StoryEditorOCM
Hajdukemocije su zajebane

Slavna Hajdukova povijest uspjela je zamaskirati mlaku sadašnjost, pogled na ovo tjera suzu na oko navijačima ‘bijelih‘

Piše David Kapetanović
14. srpnja 2024. - 07:47

Eto nam učas nove sezone. Jedva se dočekao kraj ove prethodne, mučenje, trpljenje poraza na Poljudu od Varaždina, Osijeka i sličnih, a ulov trofeja nikakav, mreža ostala prazna.

Trebalo je prodrmati klub, promijenilo se kompletno vodstvo. Brzo su stigle i slovenske pripreme, još brže završile, evo nam za koji dan i sezona počinje. Ima još dva tjedna, ali proći će to brzo, proletjeti. Spreman je Torshavn stići u Split, neće se sjevernjaci tek tako predati, ma koliki god bili autsajderi.

Zavapio je i trener Gattuso za pojačanjima, hoće li stići do početka sezone, vidjet ćemo. Navijači bi Džeku, Rakitića, Gennaro bi krila, velik je posao na Nikoli Kaliniću. Najavio je borbu za trofeje, dovođenjem legendarnog Talijana pokazao da ozbiljno misli.

Teški izazovi

Dug će biti Hajdukov put do grupe Konferencijske lige, dva pretkola, pa taj playoff gdje Bijeli, ako ga dosegnu, neće biti nositelji, prijete velika imena. Već smo pisali, sve je ovo debela teorija, ali na listi su potencijalno Chelsea, Fiorentina, Kopenhagen, Betis, Cluj, Legia, Lens, Genk.

image

Detalj s utakmice Hajduk - Unirea

Duje Klarić/Cropix

Koeficijent je problem, to je već stara priča, tako je to kada nisi nositelj, veliki klubovi su ti na putu, sve ovisi o koeficijentu. Dugi niz godina Hajduk se muči s njim, vodi ga to često u Europi na velike klubove. Evo, dvije zadnje godine, Villarreal pa PAOK, a sad da uleti i Chelsea. Sezona nije ni počela, kud baš takvi izazovi. Kada se drugih godina prilika ponudila s nekim manjim protivnicima, opet se ne bi iskoristila, nije se uzelo ponuđeno. 

Ne planiraju ovako samo navijači Hajduka, svi klubovi gledaju na koga će, gdje će, što im treba za igrati jedno od tri europska natjecanja, srebrno, narančasto, ili bar ono zeleno.

Slavna povijest

Pa je tako, za mnoštvo koje zanimaju koeficijenti i brojke, Swiss Football Data objavio veliku povijesnu listu, sve klubove Europe, poredane po osvojenom koeficijentu, sve od davne sezone 1955./56.

Naravno, odmah pogled traži ime Hajduk na stranici, zanimljiva je Hajdukova pozicija, 57. na europskoj listi, sa 50.542 boda pridodana nacionalnim koeficijentima od te spomenute, 1955./56. sezone.

Ispod Hajduka našli su se i mnogi velikani, Schalke, Monaco, Zenit, HSV, da nabrojimo neke. Dobar se to čini rezultat s obzirom  na dug niz neuspjeha Hajduka u Europi, slavna prošlost stvarno je sjajna, nosi i malo maskira današnju mlakost.

Što se ostalih klubova HNL-a tiče, Dinamo je još jedini na listi u top 100. Jako visoko, na 19. poziciji, dobri rezultati u Europi posljednjih godina zaslužni su za takav plasman. Ispod su ostali i Chelsea, dvostruki osvajač Lige prvaka, Borussia Dortmund i mnogi drugi. Rijeka je 169., Osijek 276. na listi.

image

Detalj s utakmice Hajduk - Unirea

Duje Klarić/Cropix

Nije se dugo Hajduk proslavio u Europi, zadnja skupina bila je tamo u sezoni 2010./11. Sjećaju se svi, pamte rumunjsku Unireu, tko je mogao predvidjeti da je to zadnji put, zadnja grupna faza...

Uglavnom, pogled na priloženu listu tjera suzu na oko navijačima Hajduka. Onima starijima zbog sjećanja na davno prošla vremena, a onda i od tuge što već desetljećima ‘bijeli‘ tavore u europskom zapećku s klubovima koji mu povijesno nisu ni blizu. A mlađima krene suza jer ne mogu vjerovati kakvo su slavno doba ‘bijelih‘ propustili, dok sada čekaju da makar u hrvatskim okvirima Hajduk postane dominantan, a onda i ozbiljnije zakorači na europsku scenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. rujan 2024 08:26