StoryEditorOCM
Hajdukatmosfera derbija

Delirij u Maksimiru! Hajdukovci slave, domaći vrijeđaju, pogledajte što viču... Torcida napravila ‘show‘, BBB-i utihnuli

Piše Slaven Alfirević, Sport SD
13. rujna 2024. - 21:53

Derbi Dinama i Hajduka u pravilu znači i sjajnu atmosferu na tribinama. Iako je situaciju u klubu daleko od vesele Torcida je pohrlila na Maksimir pružiti podršku Bijelima u lovu na veliku pobjedu kojom bi Hajduk preskočio Dinamo u poretku. Posebno će zanimljivo biti pratiti hoće li i koje poruke podignuti Torcida vezano s recentnim događajima u klubu. Za one koji ovih dana nisu pratili razvoj situacije, Nikola Kalinić smijenjen je s pozicije sportskog direktora, pa je svojim javnim istupom otvorio ‘Pandorinu kutiju‘. Uzvratio je Hajduk izvanrednom konferencijom za medije na kojoj je svoju stranu priče iznio predsjednik Ivan Bilić.

image
Damir Krajac/Cropix

Torcida i Naš Hajduk oglasili su se zajedničkim priopćenjem i stali u obranu kluba i modela upravljanja. No, istaknuli su kako će model ipak biti prilagođen, a one koji vode klub snosit će puno veću odgovornost za svoja djela. Ostaje vidjeti što će to značiti u praksi i do kakvih će promjena doći.

UŽIVO

22.00 Utakmica je završila, a dio tribine s Hajdukovim navijačima je proključao! Slave igračio s Torcidom, dugo su ostali na terenu i pozdravljali navijače.

21.45 Desetak minuta trajao je prekid utakmice. Ništa se nije vidjelo na travnjaku zbog bakljade koja je krenula s obje strane. Torcida i BBB-i su se nadmetali u paljenju pirotehničkih sredstava što daje pune ruke posla disciplinskom sucu Alanu Klakočeru.

21.10 Krenula je bakljada s obje strane u drugom dijelu. Razvili su pritom i koreografiju posvećenu velikom prijateljstvu s No Name Boysima, navijačkog skupinom koja bodri portugalsku Benficu.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

20.45 Torcida je stavila natpis: stultifera navis. A to bi značilo ‘brod luđaka‘ ili ‘brod s disfunkcionalnom posadom‘. Blaženi Google i mrvu latinskog što smo učili davno.

image
Damir Krajac/Cropix

20.35 - Aleee, aleee - evo Torcide i odmah uzvrat s druge strane: tovarske pi... - prve uvrede na Maksimiru. Prošlo je 35 minuta do prvih uvreda i opet se ori: tovarske pi... - sve se trese. A onda su Dinamovi navijači dodali i ovo: Tito partija Hajdukova armija! A zatim i: ajmo bijeli ale pušite kur...!

image
Zeljko Puhovski/Cropix

20.20 BBB su glasniji, a Torcida prvu baklju je upalila u 9. minuti. Čekali su torcidaši da postave veliki transparent Torcida Split, pa da onda zdušno svi zajedno, kao po komandi/zapovjedi počnu navijati. Torcida je pozdravila transparentom navijače Benfike, e pluribus unum.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix

19.25  E da nije bilo kiše i zahlađenja, bio bi pun stadion, krcat Maksimir, ovako temperatura od cca jedva 12 stupnjeva, povremena kišica, srećom za posjetitelje bez vjetra, te tipično jesensko vrijeme uvjetovalo je posjetu... Domaćin ne haje puno zbog toga, jer Maksimir će nakrcati publikom na europskim ispitima, pa se sat prije utakmice slijegalo ramenima i govorilo valjda će biti deset, petnaest tisuća gledatelja...

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Od toga dvije tisuće otpada na torcidaše, jer, kako rekoše, koliko ste ono vi dolje kupili ulaznica, je li dvije tisuće, e pa onda će jug biti dobro popunjen. Klasika. To je ozračje derbija u kojem neće izostati verbalni duel BBB i Torcide, ali sat i pol prije u dolasku prema Maksimiru tramvajem, nije bilo baš pretjeranih uzbuđenja, niti se osobita gomila kretala u pravcu Pimpeka (spomenik bacaču diska) i dalje maksimirskih tribina.

Naravno, s aspekta Hajduka ozračje je drugačija, poslije klupskih turbulencija navijači su mobilizirani, "svi u Maksimir" je poklič na snazi, ali sveukupno ozračje ni blizu nije uzavrelo kako zna biti. Rekosmo, kriva je kiša i odjednom jesen, ali i činjenica da je Dinamo zaronio u europsku nirvanu bez posebne nervoze ususret derbiju.

image
Osobni album

Navijači Dinama izvjesili su transparent Hoćemo titulu i ove godine, dakle, glad nisu utažili, pa da znamo kakav im je apetit.

Splitski sugrađanin, tv-novinar i stanovnik Zagreba, komentator vičan inače košarci Marin Mrduljaš, poznatiji kao Babo, javljao se uživo s maksimirskog platoa za N1 televiziju, pokušao je dočarati ozračje ali bez onog uzbuđenja kao kad trica pljusne u koš i baci ga u trans. Fotografije uokolo stadiona pokazuju da nije riječ o pretjeranoj vrevi, a derbiji su prigoda i za sakupljače boca da dođu na svoje i napune svoje vreće dragocjena tereta...

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 22:14