stdClass Object ( [id] => 1231949 [title] => Darijo Srna ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: ‘Kad se vratim u Hajduk osvojit ću sve, vratit ću se kao prvak. Imam viziju, ali nemam je pravo iznositi jer sam zaposlenik Šahtara‘ [alias] => darijo-srna-ekskluzivno-za-slobodnu-kad-se-vratim-u-hajduk-osvojit-cu-sve-vratit-cu-se-kao-prvak-imam-viziju-ali-nemam-je-pravo-iznositi-jer-sam-zaposlenik-sahtara [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hajduk živi vječno, ali je i vječna tema, s kim god iz ovih krajeva da razgovarate. Naročito u ovo turbulentno vrijeme koje je prošlog mjeseca donijelo i promjenu na klupi. A pogotovo kada je u pitanju intervju s bivšim igračem Hajduka, dugogodišnjim kapetanom reprezentacije Hrvatske. U tom slučaju to je uvijek bilo i ostalo prva tema. Čak ni rat, spor s FIFA-om, tu ne mogu promijeniti „dnevni red”.

- Svi mi navijači očekujemo više, ali znam da predsjednik Lukša Jakobušić daje sve od sebe da napravi jaki, moćni Hajduk. Nažalost, nekad treba vremena – priča nam Darijo Srna (40).

Na spomen krize koja je pokucala na vrata i nakon dva koraka naprijed vratila „bijele” korak natrag, logično je bilo zapitati sportskog direktora Šahtara iz Donjecka planira li se i kada vratiti na Poljud.

- Povratak? Nikad ne reci nikad. Ako se vratim, ili kad se vratim, sigurno ću osvojiti sve. Vraćam se kao prvak – naglasio je Srna.

Nakon tih riječi nije nam Srna ostavio nikakav drugi izbor za sljedeće pitanje od onoga u glavu. Kad ćeš se onda vratiti?

- Treba se poklopiti dosta stvari za to, ali ako se vratim, doći ću osvojiti sve.

Želiš se vratiti jednog dana?

- Uvijek. Svatko od nas ima želje, ali se neke stvari moraju poklopiti. Moje skromno mišljenje je da se uopće i ne mogu drugačije vratiti ako neću osvojiti sve. Ako nije tako onda je bolje da se ni ne vraćam.

„Presing” nije popuštao. Što bi se to moralo poklopiti za povratak?

- Rat je u Ukrajini, teška je situacija. Vidjet ćemo, polako, mladi smo. Svakako Hajduk mora i zaslužuje više. Pogotovo kada ima ovakve navijače iza sebe, koji ga već niz godina podržavaju i kada ide i kad ne ide što je prvi i najbitniji korak za ostvarivanje rezultata.

Hajduk je upao u krizu?

- Nije lako, igrali smo Europu i iscrpili smo se. Izvukli smo Villarreal, izgubili smo jednu utakmicu, onda i drugu, pa se malo poljuljalo i samopouzdanje kod igrača. No, dobro, i trener i sportski direktor znaju što treba raditi.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

A što Hajduk treba raditi da se vrati tamo gdje je nekada bio, da opet bude prvak?

- Imam svoju viziju, ali nemam je pravo iznositi jer sam zaposlenik Šahtara. Kao navijač mogu reći da je ovo već predugo koliko je Hajduk bez titule. Kup kontam, ali mi svi čekamo prvenstvo.

Sportski direktor Šahtara iz Donjecka Srna boravio je u Hrvatskoj u vrijeme prvenstvene stanke zbog utakmica reprezentacije. Bio je i na Hvaru gdje se održala sjednica Izvršnog odbora UEFA-e. Tamo je sudjelovao i u druženju nogometnih zvijezda predvođenih predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom i lokalnih dječaka i djevojčica, u pravoj promociji ovog sporta, ali i otoka Hvara i Hrvatske.

- U zadnje vrijeme sam dio momčadi zvijezda UEFA-e, putujemo, igramo, družimo se. Imamo privilegiju što je predsjednik UEFA-e s naših prostora. Čeferin se od prvog dana kada je počeo rat u Ukrajini stavio na raspolaganje, kao i cijela UEFA-a, pomažu nam. Veliko hvala jednom velikom gospodinu – naglasio je Srna.

Prije Hvara Srna je bio i u Splitu na svečanosti proglašenja predsjednika PSG-a Nassera Al-Khelaifija ambasadorom Sportskih igara mladih. Alfa i omega Igara Zdravko Marić je opet nadmašio sam sebe.

- Rekao sam tada Mariću: „Koje ti ljude možeš okupiti za jednim stolom, to ne može nitko!” Treba mu skinuti kapu za sve što radi. Preko 2,5 milijuna djece prošlo je kroz Igre, ona su naša budućnost.

A ukrajinska sadašnjost su nažalost svi užasi koje donosi rat, ukrajinska djeca ginu. Kakav je sportski život u Ukrajini? Kako kao klub uopće u svemu tome uspijevate funkcionirati?

- Borba! Borba! Od 2014. godine je teška borba! Puno putujemo, ne idemo zrakoplovom, stalno se vozimo autobusom. Igramo u srijedu Ligu prvaka u Varšavi, potom u subotu prvenstvo, a treba se voziti 12 sati do Lvova, pa prolaziti granicu.... Nije lako, ali znamo za koga igramo, koga možemo obradovati rezultatima.

Od ljeta je trener Šahtara hrvatski trener Igor Jovićević, bivši trener Dinama i Dnipra-1?

- Jovićević je dobar, mlad, ambiciozan. Dobro smo startali u Ligu prvaka. Imamo jako mladu momčad i korak po korak gradimo budućnost. Treba biti strpljiv.

Počeli ste 23. kolovoza igrati i domaće prvenstvo, na ukrajinski Dan zastave?

- Dan poslije je bio i Dan nezavisnosti. Imali smo 11-12 zračnih uzbuna u prva dva dana. Nije bilo ugodno. Mi srećom nijednom zbog sirena nismo prekinuli utakmicu, ali neki klubovi jesu. Najgore je što se čovjek navikne igrati, trenirati i uopće živjeti pod sirenama.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Rat te prati cijeli život, od Domovinskog rata, preko aneksije Krima i drugih dijelova Ukrajine 2014. do ovogodišnje otvorene invazije Rusije na Ukrajinu?

- Nadam se da je ovo zadnji, pobjednički rat.

Kako ukrajinski narod sve podnosi?

- Ukrajinci su ujedinjeni. U zadnje vrijeme dobro gaze, vraćaju svoj teritorij i nadamo se pobjedi za pregovaračkim stolom.

Kako Šahtar kao klub uspijeva sve to izdržati, taj egzil iz Donjecka koji traje još od 2014.?

- Imamo jakog predsjednika Rinata Akhmetova, on sve vuče, financira. Za njega je Šahtar familija. Od početka rata do danas je izgubio možda 15-20 milijardi dolara i još je tu, radi, ostao je sa svojim narodom i pomaže od prvog dana, bori se za svoju državu.

Nisi ni ti nigdje otišao, a vjerojatno ti nitko ne bi zamjerio da jesi?

- Kako da odem nakon 20 godina prijateljstva, ljubavi, poštovanja. To nije u mom DNK.

Ostali ste bez nekih igrača jer je FIFA nakon prvotnog roka do kraja prošle sezone omogućila na još jednu sezonu, do 30. lipnja 2023., slobodan odlazak na posudbe stranaca, bez plaćanja naknade njihovim klubovima. Tužili ste zbog toga FIFA-u Sudu za sportsku arbitražu u Švicarskoj (CAS)?

- Gospodin Infantino, Putinov prijatelj, je također protiv nas. To je njegova odluka, idemo na sud. Na vagi je 58 milijuna. S ukrajinskom ligom se čak nije niti konzultirao kako da nam pomogne. „Frajer” je dao soluciju da svi igrači mogu ići godinu dana na posudbu, ali da nije zamrznut ugovor nego je ta godina uključena u ugovor. Znači, netko tko ima još godinu i pol ugovora i otišao je godinu dana, kada uđe u zadnjih šest mjeseci ugovora može otići bez odštete – pojasnio je Srna te iznio primjere.

- Imali smo već dogovoren transfer Tetea u Lyon za 16 milijuna, Solomona u Fulham za devet milijuna... A obojica imaju još godinu i pol dana ugovora. Kada je FIFA donijela taj pravilnik ti klubovi su rekli da neće plaćati odštete za igrače koji će kod njih biti godinu dana na posudbi, a onda će ih potom dovesti besplatno. U tome nisu bili korektni, ali ići ćemo zato na sud.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Išli su u FIFA-i štititi igrače, ali nisu zaštitili ukrajinske klubove?

- Nijednog igrača nisu zaštitili, ni državu, ni ukrajinski nogomet. Ne tražimo ništa što nije naše, niti novac, samo da nas respektiraju i zaštite. Kada će nam pomoći ako neće sada? Mi plaćamo igrača, odštete, mi ih odgajamo, a ti mu omogućavaš da ode besplatno. Glupost.

Koliko si zadovoljan početkom sezone?

- Živi smo i zdravi, igrači lete, igraju za Ukrajinu, velik je nacionalni naboj. Dobro guramo u Ligi prvaka. Zasad smo prezadovoljni.

U Hrvatskoj je Jovićević nekako u Dinamu ekspresno „potrošen”, pa se potom ponovno dokazivao u Ukrajini kroz Dnipro-1?

- Teško je biti trener u Hrvatskoj, velik je pritisak. Vrlo smo zadovoljni njime, mlad je, radišan, pošten, momčad ga obožava. To je ono što trebamo.

I momčad je mlada zbog brojnih odlazaka stranaca. Nije vam lako, ali nosite se sa svime?

- Koji nam je drugi izbor? Idemo dalje. Zato sam i napisao knjigu – kaže nam Srna, promocija čije knjige je 6. studenoga u Zagrebu.

---

image







 

Srđan Vrančić/Cropix
---

Kako je došlo do ideje, stvaranja knjige?

- Još davno sam shvatio da je želim napisati. Trebala je biti gotova prije godinu dana, ali rat je napisao još 50-60 stranica. To je biografija koju smo napisali moja Metkovčanka Milana Vlaović i ja. Maksimalno sam se otvorio i rekao svu istinu o svom životu. Možda se nekome nešto neće svidjeti, ali uvijek sam za istinu i pravdu. Samo sam svoj život, kakav je bio, od srca stavio na papir. Kod mene nema laži, nisam nikome ništa dužan, nikad nisam bio na sudu. Trofeje sam osvojio, klupske i individualne, i „Hajdučko srce”i „Vatrena krila” i nagradu u Šahtaru. Kako se kaže, izađi na zeleni teren pa pokaži, on je mjerilo za sve – pojasnio je Srna.

Knjigu je ukupno pisao oko dvije godine.

- Nije bilo jednostavno. Pogotovo kada je počeo rat, ne možeš se onda fokusirati na pisanje. Trebali smo je završiti prošle godine, ali sam rekao da ne želim, kao da sam nešto predosjetio. Nije tipično sportska, to je životno-nogometna priča i pokazatelj ljudima da nikada ne trebaju odustati od sebe i svojih ciljeva.

Da li te to i ponukalo na pisanje?

- Ne čitam mnogo knjiga, ali volim biografije. Kad pročitaš Agassija, Fergusona, Ibrahimovića... vidiš mnogo toga, naučiš što je život, koliko je potrebno borbe da digneš jedan trofej. Ljudi ne znaju što se sve događa igračima tijekom karijere. Nažalost, vide samo jednu stranu, a ne vide se poteškoće kroz koje si prošao kao i tvoja obitelj. Siguran sam da je Milana to jako kvalitetno napisala.

Kroz što si sve ti morao proći da bi došao do onoga što si postao, igrač Hajduka, dugogodišnji reprezentativac i kapetan Hrvatske, legenda Šahtara?

- Kroz sito i rešeto.

Kada ti je bilo najteže?

- Bilo je teško kada je bio rat u Hrvatskoj, kada sam tek došao u Hajduk... Nije me život uvijek mazio.

Da bi netko uspio u sportu nije dovoljan samo talent.

- Mora biti i jak u glavi. Nije dovoljno biti talentiran i igrati u Hajduku, moraš imati karakter za izaći na puni Poljud. Ali kada prođeš tu školu, kada prođeš istok i sjever Poljuda, možeš igrati gdje god hoćeš, to te samo jača.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => veliki intervju 2 0 9588 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-12 15:50:14 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-12 19:14:57 [modified_by] => 3119 [publish_up] => 2022-10-12 18:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Darijo Srna ekskluzivno za 'Slobodnu': 'Kad se vratim u Hajduk osvojit ću sve, vratit ću se kao prvak. Imam viziju, ali nemam je pravo iznositi jer sam zaposlenik Šahtara' [metakey] => Darijo Srna [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23439654.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23439614.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23581060.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23581059.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23581058.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23581057.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23581056.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23581055.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23439656.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/21819796.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/21819792.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/15674360.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","


\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1239","hd_23439654_1920.jpg":"1920x1080","k_23439654_1280.jpg":"1280x1280","k_23439654_1024.jpg":"1024x1024","k_23439654_640.jpg":"640x640","k_23439654_480.jpg":"480x480","k_23439654_340.jpg":"340x340","k_23439654_220.jpg":"220x220","o_23439654_1280.jpg":"1280x826","o_23439654_1024.jpg":"1024x660","o_23439654_640.jpg":"640x413","o_23439654_480.jpg":"480x309","o_23439654_340.jpg":"340x219","o_23439654_220.jpg":"220x141","h_23439654_1280.jpg":"1280x854","h_23439654_1024.jpg":"1024x683","h_23439654_640.jpg":"640x427","h_23439654_480.jpg":"480x320","h_23439654_340.jpg":"340x227","h_23439654_220.jpg":"220x147","pp_23439654_1280.jpg":"1280x1628","pp_23439654_1024.jpg":"1024x1303","pp_23439654_640.jpg":"640x814","pp_23439654_480.jpg":"480x611","pp_23439654_340.jpg":"340x432","pp_23439654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_23439614_1920.jpg":"1920x1080","k_23439614_1280.jpg":"1280x1280","k_23439614_1024.jpg":"1024x1024","k_23439614_640.jpg":"640x640","k_23439614_480.jpg":"480x480","k_23439614_340.jpg":"340x340","k_23439614_220.jpg":"220x220","o_23439614_1280.jpg":"1280x878","o_23439614_1024.jpg":"1024x702","o_23439614_640.jpg":"640x439","o_23439614_480.jpg":"480x329","o_23439614_340.jpg":"340x233","o_23439614_220.jpg":"220x151","h_23439614_1280.jpg":"1280x854","h_23439614_1024.jpg":"1024x683","h_23439614_640.jpg":"640x427","h_23439614_480.jpg":"480x320","h_23439614_340.jpg":"340x227","h_23439614_220.jpg":"220x147","pp_23439614_1280.jpg":"1280x1628","pp_23439614_1024.jpg":"1024x1303","pp_23439614_640.jpg":"640x814","pp_23439614_480.jpg":"480x611","pp_23439614_340.jpg":"340x432","pp_23439614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_23581060_1920.jpg":"1920x1080","k_23581060_1280.jpg":"1280x1280","k_23581060_1024.jpg":"1024x1024","k_23581060_640.jpg":"640x640","k_23581060_480.jpg":"480x480","k_23581060_340.jpg":"340x340","k_23581060_220.jpg":"220x220","o_23581060_1280.jpg":"1280x828","o_23581060_1024.jpg":"1024x662","o_23581060_640.jpg":"640x414","o_23581060_480.jpg":"480x310","o_23581060_340.jpg":"340x220","o_23581060_220.jpg":"220x142","h_23581060_1280.jpg":"1280x854","h_23581060_1024.jpg":"1024x683","h_23581060_640.jpg":"640x427","h_23581060_480.jpg":"480x320","h_23581060_340.jpg":"340x227","h_23581060_220.jpg":"220x147","pp_23581060_1280.jpg":"1280x1628","pp_23581060_1024.jpg":"1024x1303","pp_23581060_640.jpg":"640x814","pp_23581060_480.jpg":"480x611","pp_23581060_340.jpg":"340x432","pp_23581060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_23581059_1920.jpg":"1920x1080","k_23581059_1280.jpg":"1280x1280","k_23581059_1024.jpg":"1024x1024","k_23581059_640.jpg":"640x640","k_23581059_480.jpg":"480x480","k_23581059_340.jpg":"340x340","k_23581059_220.jpg":"220x220","o_23581059_1280.jpg":"1280x837","o_23581059_1024.jpg":"1024x669","o_23581059_640.jpg":"640x418","o_23581059_480.jpg":"480x314","o_23581059_340.jpg":"340x222","o_23581059_220.jpg":"220x143","h_23581059_1280.jpg":"1280x854","h_23581059_1024.jpg":"1024x683","h_23581059_640.jpg":"640x427","h_23581059_480.jpg":"480x320","h_23581059_340.jpg":"340x227","h_23581059_220.jpg":"220x147","pp_23581059_1280.jpg":"1280x1628","pp_23581059_1024.jpg":"1024x1303","pp_23581059_640.jpg":"640x814","pp_23581059_480.jpg":"480x611","pp_23581059_340.jpg":"340x432","pp_23581059_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1214","hd_23581058_1920.jpg":"1920x1080","k_23581058_1280.jpg":"1280x1280","k_23581058_1024.jpg":"1024x1024","k_23581058_640.jpg":"640x640","k_23581058_480.jpg":"480x480","k_23581058_340.jpg":"340x340","k_23581058_220.jpg":"220x220","o_23581058_1280.jpg":"1280x809","o_23581058_1024.jpg":"1024x647","o_23581058_640.jpg":"640x404","o_23581058_480.jpg":"480x303","o_23581058_340.jpg":"340x214","o_23581058_220.jpg":"220x139","h_23581058_1280.jpg":"1280x854","h_23581058_1024.jpg":"1024x683","h_23581058_640.jpg":"640x427","h_23581058_480.jpg":"480x320","h_23581058_340.jpg":"340x227","h_23581058_220.jpg":"220x147","pp_23581058_1280.jpg":"1280x1628","pp_23581058_1024.jpg":"1024x1303","pp_23581058_640.jpg":"640x814","pp_23581058_480.jpg":"480x611","pp_23581058_340.jpg":"340x432","pp_23581058_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2704","hd_23581057_1920.jpg":"1920x1080","k_23581057_1280.jpg":"1280x1280","k_23581057_1024.jpg":"1024x1024","k_23581057_640.jpg":"640x640","k_23581057_480.jpg":"480x480","k_23581057_340.jpg":"340x340","k_23581057_220.jpg":"220x220","o_23581057_1280.jpg":"1280x1802","o_23581057_1024.jpg":"1024x1442","o_23581057_640.jpg":"640x901","o_23581057_480.jpg":"480x676","o_23581057_340.jpg":"340x478","o_23581057_220.jpg":"220x309","h_23581057_1280.jpg":"1280x854","h_23581057_1024.jpg":"1024x683","h_23581057_640.jpg":"640x427","h_23581057_480.jpg":"480x320","h_23581057_340.jpg":"340x227","h_23581057_220.jpg":"220x147","pp_23581057_1280.jpg":"1280x1628","pp_23581057_1024.jpg":"1024x1303","pp_23581057_640.jpg":"640x814","pp_23581057_480.jpg":"480x611","pp_23581057_340.jpg":"340x432","pp_23581057_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3024","hd_23581056_1920.jpg":"1920x1080","k_23581056_1280.jpg":"1280x1280","k_23581056_1024.jpg":"1024x1024","k_23581056_640.jpg":"640x640","k_23581056_480.jpg":"480x480","k_23581056_340.jpg":"340x340","k_23581056_220.jpg":"220x220","o_23581056_1280.jpg":"1280x2016","o_23581056_1024.jpg":"1024x1612","o_23581056_640.jpg":"640x1008","o_23581056_480.jpg":"480x756","o_23581056_340.jpg":"340x535","o_23581056_220.jpg":"220x346","h_23581056_1280.jpg":"1280x854","h_23581056_1024.jpg":"1024x683","h_23581056_640.jpg":"640x427","h_23581056_480.jpg":"480x320","h_23581056_340.jpg":"340x227","h_23581056_220.jpg":"220x147","pp_23581056_1280.jpg":"1280x1628","pp_23581056_1024.jpg":"1024x1303","pp_23581056_640.jpg":"640x814","pp_23581056_480.jpg":"480x611","pp_23581056_340.jpg":"340x432","pp_23581056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_23581055_1920.jpg":"1920x1080","k_23581055_1280.jpg":"1280x1280","k_23581055_1024.jpg":"1024x1024","k_23581055_640.jpg":"640x640","k_23581055_480.jpg":"480x480","k_23581055_340.jpg":"340x340","k_23581055_220.jpg":"220x220","o_23581055_1280.jpg":"1280x807","o_23581055_1024.jpg":"1024x645","o_23581055_640.jpg":"640x403","o_23581055_480.jpg":"480x302","o_23581055_340.jpg":"340x214","o_23581055_220.jpg":"220x138","h_23581055_1280.jpg":"1280x854","h_23581055_1024.jpg":"1024x683","h_23581055_640.jpg":"640x427","h_23581055_480.jpg":"480x320","h_23581055_340.jpg":"340x227","h_23581055_220.jpg":"220x147","pp_23581055_1280.jpg":"1280x1628","pp_23581055_1024.jpg":"1024x1303","pp_23581055_640.jpg":"640x814","pp_23581055_480.jpg":"480x611","pp_23581055_340.jpg":"340x432","pp_23581055_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_23439656_1920.jpg":"1920x1080","k_23439656_1280.jpg":"1280x1280","k_23439656_1024.jpg":"1024x1024","k_23439656_640.jpg":"640x640","k_23439656_480.jpg":"480x480","k_23439656_340.jpg":"340x340","k_23439656_220.jpg":"220x220","o_23439656_1280.jpg":"1280x807","o_23439656_1024.jpg":"1024x645","o_23439656_640.jpg":"640x403","o_23439656_480.jpg":"480x302","o_23439656_340.jpg":"340x214","o_23439656_220.jpg":"220x138","h_23439656_1280.jpg":"1280x854","h_23439656_1024.jpg":"1024x683","h_23439656_640.jpg":"640x427","h_23439656_480.jpg":"480x320","h_23439656_340.jpg":"340x227","h_23439656_220.jpg":"220x147","pp_23439656_1280.jpg":"1280x1628","pp_23439656_1024.jpg":"1024x1303","pp_23439656_640.jpg":"640x814","pp_23439656_480.jpg":"480x611","pp_23439656_340.jpg":"340x432","pp_23439656_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21819796_1920.jpg":"1920x1080","k_21819796_1280.jpg":"1280x1280","k_21819796_1024.jpg":"1024x1024","k_21819796_640.jpg":"640x640","k_21819796_480.jpg":"480x480","k_21819796_340.jpg":"340x340","k_21819796_220.jpg":"220x220","o_21819796_1280.jpg":"1280x853","o_21819796_1024.jpg":"1024x682","o_21819796_640.jpg":"640x426","o_21819796_480.jpg":"480x320","o_21819796_340.jpg":"340x226","o_21819796_220.jpg":"220x146","h_21819796_1280.jpg":"1280x854","h_21819796_1024.jpg":"1024x683","h_21819796_640.jpg":"640x427","h_21819796_480.jpg":"480x320","h_21819796_340.jpg":"340x227","h_21819796_220.jpg":"220x147","pp_21819796_1280.jpg":"1280x1628","pp_21819796_1024.jpg":"1024x1303","pp_21819796_640.jpg":"640x814","pp_21819796_480.jpg":"480x611","pp_21819796_340.jpg":"340x432","pp_21819796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21819792_1920.jpg":"1920x1080","k_21819792_1280.jpg":"1280x1280","k_21819792_1024.jpg":"1024x1024","k_21819792_640.jpg":"640x640","k_21819792_480.jpg":"480x480","k_21819792_340.jpg":"340x340","k_21819792_220.jpg":"220x220","o_21819792_1280.jpg":"1280x853","o_21819792_1024.jpg":"1024x682","o_21819792_640.jpg":"640x426","o_21819792_480.jpg":"480x320","o_21819792_340.jpg":"340x226","o_21819792_220.jpg":"220x146","h_21819792_1280.jpg":"1280x854","h_21819792_1024.jpg":"1024x683","h_21819792_640.jpg":"640x427","h_21819792_480.jpg":"480x320","h_21819792_340.jpg":"340x227","h_21819792_220.jpg":"220x147","pp_21819792_1280.jpg":"1280x1628","pp_21819792_1024.jpg":"1024x1303","pp_21819792_640.jpg":"640x814","pp_21819792_480.jpg":"480x611","pp_21819792_340.jpg":"340x432","pp_21819792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1390","hd_15674360_1920.jpg":"1920x1080","k_15674360_1280.jpg":"1280x1280","k_15674360_1024.jpg":"1024x1024","k_15674360_640.jpg":"640x640","k_15674360_480.jpg":"480x480","k_15674360_340.jpg":"340x340","k_15674360_220.jpg":"220x220","o_15674360_1280.jpg":"1280x926","o_15674360_1024.jpg":"1024x741","o_15674360_640.jpg":"640x463","o_15674360_480.jpg":"480x347","o_15674360_340.jpg":"340x246","o_15674360_220.jpg":"220x159","h_15674360_1280.jpg":"1280x854","h_15674360_1024.jpg":"1024x683","h_15674360_640.jpg":"640x427","h_15674360_480.jpg":"480x320","h_15674360_340.jpg":"340x227","h_15674360_220.jpg":"220x147","pp_15674360_1280.jpg":"1280x1628","pp_15674360_1024.jpg":"1024x1303","pp_15674360_640.jpg":"640x814","pp_15674360_480.jpg":"480x611","pp_15674360_340.jpg":"340x432","pp_15674360_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7929794 Threads: 3 Questions: 1651713588 Slow queries: 4910312 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111808815 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/darijo-srna-ekskluzivno-za-slobodnu-kad-se-vratim-u-hajduk-osvojit-cu-sve-vratit-cu-se-kao-prvak-imam-viziju-ali-nemam-je-pravo-iznositi-jer-sam-zaposlenik-sahtara-1231949 [printLink] => /sport/hajduk/darijo-srna-ekskluzivno-za-slobodnu-kad-se-vratim-u-hajduk-osvojit-cu-sve-vratit-cu-se-kao-prvak-imam-viziju-ali-nemam-je-pravo-iznositi-jer-sam-zaposlenik-sahtara-1231949?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 525255 [name] => Darijo Srna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darijo-srna [link] => /tag/darijo-srna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 669932 [name] => Šahtar Doneck [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-09 19:15:19 [main_article_id] => 0 [alias] => sahtar-doneck [link] => /tag/sahtar-doneck ) [3] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Darijo Srna ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: ‘Kad se vratim u Hajduk osvojit ću sve, vratit ću se kao prvak. Imam viziju, ali nemam je pravo iznositi jer sam zaposlenik Šahtara‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23439654.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23439654.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23439614.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23581060.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23581059.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23581058.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23581057.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23581056.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23581055.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23439656.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/21819796.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/21819792.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/15674360.jpg [title] =>







 

Srđan Vrančić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hajduk živi vječno, ali je i vječna tema, s kim god iz ovih krajeva da razgovarate. Naročito u ovo turbulentno vrijeme koje je prošlog mjeseca donijelo i promjenu na klupi. A pogotovo kada je u pitanju intervju s bivšim igračem Hajduka, dugogodišnjim kapetanom reprezentacije Hrvatske. U tom slučaju to je uvijek bilo i ostalo prva tema. Čak ni rat, spor s FIFA-om, tu ne mogu promijeniti „dnevni red”.

- Svi mi navijači očekujemo više, ali znam da predsjednik Lukša Jakobušić daje sve od sebe da napravi jaki, moćni Hajduk. Nažalost, nekad treba vremena – priča nam Darijo Srna (40).

Na spomen krize koja je pokucala na vrata i nakon dva koraka naprijed vratila „bijele” korak natrag, logično je bilo zapitati sportskog direktora Šahtara iz Donjecka planira li se i kada vratiti na Poljud.

- Povratak? Nikad ne reci nikad. Ako se vratim, ili kad se vratim, sigurno ću osvojiti sve. Vraćam se kao prvak – naglasio je Srna.

Nakon tih riječi nije nam Srna ostavio nikakav drugi izbor za sljedeće pitanje od onoga u glavu. Kad ćeš se onda vratiti?

- Treba se poklopiti dosta stvari za to, ali ako se vratim, doći ću osvojiti sve.

Želiš se vratiti jednog dana?

- Uvijek. Svatko od nas ima želje, ali se neke stvari moraju poklopiti. Moje skromno mišljenje je da se uopće i ne mogu drugačije vratiti ako neću osvojiti sve. Ako nije tako onda je bolje da se ni ne vraćam.

„Presing” nije popuštao. Što bi se to moralo poklopiti za povratak?

- Rat je u Ukrajini, teška je situacija. Vidjet ćemo, polako, mladi smo. Svakako Hajduk mora i zaslužuje više. Pogotovo kada ima ovakve navijače iza sebe, koji ga već niz godina podržavaju i kada ide i kad ne ide što je prvi i najbitniji korak za ostvarivanje rezultata.

Hajduk je upao u krizu?

- Nije lako, igrali smo Europu i iscrpili smo se. Izvukli smo Villarreal, izgubili smo jednu utakmicu, onda i drugu, pa se malo poljuljalo i samopouzdanje kod igrača. No, dobro, i trener i sportski direktor znaju što treba raditi.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

A što Hajduk treba raditi da se vrati tamo gdje je nekada bio, da opet bude prvak?

- Imam svoju viziju, ali nemam je pravo iznositi jer sam zaposlenik Šahtara. Kao navijač mogu reći da je ovo već predugo koliko je Hajduk bez titule. Kup kontam, ali mi svi čekamo prvenstvo.

Sportski direktor Šahtara iz Donjecka Srna boravio je u Hrvatskoj u vrijeme prvenstvene stanke zbog utakmica reprezentacije. Bio je i na Hvaru gdje se održala sjednica Izvršnog odbora UEFA-e. Tamo je sudjelovao i u druženju nogometnih zvijezda predvođenih predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom i lokalnih dječaka i djevojčica, u pravoj promociji ovog sporta, ali i otoka Hvara i Hrvatske.

- U zadnje vrijeme sam dio momčadi zvijezda UEFA-e, putujemo, igramo, družimo se. Imamo privilegiju što je predsjednik UEFA-e s naših prostora. Čeferin se od prvog dana kada je počeo rat u Ukrajini stavio na raspolaganje, kao i cijela UEFA-a, pomažu nam. Veliko hvala jednom velikom gospodinu – naglasio je Srna.

Prije Hvara Srna je bio i u Splitu na svečanosti proglašenja predsjednika PSG-a Nassera Al-Khelaifija ambasadorom Sportskih igara mladih. Alfa i omega Igara Zdravko Marić je opet nadmašio sam sebe.

- Rekao sam tada Mariću: „Koje ti ljude možeš okupiti za jednim stolom, to ne može nitko!” Treba mu skinuti kapu za sve što radi. Preko 2,5 milijuna djece prošlo je kroz Igre, ona su naša budućnost.

A ukrajinska sadašnjost su nažalost svi užasi koje donosi rat, ukrajinska djeca ginu. Kakav je sportski život u Ukrajini? Kako kao klub uopće u svemu tome uspijevate funkcionirati?

- Borba! Borba! Od 2014. godine je teška borba! Puno putujemo, ne idemo zrakoplovom, stalno se vozimo autobusom. Igramo u srijedu Ligu prvaka u Varšavi, potom u subotu prvenstvo, a treba se voziti 12 sati do Lvova, pa prolaziti granicu.... Nije lako, ali znamo za koga igramo, koga možemo obradovati rezultatima.

Od ljeta je trener Šahtara hrvatski trener Igor Jovićević, bivši trener Dinama i Dnipra-1?

- Jovićević je dobar, mlad, ambiciozan. Dobro smo startali u Ligu prvaka. Imamo jako mladu momčad i korak po korak gradimo budućnost. Treba biti strpljiv.

Počeli ste 23. kolovoza igrati i domaće prvenstvo, na ukrajinski Dan zastave?

- Dan poslije je bio i Dan nezavisnosti. Imali smo 11-12 zračnih uzbuna u prva dva dana. Nije bilo ugodno. Mi srećom nijednom zbog sirena nismo prekinuli utakmicu, ali neki klubovi jesu. Najgore je što se čovjek navikne igrati, trenirati i uopće živjeti pod sirenama.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Rat te prati cijeli život, od Domovinskog rata, preko aneksije Krima i drugih dijelova Ukrajine 2014. do ovogodišnje otvorene invazije Rusije na Ukrajinu?

- Nadam se da je ovo zadnji, pobjednički rat.

Kako ukrajinski narod sve podnosi?

- Ukrajinci su ujedinjeni. U zadnje vrijeme dobro gaze, vraćaju svoj teritorij i nadamo se pobjedi za pregovaračkim stolom.

Kako Šahtar kao klub uspijeva sve to izdržati, taj egzil iz Donjecka koji traje još od 2014.?

- Imamo jakog predsjednika Rinata Akhmetova, on sve vuče, financira. Za njega je Šahtar familija. Od početka rata do danas je izgubio možda 15-20 milijardi dolara i još je tu, radi, ostao je sa svojim narodom i pomaže od prvog dana, bori se za svoju državu.

Nisi ni ti nigdje otišao, a vjerojatno ti nitko ne bi zamjerio da jesi?

- Kako da odem nakon 20 godina prijateljstva, ljubavi, poštovanja. To nije u mom DNK.

Ostali ste bez nekih igrača jer je FIFA nakon prvotnog roka do kraja prošle sezone omogućila na još jednu sezonu, do 30. lipnja 2023., slobodan odlazak na posudbe stranaca, bez plaćanja naknade njihovim klubovima. Tužili ste zbog toga FIFA-u Sudu za sportsku arbitražu u Švicarskoj (CAS)?

- Gospodin Infantino, Putinov prijatelj, je također protiv nas. To je njegova odluka, idemo na sud. Na vagi je 58 milijuna. S ukrajinskom ligom se čak nije niti konzultirao kako da nam pomogne. „Frajer” je dao soluciju da svi igrači mogu ići godinu dana na posudbu, ali da nije zamrznut ugovor nego je ta godina uključena u ugovor. Znači, netko tko ima još godinu i pol ugovora i otišao je godinu dana, kada uđe u zadnjih šest mjeseci ugovora može otići bez odštete – pojasnio je Srna te iznio primjere.

- Imali smo već dogovoren transfer Tetea u Lyon za 16 milijuna, Solomona u Fulham za devet milijuna... A obojica imaju još godinu i pol dana ugovora. Kada je FIFA donijela taj pravilnik ti klubovi su rekli da neće plaćati odštete za igrače koji će kod njih biti godinu dana na posudbi, a onda će ih potom dovesti besplatno. U tome nisu bili korektni, ali ići ćemo zato na sud.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Išli su u FIFA-i štititi igrače, ali nisu zaštitili ukrajinske klubove?

- Nijednog igrača nisu zaštitili, ni državu, ni ukrajinski nogomet. Ne tražimo ništa što nije naše, niti novac, samo da nas respektiraju i zaštite. Kada će nam pomoći ako neće sada? Mi plaćamo igrača, odštete, mi ih odgajamo, a ti mu omogućavaš da ode besplatno. Glupost.

Koliko si zadovoljan početkom sezone?

- Živi smo i zdravi, igrači lete, igraju za Ukrajinu, velik je nacionalni naboj. Dobro guramo u Ligi prvaka. Zasad smo prezadovoljni.

U Hrvatskoj je Jovićević nekako u Dinamu ekspresno „potrošen”, pa se potom ponovno dokazivao u Ukrajini kroz Dnipro-1?

- Teško je biti trener u Hrvatskoj, velik je pritisak. Vrlo smo zadovoljni njime, mlad je, radišan, pošten, momčad ga obožava. To je ono što trebamo.

I momčad je mlada zbog brojnih odlazaka stranaca. Nije vam lako, ali nosite se sa svime?

- Koji nam je drugi izbor? Idemo dalje. Zato sam i napisao knjigu – kaže nam Srna, promocija čije knjige je 6. studenoga u Zagrebu.

---

image







 

Srđan Vrančić/Cropix
---

Kako je došlo do ideje, stvaranja knjige?

- Još davno sam shvatio da je želim napisati. Trebala je biti gotova prije godinu dana, ali rat je napisao još 50-60 stranica. To je biografija koju smo napisali moja Metkovčanka Milana Vlaović i ja. Maksimalno sam se otvorio i rekao svu istinu o svom životu. Možda se nekome nešto neće svidjeti, ali uvijek sam za istinu i pravdu. Samo sam svoj život, kakav je bio, od srca stavio na papir. Kod mene nema laži, nisam nikome ništa dužan, nikad nisam bio na sudu. Trofeje sam osvojio, klupske i individualne, i „Hajdučko srce”i „Vatrena krila” i nagradu u Šahtaru. Kako se kaže, izađi na zeleni teren pa pokaži, on je mjerilo za sve – pojasnio je Srna.

Knjigu je ukupno pisao oko dvije godine.

- Nije bilo jednostavno. Pogotovo kada je počeo rat, ne možeš se onda fokusirati na pisanje. Trebali smo je završiti prošle godine, ali sam rekao da ne želim, kao da sam nešto predosjetio. Nije tipično sportska, to je životno-nogometna priča i pokazatelj ljudima da nikada ne trebaju odustati od sebe i svojih ciljeva.

Da li te to i ponukalo na pisanje?

- Ne čitam mnogo knjiga, ali volim biografije. Kad pročitaš Agassija, Fergusona, Ibrahimovića... vidiš mnogo toga, naučiš što je život, koliko je potrebno borbe da digneš jedan trofej. Ljudi ne znaju što se sve događa igračima tijekom karijere. Nažalost, vide samo jednu stranu, a ne vide se poteškoće kroz koje si prošao kao i tvoja obitelj. Siguran sam da je Milana to jako kvalitetno napisala.

Kroz što si sve ti morao proći da bi došao do onoga što si postao, igrač Hajduka, dugogodišnji reprezentativac i kapetan Hrvatske, legenda Šahtara?

- Kroz sito i rešeto.

Kada ti je bilo najteže?

- Bilo je teško kada je bio rat u Hrvatskoj, kada sam tek došao u Hajduk... Nije me život uvijek mazio.

Da bi netko uspio u sportu nije dovoljan samo talent.

- Mora biti i jak u glavi. Nije dovoljno biti talentiran i igrati u Hajduku, moraš imati karakter za izaći na puni Poljud. Ali kada prođeš tu školu, kada prođeš istok i sjever Poljuda, možeš igrati gdje god hoćeš, to te samo jača.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Boris Kovačev/Cropix Srđan Vrančić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/darijo-srna-ekskluzivno-za-slobodnu-kad-se-vratim-u-hajduk-osvojit-cu-sve-vratit-cu-se-kao-prvak-imam-viziju-ali-nemam-je-pravo-iznositi-jer-sam-zaposlenik-sahtara-1231949 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b145551bfadafc47b0eb4b64f9628209a1828d08 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Darijo+Srna+ekskluzivno+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98%3A+%E2%80%98Kad+se+vratim+u+Hajduk+osvojit+%C4%87u+sve%2C+vratit+%C4%87u+se+kao+prvak.+Imam+viziju%2C+ali+nemam+je+pravo+iznositi+jer+sam+zaposlenik+%C5%A0ahtara%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fdarijo-srna-ekskluzivno-za-slobodnu-kad-se-vratim-u-hajduk-osvojit-cu-sve-vratit-cu-se-kao-prvak-imam-viziju-ali-nemam-je-pravo-iznositi-jer-sam-zaposlenik-sahtara-1231949 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fdarijo-srna-ekskluzivno-za-slobodnu-kad-se-vratim-u-hajduk-osvojit-cu-sve-vratit-cu-se-kao-prvak-imam-viziju-ali-nemam-je-pravo-iznositi-jer-sam-zaposlenik-sahtara-1231949 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukveliki intervju

Darijo Srna ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: ‘Kad se vratim u Hajduk osvojit ću sve, vratit ću se kao prvak. Imam viziju, ali nemam je pravo iznositi jer sam zaposlenik Šahtara‘

12. listopada 2022. - 20:58

Hajduk živi vječno, ali je i vječna tema, s kim god iz ovih krajeva da razgovarate. Naročito u ovo turbulentno vrijeme koje je prošlog mjeseca donijelo i promjenu na klupi. A pogotovo kada je u pitanju intervju s bivšim igračem Hajduka, dugogodišnjim kapetanom reprezentacije Hrvatske. U tom slučaju to je uvijek bilo i ostalo prva tema. Čak ni rat, spor s FIFA-om, tu ne mogu promijeniti „dnevni red”.

- Svi mi navijači očekujemo više, ali znam da predsjednik Lukša Jakobušić daje sve od sebe da napravi jaki, moćni Hajduk. Nažalost, nekad treba vremena – priča nam Darijo Srna (40).

Na spomen krize koja je pokucala na vrata i nakon dva koraka naprijed vratila „bijele” korak natrag, logično je bilo zapitati sportskog direktora Šahtara iz Donjecka planira li se i kada vr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:33