StoryEditorOCM
Hajduksve sjelo na mjesto

Leko je Krovinoviću u Osijeku promijenio ulogu, a ona savršeno odgovara često kritiziranom veznjaku Hajduka

14. ožujka 2023. - 14:57

Pobjeda Hajduka u Osijeku, u (vjerojatnom) oproštaju Bijelih od Gradskog vrta, izrodila je dva vrlo zanimljiva i u velikoj mjeri povezana narativa koja su imala ogroman utjecaj na konačni rezultat utakmice.

Ivan Leko u nedjelju je prvi put Yassinea Benrahoa poslao na teren od prve minute, a Marokanac je ostavio uistinu dobar dojam. Bio je izuzetno opasan s loptom i svojim kretnjama između linija uništavao je protivničku strukturu, a upravo je na njemu Yevgen Cheberko u 28. minuti napravio prekršaj za najstrožu kaznu.

No, Benrahouova predstava u fazi obrane imala je u najmanju ruku jednak utjecaj na pobjedu Hajduka. Marokanca još iz Francuske prati glas da nije baš discipliniran ni posebno agresivan u fazi obrane, ali u Gradskom vrtu je upravo on bio glavna figura u visokom presingu. Svojim neumornim trčanjem kontinuirano je radio pritisak na protivničku zadnju liniju te smanjio posao Marku Livaji, kojemu taj segment igre nije baš omiljen.

Ali daleko od toga da je Marokanac jedini zaslužan za dobru i agresivnu predstavu Hajduka u fazi obrane. Izuzetno važnu ulogu odigrao je i Filip Krovinović, kojega je Leko u Osijeku spustio nominalno na poziciju ‘šestice‘, ali koji je također bio i ‘osmica‘ - sve po potrebi.

Veznjak Bijelih u posljednje vrijeme se često nalazi pod kritikama javnosti zbog nedovoljno "opipljivog" doprinosa, odnosno izostanka golova i asistencija, a čak se i sam Leko prije 20-ak dana osvrnuo na to, rekavši kako je zadovoljan Krovinovićem, ali "da mu se gledaju golovi i asistencije, a ne umjetnički dojam".

Iako ga mnogi vide kao ‘desetku‘ - a to je primjerice najčešće i igrao u Nottingham Forestu pod Chrisom Hughtonom - Krovinovićeva najbolja pozicija je ona ‘osmice‘. To je rekao i Dean Računica, koji je trenirao Hajdukovog veznjaka sa Slavenom Bilićem u West Bromwich Albionu, gdje je ovaj pružao odlične predstave i jednom prilikom dobio nagradu za igrača mjeseca WBA.


Krovinović je u Lekinom modificiranom sustavu 4-2-3-1 u Gradskom vrtu u fazi obrane bio ‘šestica‘, a u fazi napada ‘osmica‘. Odigrao je i više nego dobru utakmicu, a dok je taj "opipljivi" doprinos u fazi napada ponovno izostao, defenzivna statistika mu je bila uistinu impresivna.

Osijek je dominirao posjedom, što je imalo utjecaj i na Krovinovićevu statistiku s loptom u nogama. Veznjak Bijelih imao je manje dodira s loptom od svog ovosezonskog prosjeka u HNL-u, manje točnih dodavanja i slabiji postotak uspješnosti, ali je svejedno ostao na svom prosjeku kada su u pitanju ključna dodavanja.

No, zato je u fazi obrane izdominirao. Imao je po tri oduzete i presječene lopte te šest otklonjenih opasnosti, što je debelo iznad njegovog prosjeka. Kada su u pitanju dueli na tlu, tu je ostao na svom postotku uspješnosti, dok je zračnih duela dobio 4/5, što je ogromnih 80 posto.


Krovinović je nedovoljno konkretan u zadnjoj trećini i udarci mu, najblaže rečeno, nisu najjača strana, ali ima osjećaj za zadnju loptu i dobro operira između linija. Zbog toga može igrati i ‘desetku‘, ali puno faktora ide u prilog tome da je ipak bolji u povučenijoj ulozi. Prije svega, njegov set vještina je zaista širok, što ga čini "kompletnim veznjakom" i samim time na neki način najkorisnijim na poziciji koja je deficitarna, odnosno na kojoj nema igrača koji je baš kompatibilan s Lekinom idejom.

Kao partner Lukasu Grgiću na pozicijama ‘šestice‘ dosad se logičnim nametao Marco Fossati, ali Talijan zapravo u nijednom segmentu igre koji se odnosu na periode kada njegova ekipa nema posjed nije baš posebno angažiran. Bilo bi preoštro reći da se Fossati ne trudi u fazi obrane i defenzivne tranzicije, ali jednostavno je spor u reakcijama i - kako bi Leko rekao - previše "mekan".

Krovinović je puno bolje rješenje i upravo zahvaljujući tome što je u Gradskom vrtu pored Grgića bio on, a ne Talijan, Hajdukov presing nije "pucao" i Osijek nije mogao ulaziti s loptom u protivničku trećinu kroz posjed.

Podaci koji kažu da je Krovinović u porazu od Lokomotive imao 92 posto točnih dodavanja, a u onoj katastrofi u Maksimiru čak 96 posto, zapravo najbolje govore o tome kako nijedan statistički segment ne treba promatrati izvan konteksta i kako je Hajduk najbolji kada je Krovinović stalno u najosljetljivijem dijelu terena u svim fazama igre.

Pitanje je hoće li Hajdukov strateg i u budućnosti povlačiti Krovinovića dublje u vezni red, ali on je u Osijeku odigrao svoju najkompletniju utakmicu u ovoj godini i ako će Benrahou (ili netko drugi na poziciji ‘desetke‘) stalno biti toliko odgovoran i agresivan u fazi obrane, Leko bi se mogao jako približiti onome kako želi da mu momčad igra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 14:07