, a teška je oko tri tone.

Pripremljen je i prigodni video o Toniju koji će se prikazati na LED ekranu, a bit će i zakuske.

- Za ekran i razglas pomogli su nam RDI Sound&Light i Soundsystem, pivo će pripremiti lokalne craft pivovare Mandrill, Tap B i Lab, a program će voditi novinar Tomislav Gabelić. Cijelim ovim događajem želimo dati i vjetar u leđa KK Splitu uoči nove sezone – kaže Vujnović čijim posebnim odgovorom na pitanje zašto su odabrali baš klupu možemo zaokružiti ovu priču:

- Zato što je Toni Kukoč dnevni boravak za dušu i za tilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 19:09