StoryEditorOCM
Hajdukistup za anale

Pogledajte kako je legenda Partizana za vrijeme rata ispred Arkana i Cece javno izjavila da je navijao za Hajduk

Piše Marko Didić
20. ožujka 2023. - 14:39

Obično kada nogometaš potpiše za neki svoj novi klub, uvijek novinarima kaže da je za njega navijao od djetinjstva. Bivši stoper Partizana, Bordeauxa i niza francuskih klubova te reprezentacije bivše Jugoslavije, 52-godišnji Niša Saveljić, nikada nije igrao za splitski Hajduk, ali je upravo zbog Bijelih stavio svoju karijeru na panj.

Bila je 1995 godina i Saveljić je bio gost u emisiji Maksovizija koju je vodio čuveni Milovan Ilić Minimaks. S njim u studiju su bili pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović i Mirko Pajčin poznatiji kao Baja Mali Knindža, koji se proslavio trujući srpski narod četničkim hitovima. Odmah s lijeve strane Saveljiću i gostima sjedio je u publici Cecin muž, poznati gopodar života i smrti u Srbiji Željko Ražnatović Arkan, tada zapovjednik Srpske doborovljačke garde sa svoja dva opasna prijatelja.

Video smo dobili od jednog starog navijača Hajduka koji smatra kako bi bilo lijepo da ga objavimo s obzirom da je sve što je u njemu izrekao Niša Saveljić (u trenutku snimanja emisjie novi stoper beogradskog Partizana), čista i nepatvorena ljubav prema Hajduku koja je javno izrečena pred milijunskim auditorijem donosila ogromne rizike.

Ceca je u studiju, kako se vidi na toj snimci, lamentirala da je njezin FK Obilić jedina prijetnja za Crvenu zvezdu, ne dajući Saveljiću neku veliku pažnju. A onda je Minimaks (zakleti partizanovac) upitao Saveljića bi li on potpisao za Zvezdu da su ga zvali.

Saveljić je potvrdio da su ga zvali, ali da je Partizan bio konkretniji.

Minimaks tada postavlja Saveljiću pitanje je li oduvijek navijao za Partizan, a onda je Saveljić pred cijelim auditorijem odgovorio: "Ne,ja sam kao mali navijao za Hajduk".

Šokirani Minimaks ga je ponovno upitao: "Je li Hajduk iz Kule?", a Saveljić se osmjehnuo i odmah hrabro nastavio: "Ne, za Hajduk iz Splita!".

Svi su se kiselo osmjehnuli,a onda je nastao usiljeni aplauz.

Hej, u emisiji koju je gledalo milijun ljudi u ratnoj 1995. godini izjaviti da navijaš za Hajduk bilo je ravno samoubojstvu, pogotovo kada od nogometa živiš i igraš za reprezentaciju zemlje za koju navijaju oni kojima je Hajduk nešto daleko i davno zaboravljeno. Da ne kažemo mrsko i odvratno.

- Jeste, baš je tako bilo kao što ste opisali, a uostalom i postoji i snimka cijele emisije koja je bila na YouTubeu. Svi to tumače kao moje herojstvo, a ja sam tada samo rekao što mislim i što osjećam. Ja sam u dresu Partizana Zvezdi dao tri gola i normalno je da sam danas partizanovac,jer me je taj klub proslavio i napravio igračem. Ali jako volim i Hajduk, a obožavam i Dalmaciju. Sedam-osam godina sam ljetovao na Korčuli, dvije zadnje godine sam iz Kalifornije dolazio na humanitarni Božićni turnir "Četiri kafića - memorijal Dino Petrinović", koji organiziraju moji prijatelji koje sam u međuvremenu upoznao - Keto,Gogo i Vrki. Pretprošlu godinu sam nešto i igrao, ovu zadnju ne, ima spremnijih od mene, ali sam došao i zbog njih i zbog te djece kojoj su nesebično pomagali u ovih dvadeset godina."

image

Naš novinar i Saveljić na turnirnu ‘Četiri kafića‘

Privatni album

Saveljić kaže da je u zadnjih pet godina gledao Hajduka samo tri puta, ipak je daleko.

- U Kaliforniji sam sportski direktor i trener akademije Breakers FC iz Santa Cruza, gdje odgajamo i treniramo buduće talente, a u planu je i osnivanje kluba iz ove naše baze koji će igrati u njihovoj MLS ligi. Sad ću dolaziti i zbog talenata iz dalmatinskog bazena koji uz studiranje žele i nogometno napredovati ovdje kod nas u našoj akademiji. A iz Hajduka mi je veliku čast učinio moj prijatelj Igor Tudor koji me je dok je bio trener pozvao na jednu Hajdukovu utakmicu, mislim da je to bilo prije pet godina. Poslije sam Hajduka gledao i sa mojim prijateljem Milanom Rapaićem, a jednom sam protiv Rijeke otišao sam jer sam bio blizu Splita.

image

Na poslu u akademiji Breakers FC

Privatni album
image

Na poslu u akademiji Breakers FC

Privatni album

Partizanovi navijači obožavaju Saveljića, a Hajdukovi tek upućeniji navijači znaju za njega. Istražujući ovu priču doznali smo i da je Luka Peruzović, tadašnji trener Hajduka, htio dovesti Saveljića dok je ovaj igrao za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije. No izbio je rat i sve je ostalo na pustoj i nerealiziranoj želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 23:50