StoryEditorOCM
Domaći nogometprijelazni rok

Rijeka se pojačala za bitku s Hajdukom i Dinamom: ‘Spreman sam i gladan golova, ovo je najzdravija sredina u Hrvatskoj‘

Piše Siniša Lončar/ SN
31. siječnja 2024. - 20:07

Ono što je bilo i neslužbeno najavljeno od strane riječke sportske struke netom nakon pobjede nad Hajdukom u Splitu, u srijedu je tijekom popodneva dobilo i službenu potvrdu - na Rujevici je predstavljen Mirko Marić, najnovija riječka napadačka akvizicija! Marić je u Rijeku stigao kao posuđeni igrač Monze do kraja aktualne sezone, uz otvorenu mogućnost da se ta suradnja nastavi i dalje.

Uvodnu riječ na predstavljanju uzeo je sportski direktor riječkog kluba Darko Raić-Sudar.

- Izražavam prije svega dobrodošlicu Mirku u našu malu, a veliku obitelj. Mi smo u ovom prijelaznom roku gledali da dovedemo nekoga tko nam može dati nešto više od onoga što imamo, tako smo i ranije komunicirali. Iskreno, drago mi je da je to bio Mirko, sve se u vrlo brzom roku dogovorilo i završilo, a tu bih htio zahvaliti nogometnom klubu Monza i gospodinu Gallianiju, koji nam je stvarno dosta pomogao da se ovo brzo realizira, kao i našem predsjedniku Damiru Miškoviću, koji je s njim vodio razgovore na obostrano zadovoljstvo. Mislim da će nam Mirko pomoći svojom kvalitetom u našim ambicijama koje imamo i u onome što sve želimo ostvariti. Želim mu samo puno zdravlja, a sve ostalo će doći samo po sebi - kazao je sportski direktor u uvodu.

Riječ je potom predao 28-godišnjem napadaču, koji je dobro poznat pratiteljima HNL, ponajviše iz redova Lokomotive, a posebno Osijeka, gdje je igrao i svoj nogomet karijere.

- Jako sam sretan što sam stigao ovdje. Hvala Rijeci na ukazanom povjerenju i gospodinu Gallianiju koji mi je omogućio da dođem gdje ja želim. Htio bih da posao ovdje obavim najbolje što mogu, naravno, da pomognem ovoj mladoj ekipi. Mislim da sam još bolji igrač nego kada sam odlazio iz HNL-a. U Italiji sam najviše napredovao u pozicioniranju u šesnaestercu, "gladniji" sam golova. Napredovao sam i u segmentu napadanja dubine. Vjerujem da mogu pomoći Rijeci u ostvarivanju svih ciljeva za ovu sezonu - kazao je Marić., pišu Sportske novosti.

Riječka momčad neće mu biti nepoznanica. Primjerice, s Grgićem je svojevremeno jako dobro surađivao u Osijeku.

- Više-manje poznajem skoro sve igrače, što iz svlačionica, što izvan njih, tako da vjerujem da mi neće biti nikakav problem prilagoditi se. Dapače, svi su me prihvatili ovdje na najbolji mogući način, ja sam stvarno prezadovoljan s prvim dojmovima. Sve ono što sam i prije znao o Rijeci to sam samo potvrdio svojim dolaskom - dodao je Marić.

Iz Italije je stigao iz natjecateljskog ritma i punog trenažnog procesa. Drugim riječima, samo je na treneru Sopiću hoće li njegove usluge koristiti već u predstojećem derbiju della Učka.

- Ja se fizički osjećam stvarno odlično, u treningu sam. Prije deset dana sam igrao poluvrijeme za Monzu, tako da mislim da tu neće biti nikakvih fizičkih problema. Ja sam, što se toga tiče, sigurno fizički spreman - dodao je 28-godišnji rođeni Mostarac.

Osvrnuo se i na aktualnu kvalitetu lige u koju se vratio nakon četiri sezone izbivanja.

- Iskreno, teško mi je o tome govoriti ovako sa strane, više ću znati nakon par utakmica. No HNL je uvijek tu negdje, ima puno mladih kvalitetnih igrača, a ovim dolascima u posljednje vrijeme, koje su napravili Hajduk i Dinamo, HNL bi mogao poprimiti višu dimenziju - dodao je nekadašnji golgeter Osijeka.

Jasno, pratio je posljednje nastupe svoje nove momčadi...

- Pratio sam ih i protiv Gorice i, naravno, protiv Hajduka. Mlada je to momčad, no momčad koja se ne boji nikoga, želi igrati i ne odustaje od nekih svojih principa. Uz ovaj karakter koji imamo, i pozitivnu prgavost, mislim da stvarno možemo napraviti velike rezultate - dodao je Marić.

Složio se da bi aktualna sezona mogla biti troboj između Rijeke, Hajduka i Dinama, ali uz jednu bitnu opasku.

- Pritisak je na ostalima, najmanji je pritisak na Rijeci. Rijeka funkcionira tako da se razvijaju mladi igrači i to je najbitnije, a sigurno nismo slučajno tu gdje jesmo. Idemo iz utakmice u utakmicu, vidjet ćemo onda kako će to završiti. Moj bivši klub Osijek? Da, dosta su bodovno iza vodeće trojke, ali nikad ne znaš. Imaju odličnog trenera koji je i meni bio trener tamo, ako naprave par pozitivnih rezultata sigurno da mogu nešto, ali zasad su iza - pojasnio je Marić.

Dobro je upoznat s načinom igre Rijeke, kao i konkurencijom na svom mjestu.

- Što se tiče formacije 4-1-4-1, to sam i u Osijeku igrao skoro cijelo vrijeme i s time nemam problema, a dobra i zdrava konkurencija je uvijek dobrodošla. Nadam se da i ja mogu pomoći svim ofenzivcima da se razvijaju brže i bolje, isto tako mogu i oni meni pomoći. Prema naprijed imamo širok kadar i veliku konkurenciju što je uvijek vrlo dobro za svaku momčad. Druge ponude iz HNL-a? Bilo je nekih priča, nikakvih ponuda, no ja sam odmah znao od prvog dana kada se pojavila ta mogućnost da želim samo Rijeku. Mislim da je ovo trenutno najzdravija sredina u Hrvatskoj za igrati i napredovati - podvukao je Marić za kraj.

Inače, sportski direktor Raić-Sudar osvrnuo se i na ostale igrače u kadru Rijeke kad su u pitanju produžeci ugovora, napose onima kojima ističu već ovog ljeta.

- Mi smo već dosta razgovora i obavili na tu temu, vidjet ćemo kako se prvenstvo bude razvijalo što i kako dalje. Ne ovisi to samo o nama, nego i o igračima, to mora biti obostrano. Razgovaramo, u skorije vrijeme ćemo s nekima i potpisati ugovor. Damjan Pavlović? Najvjerojatnije će ići u neki drugi klub, neće ostati ovdje, niti ćemo produživati ugovor. Probat ćemo naći najbolje rješenje za njega i za nas - završio je Raić-Sudar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 06:48