StoryEditorOCM
Hajdukjedan i jedini

Mislite da je Livaja previše prgav? Promislite opet, Hajduk lansirao brojke koje otkrivaju njegovu nježnu stranu

Piše SPORT SD
29. svibnja 2023. - 15:07

Marko Livaja, jedan i jedini. Sto nastupa, 60 golova...

Službeni Hajduk obilježio je taj Livajin Rubikon, 100. nastup protiv Šibenika, točno na izdisaju sezone. Evo što je sve Livaja uradio u dvije i pol godine u Hajduku uz najavu da ostaje u bijelom dresu i dalje, nema dvojbi:

Iza Marka Livaje je još jedna fantastična sezona u bijelom dresu u kojoj se okrunio titulom najboljeg strijelca i najboljeg asistenta. U posljednjoj utakmici sezone u kojoj je Hajduk s 3:0 svladao Šibenik na Poljudu Livaja je upisao jubilarni stoti službeni nastup za Bijele od kada se prije dvije i pol godine vratio na Poljud.

Impresivne su brojke Hajdukove "desetke" u spomenutom periodu. Podsjetimo, Marko je sa šesnaest godina prešao iz Hajduka u milanski Inter ne upisavši službeni nastup za prvu momčad, međutim od povratka je svojim igrama, statistikom i karizmom obilježio ovo kratko razdoblje u kojem je skupio sto službenih nastupa. 

Ukupno je za Hajduk zabio 60 golova, od čega 53 prvenstvena i sedam u Hrvatskom nogometnom kupu. Pri tom je upisao nevjerojatnih 37 asistencija, njih 27 u prvenstvu, osam u Kupu te dvije u europskim natjecanjima. 

Odigrao je pri tom 8646 službenih minuta, 82 puta odigrao je cijelu utakmicu, a od sto utakmica njih 96 je započeo kao starter. Opomenut je 21 put, a niti jednom nije isključen iz igre što pokazuje njegovu nježnu stranu.

Za prvu momčad debitirao je u 1:0 pobjedi protiv Rijeke na Rujevici 27. veljače 2021. godine, a prvi pogodak za Hajduk postigao je u Kup utakmici protiv Zagreba 2. ožujka 2021. godine. Tri puta je postizao hat-trick, u prvenstvu protiv Istre 1961 i Hrvatskog dragovoljca te u Kupu protiv Belišća.

S Hajdukom je u dosadašnjih 100 nastupa osvojio dva trofeja SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa te je drugu godinu za redom najbolji strijelac SuperSport HNL. U prošloj sezoni Livaja je postigao 29 golova, a ove sezone postao je najbolji strijelac lige s 19 pogodaka te najbolji asistent s 13 upisanih asistencija što nije uspjelo nikome u Hrvatskoj još od sezone 2008/2009.

Kada ovosezonskom učinku pridodamo onaj iz Kupa i kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a to su još dva gola i četiri asistencije dolazimo do ukupno 21 pogotka i 17 asistencija u svim natjecanjima. 

Livaja je ove sezone zabijao svim klubovima SuperSport HNL osim Slaven Belupu protiv kojeg je zabio pogodak u polufinalu Kupa. Protiv Gorice je postigao četiri pogotka, po tri u dvobojima s Osijekom, Istrom 1961 i Varaždinom, po dva je puta zabio Šibeniku i Lokomotivi te jednom Rijeci i Dinamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:27