StoryEditorOCM
Domaći nogometsvježa krv

Radikalne promjene, s ovih 11 igrača Hrvatska ulazi u okršaj s Talijanima, evo tko su Dalićeva četiri nova aduta

22. lipnja 2024. - 21:18

Poslije detaljnih analiza stožeru reprezentacije je do u tančine jasnije što sve u igri Hrvatske nije štimalo u prva dva ogleda sa Španjolskom (0:3) i Albanijom (2:2). Mnogo toga nije bilo na razini ranijih turnira na kojima je Hrvatska ulazila u zonu medalja. ‘Kockastima’ sada praktično igra samo pobjeda nad još uvijek aktualnim europskim prvacima Talijanima u ponedjeljak navečer u Leipzigu (21 sat). Neće biti prilike za popravak.

Dalić je imao dovoljno strpljenja s nekim igračima, ali u prva dva kola pojedinci, pa i momčad kao grupa, jednostavno nisu ‘isporučili’, nisu pružili ono što se od njih očekivalo. Potrebna je svježa krv, ovaj put od prve minute, ne kao dosad na poluvremenu ili početkom drugog dijela. Nužno je da ovaj put priliku dobiju igrači koji su se iskazali u zadnjem susretu s Albanijom ili formom u drugom dijelu ili završnici sezone, da su te odluke donesene rezonski.

Ujedno i da je sastav složen od kompatibilnih igrača, pogotovo u određenim linijama momčadi. Dosad to baš i nije bio slučaj. Realno, igrali su neki koji su daleko od prave forme iz raznih razloga, od slabijih liga u kojima nastupaju (Marcelo Brozović), dugih pauza zbog ozljeda (Ivan Perišić), loše situacije u klubu (Josip Šutalo), koji se još traže na turniru (Bruno Petković)...

image

Luka Sučić

Ante Čizmić/Cropix

Ante u vrh

Opet, nije za očekivati da će Dalić pred ovako važan susret sve razbucati što se početne postave tiče. Međutim, izvjesne su određene promjene. Pa ako se i gleda s aspekta toga da su iza igrača već dvije teške utakmice, da su noge već pomalo i teške na kraju za neke igrače vrlo duge sezone.

U vrh napada trebao bi opet kao i na otvaranju turnira preseliti Ante Budimir. Praktično dvije asistencije u susretu protiv Albanije (druga nije priznata jer je u pitanju autogol, lopta se odbijala od dvojice igrača Albanije), otvaranje prostora, razgrtanje protivničke obrane, kupile su mu ulaznicu za ovaj susret. Uz odličnu klupsku formu petog strijelca Primere u sezoni 2023/24.

Konačno je sazrelo vrijeme da u početnoj postavi osvane Luka Sučić. Mladić koji je budućnost hrvatske reprezentacije je i njena sadašnjost. Nema se što više čekati s njim. Uostalom, pokazao je to i u susretu s Albanijom. Njegov ulazak s klupe (i Marija Pašalića) unio je živost u igru “kockastih”. Ovo ga ljeto možda čeka i veliki transfer iz RB Leipziga, poznate lansirne daske za brojne talente. Najočitiji kandidat za klupu je pritom Brozović.

Daleko je od izdanja u kojima smo ga navikli gledati i kapetan Luka Modrić. Međutim, takav revolucionarni scenarij u kojem bi ključni igrač u odlučujućem susret startao s klupe nije moguć osim ako je u pitanju neka ozljeda ili druga viša sila. Moguće je i da Lovru Majer od prve minute naslijedi Mario Pašalić. Majer također nije pokazao mnogo, ali tko uopće jest?

image

Luka Sučić i Ivan Perišić

Ante Čizmić/Cropix

Nadljudski napori

A obrana koja je u dva susreta primila pet pogodaka sigurno treba mnogo više od ‘faceliftinga’. Ivan Perišić napravio je nadljudske napore da što je više moguće bude spreman za Euro, na tome mu svi trebamo skinuti kapu. Međutim, to još uvijek nije to. Svjesni su svi toga. A s druge strane cijelo vrijeme se uigravalo obranu s Joškom Gvardiolom na lijevom beku, da bi onda protiv Albanije na toj poziciji osvanuo Perišić. Logično bi bilo Gvardiola vratiti na beka. A možda s Perišićem pokušati u ofenzivnijoj krilnoj ulozi.

Potpuna je enigma gdje je nestao Martin Erlić. Stoper Sassuola je odigrao neke odlične predstave u najdražem dresu baš u tandemu sa Šutalom. Pamtimo taj stoperski par iz Lige nacija. Kada su igrali zajedno Šutalo i Erlić Hrvatska u četiri susreta nikada nije primila pogodak. U tandemu su kao stoperi Šutalo i Erlić igrali u Ligi nacija kod Danske (pobjeda 1:0) i Francuske (pobjeda 1:0), finalu Lige nacija u Rotterdamu kontra Španjolske (0:0, pa poraz na jedanaesterce 4:5) i u kvalifikacijama za Euro u Latviji (pobjeda 2:0). Usto, Erlić igra u Serie A, za Sassuolo. S većinom od ovih igrača koji Hrvatsku čekaju u Leipzigu ima okršaje svakog vikenda.

Josip Stanišić je imao odličnu sezonu, baš kao i njegov Bayer Leverkusen. Startao je protiv Španjolske. Za očekivati je da će ga Dalić reaktivirati na desnom beku za ovu utakmicu. Josip Juranović može vrlo ozbiljno konkurirati kao alternacija i na lijevom beku, već je tu poziciju pokrivao u reprezentaciju u nekim susretima Lige nacija, kada je trebalo. Svakako i o toj kombinaciji vrlo ozbiljno razmišlja Dalić. Stanišić na jednom, Juranović na drugom beku. Pa u tom scenariju Gvardiol zauzima svoje mjesto u srcu obrane. 

Mogući sastav za Italiju: Livaković – Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol – Modrić, Kovačić, Sučić – Majer, Kramarić – Budimir.

Opcija B: Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Juranović – Modrić, Kovačić, Sučić – Pašalić, Kramarić – Budimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 10:50