StoryEditor
Hajdukmeđu deset

Kapetan Hajduka na pragu ulaska u elitno Hajdukovo društvo: Caktaš grabi prema stotom golu, još mu samo šest nedostaje do tog cilja

26. studenog 2020. - 21:50
Ante Čizmić/Cropix

Samo šest golova dijeli Miju Caktaša od jubilarnog stotog u dresu Hajduka. Doći će i to uskoro, ne sumnjamo. Nastavlja se dugopoljski veznjak – čije su brojke na razini vrhunskog napadača – uspinjati na ljestvici najvećih Hajdukovih strijelaca svih vremena.

Nakon dvaju golova Lokomotivi u Kranjčevićevoj situacija je sljedeća. Caktaš je na 94 pogotka u natjecateljskim utakmicama za Hajduk, čime je i dalje deseti na „all time” ljestvici, ali se još malo približio prvom sljedećem na popisu, Ljubomiru Benčiću sa 104 gola. Bernard Vukas je na 107, Slaviša Žungul i Tomislav Erceg imaju 109, a na vrhu je nedodirljivi Frane Matošić s 211. Caktaš se među 10 probio prošlog mjeseca kada je Graničaru u Kupu također zabio dva gola i preskočio pokojnog Ivicu Hlevnjaka.

I u okvirima HNL-a Mijo je sve bliži ulasku u top 10. Trenutno je na 77 pogodaka i prestigao je Veldina Karića na 12. mjestu. Iza njega ostali su i Benko, Eduardo, Soudani, Balaban, Kramarić... Između Caktaša i desetorice najboljih stoji još samo Mladen Bartolović sa 78 golova, a onda slijede Marijo Dodik (83), Renato Jurčec (85), Robert Špehar (88)...

A gledajući Hajduk u HNL-u, najbolji strijelac „bilih” je Tomo Erceg s 81 golom, što znači da Caktašu nedostaje samo pet da bi u tom poretku izbio sam na vrh. A to nije mala stvar.

Brojke su, dakle, neumoljive. Caktaš je samo ove sezone, izuzev protiv Lokomotive, Hajduk spašavao i u delikatnim dvobojima s Renovom i Graničarom, nedavno je dvaput asistirao u Koprivnici... Na pravom je putu da i treću uzastopnu sezonu bude najbolji strijelac kluba. Mijenja li sve to možda i njegovu poziciju u pregovorima s predsjednikom Uprave Lukšom Jakobušićem oko eventualnog potpisivanja novog ugovora? Vrijeme će reći.

OK, promašio je Caktaš onaj penal u Puli, desi se, ali prosječan navijač plaši se i pomisliti gdje bi Hajduk bio bez njegovih golova.

Brojke

94 gola u natjecateljskim utakmicama za Hajduk (10. svih vremena)

77 golova u HNL-u (12. svih vremena, 2. u Hajduku iza Tomislava Ercega s 81)

Ove sezone: 13 nastupa, 8 golova – 5 HNL, 2 Kup, 1 Europa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 11:01