StoryEditorOCM
Hajduku 12 sati

Drugi test za Bijele: Hajduk danas igra kontra slavnog mađarskog kluba, evo gdje možete pogledati utakmicu

Piše Krešimir Milić
12. siječnja 2024. - 08:16

Nakon što se uspješno apsolvirao prvi pripremni test Hajduka u Umagu protiv slovenskog Aluminija, danas slijedi drugi čin priprema pod Mislavom Karoglanom, a odigrat će se s mađarskim Fehervarom u petak 12. siječnja od 12 sati. Slavni mađarski klub, poznatiji po starom imenu Videoton, bit će drugi test za hajdukovce koji u Istri bruse posljednje detalje uoči nastavka borbe za titulu u proljetnom dijelu prvenstva.

Mađari su trenutno treća momčad u prvenstvu s četiri boda manje od vodećeg hita tamošnje lige Paksa, te tri manje od Ferencvarosa. Baš su potonji otkupili Kenana Kodru najboljeg strijelca lige iz redova Fehervara ove zime, koji je u prvom dijelu prvenstva zabio 11 golova. U njihovim redovima je i poznato lice s HNL travnjaka, a riječ je o bivšem krilnom napadaču Lokomotive i Dinama Lirimu Kastratiju kojeg su doveli iz poljske Legije prije godinu i pol besplatno.

Poveznice

Ima ovaj mađarski klub i aktualnih poveznica s Hajdukom, a bio je to jedan od prvih klubova prvog zimskog pojačanja ‘bijelih’ Laszla Kleinheislera. Igrao je tamo u mlađim kategorijama novi hajdukovac, a iz tog kluba pod imenom Videoton je transferiran u njemački Werder Bremen. Zanimljivo je da su tamo igrali i nekadašnji igrači Hajduka poput Dinka Trebotića, Adama Gyurcsa i Marca Futacsa, a vodio ih je s klupe uspješno španjolski stručnjak Joan Carrillo.

S njim na klupi u prvom mandatu, a Trebotićem na terenu, osvojili su naslov prvaka u sezoni 2014./2015., što im je bila pretposljednja titula od ukupno tri. Pet puta su osvajali kup natjecanja, a najvećeg uspjeha prisjetit će se sigurno stariji koji su pratili nogomet 80-ih, posebice navijači sarajevskog Željezničara koji su svjedočili porazima u mitskom polufinalu kad im je malo nedostajalo da zaigraju protiv Reala.

Bilo je to u sezoni 1984./1985. kad je Videoton igrao finale Kupa pobjednika kupova s Real Madridom. Finale se igralo na dvije utakmice i u prvoj su poraženi s 0:3 na domaćem terenu čime je praktički riješen pobjednik, a u drugoj su na ispunjenom Santiago Bernabeuu pokvarili proslavu europskog naslova Madriđanima slavljem od 1:0.

image
Ante Čizmić/Cropix

Promjena imena

Slavno ime mijenjali su 2018. godine u MOL Vidi FC kad je glavni sponzor kluba postala svima poznata naftna kompanija. Nije to bilo jedino mijenjanje jer već iduće godine klub se nazvao MOL Fehervar, a prošle godine početnom lipnja je objavljeno da ih naftna kompanija neće više sponzorirati unatoč tome što su omiljeni klub mađarskog premijera Viktora Orbana. Tako se od prošlog ljeta zovu samo Fehervar FC.

Zanimljivo je da su se s Hajdukom igrali na pripremama i prošle godine u Poreču. Bila je i to druga pripremna utakmica, samo pod vodstvom Ivana Leke, a Hajduk je bio bolji s 3:2 u toj utakmici s dva gola Marka Livaje i jednim Emira Sahitija, a dva je za Fehervar, tad s dodatkom MOL-a u imenu, zabio je Kenan Kodro kojeg ovog puta neće biti u Istri protiv ‘bijelih’.

Kao sve pripremne utakmice, i ova će biti u izravnom prijenosu na Hajduk Digital TV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 01:20