StoryEditorOCM
Hajdukslavni dani

Mišo Krstičević ostat će zapisan u povijesti, a hoće li se Hajduk ikad vratiti na Stari plac? Ovo su bili veliki planovi

Piše Slaven Alfirević
9. rujna 2024. - 21:20
Zadnji gol Hajduka na Starom placu, Mišo Krstičević u mrežu Dinamova Željka Stinčića, 5. rujna 1979.Arhiva/Slobodna Dalmacija

Početak rujna doba je kad pamtimo kako se Hajduk te 1979. godine preselio u bablje ljeto sa Starog placa na Poljud, a 5. rujna postignuti su i posljednji golovi u službenim utakmicama na bivšem nogometnom, a danas ragbi i bejzbol igralištu, što smo ga poznavali, titulirali kao "Hajdukovo" ili "igralište podno Marjana".

Igralo se i u listopadu 1979., još jednom, ali su tada Hajduk i Vardar odigrali 0:0, pa su posljednji golovi na Starom placu ostali u vlasništvu Miše Krstičevića, povijesni posljednji za Hajduk za vodstvo 1:0 protiv Dinama, te potom i Mile Ćalasana, crnogorskog napadača zagrebačkog Dinama. Baš je Mile poravnao omjer u derbiju na konačnih 1:1 i time zapravo postigao povijesni posljednji gol na Starom placu. Sudbina je htjela da posljednji gol na Kraljevoj njivi što je od 1911., pa do 1979. bila Hajdukov dom zabije - dinamovac. Ćalasan.

image
Jakov Prkic/Cropix

Povratak doma?

A onda je nedavno, prije par godina, pokrenuta inicijativa da se Hajduk opet vrati na Stari plac, makar djelomično. Istina, nakon toga se spominje i gradnja novog stadiona na Brodarici, mnoštvo je projekata i zamisli, ali taj djelić dragocjenog gradskog prostora ostaje zauvijek predmet iskonske želje Hajduka da mu se vrati; da ga barem katkad koristi i služi se tim travnjakom (sastavi pod okriljem klupske Akademije, možda žene - hajdučice, bivše marjanke, a i prijateljski susreti prvotimaca bili bi poželjni, pisalo se). 

U kolovozu 2022., prije dvije godine, na službenoj stranici Hajduka objavljeno je kako su se predsjednik kluba Lukša Jakobušić i član Uprave Ivan Matana sastali s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom i njegovim zamjenikom Bojanom Ivoševićem, te dogovorili obnovu legendarnog Starog placa.

Hajduk bi kao strateški partner trebao sudjelovati u projektu ‘‘Stari Hajdukov plac‘‘, dogovorio je poduzetni Jakobušić. Tako su izgleda - pisalo se - propale ideje prijašnjih gradskih vlasti prema kojima je na atraktivnom zemljištu u samom centru Splita trebao biti izgrađen poslovni kompleks te će Stari plac i dalje služiti u sportske svrhe, a najavljeno je kako će se postići dogovor i s ragbi klubom Nada, jednim od najtrofejnijih splitskih sportskih kolektiva, koji tu igra već niz desetljeća, od dolaska 1979., dugo je Nada bila trofejna beskućnica.

image

Arhiva/HNK Hajduk Split

/Slobodna Dalmacija

Na mjestu Starog placa koji trenutno ima samo jednu tribinu trebao bi niknuti multifunkcionalni stadion, a iz neslužbenih izbora doznajemo kako bi mu kapacitet trebao iznositi najmanje osam tisuća gledatelja. Gradonačelnik Puljak je pojasnio i planirano uređenje okolnog javnog prostora:

- Ispod tog kompleksa bi bila javna podzemna garaža, zatim bismo na Kragićevoj poljani napravili podzemnu garažu za građane Varoša, rekonstruirali tržnicu, a s južne strane bi gradili drugu scenu za Hrvatsko narodno kazalište i prostor za tradicijsku kulturu - sve je to rečeno 2022. godine.

Čekaj tovare dok trava naraste

Hop i evo nas već u srpnju 2024., dakle prije dva mjeseca u Hrvatskom domu splitski gradonačelnik Ivica Puljak predstavio je  programske smjernice uoči raspisivanja urbanističko-arhitektonskog natječaja za šest velikih gradskih projekata predviđenim GUP-om, još od 2005. godine.

Tada su najnovije i friško predstavljeni projekti Poljud, Brodarica, Kopilica, Stari plac, Duilovo i Istočna obala.

Na području Starog placa, rečeno je, napravila bi se druga scena Hrvatskog narodnog kazališta, prostori za tradicijsku kulturu i glazbenu školu i ono što nas prigodno najviše zanima - memorijalni Hajdukov park!

Svaki put kad nas dostigne doba da je Krstičević, evo ravno prije 45 godina, zabio zadnji gol za Hajduk na Starom placu, zapitamo se kakva je daljnja sudbina tog blistavog i skupocjenog pedlja gradskog prostora. I u kakvom će se obliku Hajduk opet, kad-tad, reinkarnirati na mjestu gdje se rodio balun u Splitu, tamo gdje je sve počelo prije više od 113 godina...

Kad će to biti, jedva čekamo, čekaj tovare dok trava naraste, rekli bi mudraci, ali mi ne dvojimo, bit će to, jednog lijepog dana, a možda i prije...

image

Petar Nadoveza na Starom placu.

/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 09:58