StoryEditorOCM
Domaći nogometpromjene su nužne

Pred izbornikom Dalićem je velika odluka, protiv Albanije ipak neće igrati ‘nedodirljivi‘?

Piše Robert Šola/SN
18. lipnja 2024. - 07:07

Koga će Zlatko Dalić u srijedu protiv Albanije ostaviti na klupi? Je li došlo vrijeme da se razdvoji najprepoznatljiviji dio Vatrenih - vezni red koji je često proglašavan najboljim na svijetu? Je li srce reprezentacije ipak malo oslabilo i traži više vremena za predah?

Luka Modrić (38 godina i 9 mjeseci), Marcelo Brozović (31 godina i 7 mjeseci) i Mateo Kovačić (30 godina i 1 mjesec) zajedno imaju 100 godina. Modrić ima 176 nastupa u dresu Vatrenih, Kovačić 102, a Brozović 97. Ukupno imaju nevjerojatnih 375 nastupa za Hrvatsku. Potpisali bismo da u ovom trenutku ne postoje tri središnja veznjaka s toliko utakmica u dresu jedne reprezentacije - pišu Sportske novosti.

U subotu su naša tri veličanstvena veznjaka doživjela težak poraz. Njihovo golemo iskustvo, znanje i mudrost nadjačali su rastrčanost, snaga i mladost koju ima španjolski trojac u veznom redu. Rodri, Pedri i Fabian Ruiz zajedno 76 godina, a kombinirano nastupa 99 u dresu Furije. Mlađi su 24 godine, ili osam godina po igraču. Što je doista golema razlika, vjerojatno je bila i presudna u Berlinu.

image
Ante Čizmić/Cropix

Središnji veznjaci su igrači koji tijekom utakmice kroje igru, usmjeravaju utakmice, odlučuju o njezinom tempu. Međutim, oni koji najviše moraju "krvariti" tijekom 90 minuta upravo su vezni igrači. Oni istovremeno moraju biti i ratnici i umjetnici. Što nije lako nikad, a posebno ne kad uđeš u određene godine, jer vrhunski sport je nemilosrdan, te na najvišoj razini priznaje samo one koji su na 100 posto. Već je 99 posto često nedovoljno...

Otkako se Ivan Rakitić povukao, Zlatku Daliću su Modrić, Kovačić i Brozović prva tri imena koja stavlja na papir kad kreće slagati momčad za utakmicu. Trojac koji je već četiri godine neprikosnoven, koji je kičma naše momčadi, temelj o kojem se nikad nije raspravljalo. I koji praktički nikad nije igrao ispod jedne svoje razine. Sve do subote i sraza sa Španjolcima, kada smo baš u veznom redu bili daleko iza suparnika. Realno je samo Mate Kovačić bio taj koji je igrom bio na razini španjolskih igrača.

Godine uzimaju danak

Marcelo Brozović je s odlaskom u Saudijsku Arabiju neupitno otišao barem dvije razine niže od nogometa kojeg je igrao u Interu. I to se osjeća u njegovim igrama već neko vrijeme. Luka Modrić će uskoro napuniti 39 godina. I to se sve osjeća na terenu. Posebno kad vidite da se ispred njih u napadu nalaze Ante Budimir (u srpnju puni 33 godine), te Andrej Kramarić (u srijedu puni 33 godine). Pet od šest naših igrača u veznom redu i napadu ima više od 30 godina.

image
Ante Čizmić/Cropix

Puno je to za današnji nogomet, posebno je previše za iznimno naporan turnirski način igranja. Vatreni u skupini u 10 dana moraju odigrati tri utakmice, a svaka ispada presudna. Protiv bitno mlađe, svježije i živahnije Španjolske problem godina jasno se osjetio tijekom utakmice. Uz dodatak da i Španjolci imaju klasne igrače, vrlo motorične i brze. Što se najbolje vidjelo u trenucima kada bi oni izašli visoko u presing, kojem najčešće nismo bili u stanju odgovoriti. Teško je igrati protiv bržih od sebe, a tehnički ravnopravnih.

U srijedu nas u Hamburgu čeka Albanija koja ni izbliza nema igrače kakve ima Španjolska. Nemaju njihovo znanje, još manje brzinu. Sad je pitanje treba li Dalić dirati naš vezni trojac kad zna da će protiv Albanaca imati daleko više prostora i vremena nego što su ga imali protiv Furije. Jasno je da će Modrić i Kovačić neupitno startati, jer zato ih je Dalić i izvadio protiv Španjolske kako bi sačuvali što je moguće više svježine za Albaniju. Upitan je ipak nastup Brozovića, za kojeg smo rekli da je vidljivo igrački pao otkako je otišao u Arabiju. Ima mlađih igrača, drugačijih, okomitijih i eksplozivnijih. Sučić, Baturina, Vlašić...

Ono o čemu Dalić mora voditi brigu je i činjenica da nakon Albanije igramo novu presudnu utakmicu protiv Italije. Realno nam trebaju četiri boda da bismo prošli u osminu finala. Pobjeda protiv nešto slabije Albanije neće biti dovoljna, trebat će biti jako dobar i protiv Italije, koja je klasom puno bliža Španjolskoj, premda ne toliko dobra. Zato Dalić mora pametno rasporediti snage, da nam se ne dogodi da protiv Italije ostanemo energetski prazni.

image
Ante Čizmić/Cropix

Dobre šanse za prolaz

Na nekim vrlo uglednim svjetskim portalima analiziralo se je li ovo ipak kraj nevjerojatnog puta za momčad koja je stigla do srebra u Rusiji 2018. bronce u Kataru 2022. i srebra u Ligi nacija 2023.? Mnogi ističu te naše godine, kao i činjenicu da nas je jako oslabila ozljeda Ivana Perišića, kojem je također 35 godina.

Naravno da ništa još nije gotovo - ako pobijedimo Albaniju u srijedu, što je realno - imat ćemo jako pristojne izglede za plasman u šesnaestinu finala. A znamo kako se Dalićeva momčad probija kroz nokaut fazu i da je nitko u svijetu ne voli vidjeti s druge strane.

Još ima života u ‘starom hrvatskom psu‘, ali kako je i Dalić sam naglasio neke su promjene nužne. Trebat ćemo za nastavak turnira mladost, živost i energiju, jer bez nje se u današnjem nogometu ne može pobjeđivati. Koliko god iskusan i dokazan bio. Zato je lako moguće da ćemo u ostatku turnira gledali izmijenjen vezni red koji je toliko godina bio nedodirljiv. Srce momčadi moramo osnažiti s mladošću, energijom i brzinom. Napokon, protiv Španjolaca se puno toga vidjelo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 18:05