StoryEditorOCM
Domaći nogometnizozemski izbornik

Ronald Koeman: ‘Hrvatska je možda najjača momčad na završnici, ali možemo je pobijediti. Uzdamo se u moć De Kuipa‘

13. lipnja 2023. - 15:52

Uoči polufinala Lige nacija s Hrvatskom (srijeda, 20.45 sati) pred sedmu silu su u press salonu stadiona Feyenoorda u Rotterdamu izišli izbornik Nizozemske Ronald Koeman i kapetan momčadi Virgil van Dijk.

Najbolji igrač Liverpoola odgovorio je na pitanje o velikoj potrošnji igrača tijekom sezone i tome koliko im je još energije ostalo.

- Već smo sudjelovali na završnici Lige nacija i ovo nam je jako bitno. Vjerujem da ćemo energijom biti na pravoj razini kao što je bio slučaj i zadnjih dana na treninzima – naglasio je Van Dijk.

Nizozemska je 1988. osvojila Euro, slično natjecanje. Izgubili ste u međuvremenu finale ovog natjecanja protiv Portugala?

- Ljudi su svjesni toga da moramo biti bolji. U odnosu na to vrijeme sada je ljudima malo bliže ovo natjecanje. Želimo osvojiti prvo mjesto, eliminirati Hrvatsku. Ali svjesni smo da je Hrvatska vrlo težak protivnik. Uostalom, to smo vidjeli i prošle godine na Svjetskom prvenstvu – rekao je Van Dijk.

Da li ste trenirali jedanaesterce?

- Jesmo, trenirali smo – kazao je Van Dijk.

- Mislim da smo dobro pripremljeni. Imali smo izostanaka zbog nastupa u Ligi prvaka, igrači koji su igrali u finalu u Istanbulu priključili su nam se kasnije. S obzirom na sve to sam dosta optimističan da ćemo proći dalje - rekao je Koeman.

Izbornik je odgonetnuo tko će biti među vratnicama, bit će to čuvar mreže Feyenoorda Justin Bijlow koji će i doslovno biti na domaćem terenu. Izbornik ‘tulipana‘ je upitan i sprema li se njegova momčad za penale, a on sam i posebnog vratara u tom scenariju.

- Još nismo donijeli te odluke. Uglavnom na podržavam promjenu vratara. U ovom trenutku još ne razmišljamo o tome – rekao je Koeman.

Bili ste jedan od najboljih izvođača penala? Kako uopće igrače pripremati za to?

- Nije se tu puno toga promijenilo, morate preuzeti odgovornost i šutirati. To je i veliki stres, ali to se uvijek kroz cijelu karijeru mora trenirati. To što sam ja pogađao mrežu ne znači i da će moji igrači, to nije toliko jednostavno. Vježba se i priprema za pojedine igrače. To je nešto što se trenira cijeli život, ne može se to sad uvježbati za ovo natjecanje – rekao je Koeman.

Nizozemska je 1988. osvojila naslov prvaka Europe, ali pored tog naslova nema drugog osvojenog velikog natjecanja. Osjećate li stoga sada pritisak?

- Naravno. Mi smo uvijek izloženi pritisku. Ovo nam je jako bitno, ipak igramo doma. Mnogo navijača Hrvatske će doći, ali naših će ipak biti više. Bitno je da pobijedimo. Naravno, ne mislim da je kvaliteta bitno različita između momčadi. Imamo jako dobru momčad, igrače. Pokazat ćemo da imamo mentalitet pobjednika. Moramo sve učiniti da dođemo do pobjede – rekao je Koeman.

Uzdaju se Nizozemci i u ‘moć De Kuipa‘. Na ovom stadionu nisu izgubili nevjerojatne 23 godine, odnosno čak 31 utakmicu! Od 0:2 poraza od Portugala u listopadu 2000. godine!

- To nam je dobar znak – rekao je Koeman.

Igrali ste kao trener Barcelone protiv Real Madrida s hrvatskim kapetanom Lukom Modrićem?

- On je jedan od najboljih igrača svijeta, a baš uvijek je dobro pripremljen. Samim tim je ključan, moramo ga dobro zatvoriti – rekao je Koeman.

Kakva su očekivanja u Ligi nacija?

- Ovo je već dobar rezultat. Možda je Hrvatska ovdje u ovoj završnici najjača, ali ako ćemo igrati dovoljno kvalitetno možda ćemo ih moći pobijediti. Španjolska ima kvalitetu, Italija je bila europski prvak. Španjolska je mijenjala momčad, ima dosta talenata – govorio je Koeman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 20:09