StoryEditorOCM
HajdukPred jadranski derbi

Igrao je za Rijeku i Hajduk, nedavno je smijenjen: ‘Livaja je pola Hajduka, ne brinite za njega. A o tom mišu neću...‘

Piše Ivan Renić
29. rujna 2024. - 08:20

Jadranski derbi je pred vratima. Rijeka i Hajduk na Rujevici će se u nedjelju od 20 sati "tući" za prvo mjesto. Oba kluba u dobrom su ritmu, oba su preživjela velike turbulencije s početka sezone i europska razočaranja. Naprečac su se resetirali i sada ispred Dinama vode bitku za prvo mjesto. Puno je onih koji su nosili dresove oba kluba, a mi smo nazvali Matu Neretljaka da čujemo njegova razmišljanja...

- Hajduk je u euforiji nakon pobjede u Zagrebu. Svi su mislili da će protiv Dinama potpuno potonuti. Dobili su i Goricu uvjerljivo, tako da su sigurno u dobrom raspoloženju. Rijeka je, s druge strane, mlada i dobra. Bit će to zanimljiva utakmica sigurno, pravi derbi.

Prognoza?

- Mislim da će remijem svi biti zadovoljni. Bod je u ovakvim utakmicama svima dobar.

Za koga ćete vi navijati?

- Ja sam hajdukovac. Poštujem Rijeku, Osijek i sve klubove u kojima sam igrao, ali još prije nego što sam došao na Poljudu sam bio hajdukovac i to ne krijem.

image

Sprema se novi angažman

Darko Tomas/Cropix

Hajduk je prebrodio krizu s početka sezone. Tresao se klub od vrha do dna, od Uprave naniže, ali pobjeda u derbija ima moć prebrisati dosta toga. Trener Gennaro Gattuso nesumnjivo za sada radi dobar posao. Stabilizirao je momčad, Hajduk pobjeđuje i skuplja bodove.

- Ništa novo u Hajduku. Dobra stvar je bila pobjeda u derbiju, pa su se tako neki problemi stavili pod tepih. Trenera treba pustiti da radi. Od stalnog mijenjanja nema nikad ništa. Žao mi je Kalinića. Došao je iz kopački u fotelju, a to je teško. Mladi ljudi polako nauče da su obećanja ludom radovanja. Ali očito je da se svatko mora opeći i naučiti na vlastitoj koži.

image

S Hajdukom je osvojio titulu

Tom Dubravec/Cropix

Nema straha

Puno je još do kraja, ali što vam se čini za sada? Može li ovo biti ta sezona?

- Predaleko je još kraj, stvarno. Svi znamo da se u Hajduku stvari okrenu u dva tjedna, bilo na dobro ili loše – nije se Neretljak upuštao u velika predviđanja. Stao je na balun...

Bivšem igraču Hajduka uručili otkaz pa onda izgubili s čak pet razlike. Predsjednik: ‘Klub ću prodati ili ugasiti!‘

Legenda bez zadrške o Hajduku pred start sezone: ‘Navijači moraju shvatiti kako Rakitić nije Bog ni Isus, ali jest...‘

Osvrnuo se i na povratak u Dinamo.

- Za početak, Jakirovića uopće ne bih mijenjao. Izvukao je prošlu sezonu, izborio Ligu prvaka. A Bayern je Bayern. Mislim da je njih više zabolio poraz od Hajduka u derbiju. Ja ga ne bih smijenio. A što se Bjelice tiče, odavno se poznajemo, stari smo znanci i želim mu sve najbolje.

image
Vlado Kos/Cropix

Neretljak je nedavno okončao svoju epizodu u Zrinskom. Nije to bio lijepi rastanak, ako takvi uopće postoje...

- Znate da sam uvijek bio bez dlake na jeziku. O tome mišu je suvišno više trošiti riječi. Ali ubrzo ću preuzeti novi klub, dogovaram novi posao, tako da neću dugo gubiti vrijeme.

image

Nosio je i riječki ‘bijeli‘ dres

Tea Cimas/Cropix

Naigrali ste se jadranskih derbija. Pamtite li koji posebno?

- Sjećam se jednoga kojeg smo pobijedili na Poljudu. I tada je bila smjena trenera prije utakmice. Vulića je zamijenio Nadoveza. Rijeku je vodio Katalinić. Taj mi se posebno urezao u sjećanje.

Posebno će na udaru riječkih navijača biti Marko Livaja. Frustrirani su Riječani njegovim dobrim igrama, pogotovo kontra njihovog kluba.

- Livaja je pola Hajduka, ali i veliki profesionalac. Ne brinite, znat će se on s time nositi – poručio je Neretljak za kraj.

image
Marin Franov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 08:21