StoryEditorOCM
Domaći nogometbratski remi

Rijeka nakon europske katastrofe zaustavila Dinamov pobjednički niz, Đalović ‘poludio‘ u finišu utakmice

Piše Tomislav Dragobratović/SN
1. rujna 2024. - 23:00

Nakon europskih avantura u Bakuu i Ljubljani, koje su okončane u sasvim oprečnim raspoloženjima, Dinamo i Rijeka podijelili su teren i bodove u hrvatskom dvorištu. Iako su "modri" na Kvarner stigli puni optimizma, dok su Riječani bili "u nokdaunu", aktualni prvak i viceprvak odigrali su 1-1 na Rujevici u petom kolu HNL-a, pišu Sportske novosti.

Dok se riječki stadion prošle sezone etiketirao i kao "zmajevo gnijezdo", uslijed ljute borbe za naslov prvaka, početni dekor u najsvježijem derbiju nije poprimio epitet "grotla". Ljubljanske rane riječkih navijača još su svježe, a družina s Kvarnera, za razliku od dvoboja s Olimpijom, Zagrepčanima je pružila znatno čvršći otpor. Riječni su, donekle, uspjeli isprati gorčinu iz europskog ispita, ali, ujedno, bila je to deseta uzastopna utakmica na Rujevici u kojoj Rijeka nije uspjela pronaći recept za rušenje Dinama.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Nakon što je Kulenović u 16. minuti uzdrmao vratnicu, poslije Petkovićevog dodavanja, gosti su nanjušili krv u domaćim redovima. Iako je Rijeka u derbi ušla kao jedina momčad u HNL-u koja u (n)ovoj sezoni nije primila pogodak, obrambene kule srušene su u 23. minuti. Kombinirali su "vatreni" - Baturina i Petković" - a nakon što je "desetka" poslužila "plavog devet" u kaznenom prostoru, Petković je lijevom nogom naciljao suprotnu malu mrežu i stigao do prvijenca u tekućoj sezoni, u šestom nastupu.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Osim asistencije, razigranu večer "u uredu" Baturina je mogao okruniti pogotkom, ali njegova dva udarca, s gotovo iste pozicije iskosa od vrata, otišla su pored vratnice. Gostujuće vodstvo, pak, natjeralo je Rijeku na buđenje. U 38. minuti lelujav ubačaj Pašalića odsjeo je na gredi, dok je Andrićev pogodak, nakon višeminutne VAR provjere, poništen zbog zaleđa u začetku akcije. Srpski napadač u vrhu riječke momčadi zamijenio je Franju Ivanovića, koji je u nedjelju već debitirao za belgijski Royale protiv Anderlechta.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Zaostatak u poluvremenu natjerao je domaće igrače na hrabriji pristup na otvaranju drugog dijela, a već nakon pet minuta nastavka, na semaforu je stajalo 1-1. Janković je ubacio prizemno s lijeve strane, pronašao Hodžu na rubu kaznenog prostora, a on je, bez puno razmišljanja i oklijevanja, opalio punom nogom i nanišanio donji lijevi kut za izjednačenje, stigavši do drugog pogotka u sezoni.

Europske avanture ostavile su traga na obje momčadi, tako da se u ovom derbiju, za razliku od prošlosezonskih, nije išlo "punim gasom". Osim riječkog pogotka, Jakiroviću je glavobolje pojačala i ozljeda Mmaeea, koji je u 63. minuti morao napustiti igru, a na teren je umjesto njega stupio Ristovski, koji se, pak, ozlijedio prije dva tjedna protiv Qarabaga. Iako je rezultat bio izjednačen, obje su momčadi igrale u nižoj brzini, s manjkom prilika na obje strane, dok su se najljuće bitke vodile na sredini terena. Pred vratima su se redali neprecizni dalekometni pokušaji, nespretni udarci glavom, a izostanak "vica" i lucidnosti bio je povod za sterilnu partiju u zadnjih 40 minuta utakmice.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Ipak, situacija se zakuhala na ulasku u sudačku nadoknadu, kada je Córdoba "počistio" Andrića oštrim klizećim startom, tik ispred riječke klupe, što je jako razljutilo Đalovića, a i Kolumbijac, i trener Rijeke su "požutili" nakon te sekvence. Do kraja utakmice mreže su mirovale, što znači da je Dinamo na reprezentativnu pauzu odjahao na prvom mjestu, s dva boda viška u odnosu na Rijeku i Hajduk, a već idućeg tjedna na Maksimir stiže splitski klub, dok će Rijeka nakon stanke igrati u Gorici.

Golove pogledajte ovdje.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 09:26