StoryEditorOCM
KošarkaDalmatinski finale

Runjić: ‘Nije bitno pobijediti u prvoj, nego u zadnjoj utakmici‘; Rimac: ‘Moramo biti bolji, očekujem pravi Split‘

Piše Frane Vulas
24. svibnja 2024. - 16:16

Kreće finale doigravanja za košarkaškog prvaka Hrvatske, repriza prošlosezonskog. Prva utakmica Zadra i Splita u seriji do tri pobjede igra se u Višnjiku u petak (20 sati, prijenos MaxSport i SPTV).

- Ostao nam je gorak okus nakon prošlogodišnjeg finala. Naporno smo radili da bismo se ponovno protiv Zadra u finalu borili da napravimo ono što lani nismo uspjeli - kazao je košarkaš Splita Lovre Runjić.

Uoči prošlosezonskog finala Split je imao prednost domaćeg terena, ali je Zadar slavio 3:0. Pred ovo finale Zadar slovi za favorita, zbog „jedinice”, podrške s tribina, skuplje momčadi, ali i dominacije u međusobnim utakmicama ove sezone.

- Sigurno nam neće biti lako igrati na punom Višnjiku, ali finale je skroz druga priča od bilo koje prethodne utakmice. Sve što je bilo trebamo izbrisati iz glava i moramo razmišljati samo o prvoj sljedećoj utakmici – smatra Runjić.

Na pitanje o najvećoj snazi Zadra krilni igrač Splita je naglasio:

- U tome što dugo igraju zajedno i dobro se poznaju, lopta im dobro ide, a naravno imaju i MVP-ja ABA lige Luku Božića.

image

Lovre Runjić

Tom Dubravec/Cropix

Za osvajanje naslova prvaka trebat će Split dobiti najmanje jednu utakmicu u Višnjiku?

- Treba pobijediti tri utakmice, nebitno je gdje. Bitno je pobijediti u zadnjoj. Moramo biti svi skupa, čiste glave i odigrati vrhunsko finale – rekao je Runjić.

Trener Splita Slaven Rimac je pred početak finala kazao:

- Zadar se dosad pokazao kao bolja momčad od nas. Imaju MVP-ja ABA lige u Božiću i treneru Jusupu. Kako god mi odigrali, dosad su pronalazili način da budu bolji. Ključ je bio u njihovoj vrlo discipliniranoj igri. Mi smo najviše gubili u situacijama kada bismo uputili loše šuteve pa se ne bismo vratili u obranu ili ne bismo imali disciplinu u zagrađivanju. Momčad poput Zadra to kažnjava.

Moramo dići nivo igre

Veliki hendikep Splitu bit će izostanci ozlijeđenih Tonka Vuke i Ante Perkušića.

- Imamo peh, nikako da širi roster iskoristimo kao prednost. Igrači su svjesni situacije da moraju preuzeti veću ulogu. Netko od njih mora napraviti iskorak koji nam je potreban za pobijediti Zadar. S nestrpljenjem iščekujem utakmicu da vidimo gdje smo, zaostajemo li i dalje tri koraka, dva, dijele li nas centimetri ili smo bolji – kazao je Rimac.

image

Slaven Rimac
 

Tom Dubravec/Cropix

Rimac je rekao da će finale odlučivati je li sezona superuspješna ili neuspješna.

- Uvijek je to tako. Neke utakmice su i vas i nas natjerale da pomislimo da smo ipak malo kvalitetniji nego što jesmo, da se možda može osvojiti kup ili ući u play off ABA lige, ali na kraju postoji balans između toga koliko je klub uložio, trener, igrači, s rezultatom. No, ne nije me strah da nas se sudi po finalu zbog toga što očekujem pravi Split. Ne bih se vraćao na to tko je skuplja momčad, po meni je rezultat dobar, ali osim Partizana i još možda dvije-tri utakmice nismo imali utakmica za koje bismo mi i publika bili zadovoljni. Opet, neke protivnike s kojima smo se prošlih sezona mučili, smo pobijedili bez problema.

Imate li koji taktički i igrački adut u rukavu?

- Definitivno moramo dići naš nivo igre. Više-manje s istom igrom nas pobjeđuju, mi smo ti koji moramo napravit prvi korak, biti bolji, braniti se od njihove „inside” igre – naglasio je Rimac.

image

Lovre Runjić

 

Božidar Vukičević/Cropix
image

Trener Splita Slaven Rimac i kapetan Mate Kalajžić.


 

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 09:38