StoryEditorOCM
Hajdukzanimljiva ljestvica

Hajduk je u jednoj stvari poseban u HNL-u, ovaj podatak govori o tome koliko Bijeli ovise o trojici igrača

12. svibnja 2023. - 14:46

Bliži se kraj sezone u hrvatskom nogometu i već se neki zaključci mogu početi izvlačiti. Do završetka HNL-a ostala su još samo tri kola, (Hajduk i Šibenik usto čeka i finale Kupa), a statistika nam otkriva puno zanimljivih stvari.

Jednu od njih možemo vidjeti i pogledom na ljestvicu igrača s najvećom minutažom i brojem nastupa u prvenstvu ove sezone...

Očekivano je da vratari budu ti koji će upisati najviše minuta u sezoni, jer su zbog specifične pozicije manje izloženi riziku od ozljeda, a ujedno se i manje umaraju. Stoga ne čudi što su u Topu 10 HNL-a po minutaži čak petorica čuvara mreže.

Dinamov Dominik Livaković i Rijekin Nediljko Labrović jedini imaju sve odigrane minute ove sezone u HNL-u, a slijedi ih Šibenikov Lovro Majkić koji također ima sva 33 nastupa, ali 66 minuta manje (izašao je zbog ozljede u susretu 29. kola protiv Gorice)

Na četvrtom mjestu je Istrin Lovro Majkić s jednom utakmicom manje, a dominaciju vratara zaključuje Varaždinov Oliver Zelenika s 2970 minuta, odnosno 31 odigranom utakmicom.

Ono što je posebno zanimljivo jest to da su od petorice preostalih igrača njih čak trojica iz Hajduka. Šibenikov Japanac Haruki Arai nalazi se na petom mjestu s 2851 odigranom minutom, dok su se ispred Zelenike ugurali još Dario Melnjak (2813 minuta) i Filip Krovinović (2806 minuta). Sva trojica propustila su samo jednu prvenstvenu utakmicu ove sezone.

Na predzadnjem mjestu nalazi se Marko Livaja s 2728 odigranih minuta, odnosno 31 nastupom, a Top 10 zaključuje Dinamov Josip Mišić koji je ove sezone u HNL-u upisao 32 nastupa, ali 2709 minuta.


Realno, nije potrebna ovakva ljestvica da se zaključi koliko je Livaja potreban Hajduku, Mišić Dinamu ili Arai Šibeniku, ali je indikativno da se i brojkama potvrđuje važnost Krovinovića i Melnjaka za igru Bijelih.

Krovinoviću se dugo spočitavao izostanak golova i asistencija (među njegovim kritičarima se znao naći i Ivan Leko), iako je svakome tko dobro poznaje njegove karakteristike jasno da mu pozicija ‘desetke‘ uopće ne odgovora. U mali milijun situacija mogli smo vidjeti da su Krovinović i osjećaj za gol dva različita pojma, kao i to da mu udarac u većini slučajeva završi ili na tribinama, ili u naručju vratara.

No, bez obzira na to, riječ je o izuzetno važnom igraču za Bijele, što se pogotovo može vidjeti sada kada igra na povučenijoj poziciji.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Ne treba čuditi ni to da se u Top 10 po minutaži našao i Melnjak. Hajdukov lijevi bek jedan je od najstandardnijih i najpouzdanijih igrača u momčadi, iako određeni dio hajdučkog puka i dalje preispituje njegove kvalitete.

No, zanemarimo li onaj period u kojem ga je Leko stavljao na lijevog stopera u 3-5-2, radi se o igraču koji je često prava prijetnja iz drugog plana, koji je izuzetno opasan u prekidima i koji ima odlično razumijevanje taktike.

Činjenica da se čak trojica Bijelih nalaze među desetoricom igrača s najvećom minutažom u HNL-u govori o tome koliko su oni važni za ekipu, ali i kako Bijeli nemaju dovoljno širok kadar koji bi mogao pokriti izostanke ključnih igrača. Uostalom, vidjeli smo kako je to izgledalo bez Livaje i Krovinovića na Rujevici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 08:40