StoryEditorOCM
Hajdukpravac bled

Hajduk danas kreće na pripreme u Sloveniju, svi čekaju Gattusovu objavu

1. srpnja 2024. - 07:23

Hajduk ovog ponedjeljka kreće na pripreme, ono pravo počinje kad jutrom trener „bijelih” Gennaro Gattuso objavi popis putnika za Bled, pa oko 13 sati po redu vožnje krene hajdučki autobus put Slovenije. Klimatiziran dakako, jer ljeto je i vruće je, pa neka se to sad zove žuti i crveni meteo-alarm, nego lako je za tu klimu, unutar momčadi klima ne smije biti klimava nego treba bit – šampionska!

Nakon potonuća svega i svih tijekom ožujka, travnja i svibnja, u lipnju, a evo nas i u srpnju „hype” se opet podigao, poput cijena pretplate, a hajdučki „dirižabl snova” opet ponosno plovi ususret najvećim nadanjima.

Kad napišemo lakonski ono „trener Hajduka Gennaro Gattuso...”, nekako nam zazvuči nestvarno, zastanemo. Pazi stvarno, Gattuso... Dođe nam da se uštipnemo, jel‘ sanjamo ili je to zaozbilj, da nogometaš iz kvarteta milanista Pirlo, Seedorf, Kaka i on, sad brine brigu je li Livaja zeru smršavio; kako radi Najbolji (a to je dakako Livaja); pažnju mu okupira da se hajducima, cijeloj momčadi došao javit i Perišić makar je na zasluženom odmoru i napokon, a nije to nevažno - je li pomnjivo trču sprinteve gore-dolje i oni šta ne igraju na male branke, Ćubelić, Skoko, Kavelj i Đolonga. Na sve pazi trener! Nema labavo. Došao je radit, a ne paradit.

image
Jakov Prkić/Cropix

Gennaro Gattuso. Pardon, nije to ni Jens Gustafsson, ni Valdas Dambrauskas, ni Joan Carrillo ni neki – kako se to sad voli kazati „random” (nasumično odabrani) – trener. Rino je faca za velike stvari. Uhvatio se zdušno posla, ima i o-ho-ho stožer kakav je oko sebe poput zida zidao odavna i Ante Biće Mladinić, priklonivši se onoj da „čovik i tovar znaju više”. Neka pomoćnika, na svakoga se Gattuso može oslonit u povjerenju.

Došao je Gattuso radit najbolje šta zna, a onda je nakon Veleža (2:0) svladao i Posušje sa 1:0, sve to iza zatvorenih vrata, nitko nije gledao, ali je (ob)javljeno da je pogodak u finišu, u 86. minuti postigao Noa Skoko. Na dodavanje Roka Brajkovića. Roko i Skoko u koprodukciji, a za Hajduk nastupili su, neka bude notirano, Hajduk je igrao u ovom sastavu:

L. Kalinić (od 30. Silić, od 60. Buljan) - Moufi (od 46. Hrgović), Prpić (od 46. Šarlija), Uremović (od 46. Skelin), Melnjak (od 46. Diallo) - Krovinović (od 46. Sigur), Capan (od 46. Jurak, od 60. Skoko), Kalik (od 46. Pukštas) - Šošić (od 46. Brajković), Sahiti (od 46. Durdov) - Livaja (od 46. Trajkovski).

Rekli bismo 4 – 3 – 2 – 1, „albero di Natale”, oliti božićno drvce, kako ga je u piramidu slagao Carlo Ancelotti, jedan od mentora ili samo onih čije je trenersko znanje Rino izbliza upijao dok je bio igrač.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tu se negdje krije i popis momčadi „bijelih” za Bled, s tim da je tu i vratar Ivan Lučić, pa napadač Mate Antunović (nisu svi bili u „operaciji Posušje”), onda Mihael Žaper treba još malo pričekati da krene punom parom nakon rehabilitacije, ne zaboravimo ga, završava ciklus mukotrpnog rada... Zatim još jednom da spomenemo i to kako je Ivan Perišić dobio zasluženi odmor sve do povratka momčadi iz Slovenije.

Tu je i Madžid Šošić, povratnik iz Radomlja, pa nam padne na pamet kako svaka epoha ostavi nešto dobra u amanet i u korist klubu, nije sve da su svi crni i da nisu (u)radili ništa, dapače. Pukštas koji je grumen zlata otkopao je u El Doradu i kao Ameriku otkrio Ivan Kepčija, a za Šošića se zauzeo Mario Stanić. A zaboravili ste na taj tandem sportskih direktora „bijelih”, zar ne? U trenutku su baš oni žarili i palili, a danas su tek u Hajdučkom leksikonu Jurice Gizdića, pardon Stanić niti tu, jer savjetnici bez portfelja nemaju svoje službeno mjesto, ostaju nedefinirani, vise kao čardak ni na nebu, ni na zemlji, pa nisu ni u Leksikon prizemljeni.

Hajduk će odigrati četiri utakmice tijekom deset dana priprema u Alpama, tri u Sloveniji, s time da je četvrta, protiv Fenerbahcea zakazana u Grazu, u Austriji. I to na velikoj pozornici Merkur Arene, što se prije zvala Arena Schwarzenegger, ali su se Graz i njihov najpoznatiji stanovnik, bodi-bilder, kasnije glumac i političar Amerikanac u Kaliforniji, nešto posvadili. I u Austriji živi ona kako nitko nije prorok u svome selu.

image
Jakov Prkić/Cropix

Baš zato bi Gattuso, ako već nije u Italiji, trebao biti šampionski prorok u Hajduku!

A stadion u Grazu, da ponovimo, na adresi je Ivica Osim Platz 1, kao da smo u Sarajevu, na Osimovoj i Željinoj Grbavici, a ne u Grazu slavnog Terminatora!

Dakako, nismo zaboravili, iz dana u dan, a zacijelo tijekom priprema, idućih deset dana, očekujemo potpise Edina Džeke i Ivana Rakitića za Hajduk, nema natrag, samo naprijed! Svako daljnje i dulje otezanje bilo bi besmisleno, sezona je počinje, na vratima je, 25. srpnja već se igra prva službena utakmica, protiv Torshavna, uvijek neugodnih protivnika s Farskih otoka. Neugodnih poput Gzire i Tobola, uopće se ne zafrkajemo, bili ribari ili jahači konja po slabo naseljenoj stepi, protivnik su vrijedan respekta, pa i Torshavn treba uzeti maksimalno ozbiljno...

Hajduk, ljetne pripreme 2024.

3. 7. Kalcer Radomlje

6. 7. Šahtar Donjeck

9. 7. Ruh Lavov

10. 7. Fenerbahce

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 07:35