StoryEditorOCM
Domaći nogometPuno posla za Bota

Osijeku prijeti egzodus? Čak 11 igrača treba donijeti veliku odluku, među njima i dvojica nezamjenjivih

Piše Gradimir Đukarić/SN
27. rujna 2024. - 16:58

U potencijalno nezgodnoj situaciji mogli bi se naći na Opus Areni za samo nekoliko mjeseci. U netom završenom prijelaznom roku na Opus Areni odlučili su transferirati dvojicu igrača koji su ušli u posljednju sezonu ugovorne obveze - Ramona Miereza za tri milijuna i Darka Nejašmića za milijun - ali u aktualnom kadru ostalo je još čak 11 igrača koji su ugovorom vezani svega do ljeta iduće godine. U toj kategoriji su igrači koji su na posudbi, poput Čavline koji će se najkasnije po završetku sezone vratiti u Dinamo ili Lime za kojeg je Osijek ima opciju isplatiti dogovorenu klauzulu i otkupiti ga, ali zabrinjavajuće i oni igrači sa statusom standardnih pa i nezamjenjivih poput Pušića Malenice.

Prije nekoliko tjedana dana sportski direktor bijelo-plavih Jose Boto upitan je za ugovor Petra Pušića, veznjaka za kojeg je ovoga ljeta odbijena milijunska ponuda. Tada, a bilo je to prije otprilike mjesec dana, ta tema još nije bila aktualna.

- Još je prerano o tome govoriti. On je sretan ovdje, jedan je od naših najvažnijih igrača. Ta tema tek će doći na red - odgovorio je Boto na izravno pitanje Sportskim novostima.

A trebala bi ta tema doći na red vrlo skoro jer vremena previše i nema jer svi igrači koji su u zadnjoj sezoni ugovorne obveze već s početkom iduće godine mogu pregovarati s drugim klubovima.

Marku Malenici pred početak sezone predviđena je klupa dovođenjem Nikole Čavline na posudbu. Bila je to, pokazat će se vrlo brzo, preuranjena i loša odluka. Naime, u ovom trenutku Malenica je prema Sofascoreu najbolje ocijenjeni vratar Supersport HNL-a. Štoviše, samo dvojica igrača u čitavoj ligi (Livaja i Baturina) u ovom trenutku imaju bolju prosječnu ocijenu. Od tri prvenstvene utakmice otkako je povratio "jedinicu" Malenica je u dvije sačuvao svoju mrežu, primio jedan gol, upisao 12 obrana od čega je čak osam bilo nakon šuteva unutar kaznenog prostora i jedan je od najzaslužnijih za početak Osijekova niza pobjeda. Inicijalni razgovori oko produženja suradnje su otpočeli, otkrio nam je vratar bijelo-plavih nedavno.

- U zadnje vrijeme sportski direktor i ja pričali oko toga, ali još uvijek nismo došli do dogovora. Iako je predstavljeno prije par mjeseci da sam produžio to nije istina, imam još godinu dana ugovora - kazao je nedavno Malenica koji ne krije kako bi ostao u Osijeku, ali ne pod svaku cijenu.

image
Damir Krajac/Cropix

- Vidim se u Osijeku, volio bih ostati, a sada je bitno da se poklope moja razmišljanja i razmišljanja kluba. Da osjetim se da sam bitan ovdje i da me respektiraju onda ćemo se i dogovoriti - dodao je vratar bijelo-plavih koji će do kraja polusezone ući u društvo igrača s 200 ili više nastupa za bijelo-plave u eri HNL-a u kojem su trenutno svega njih osmorica. Malenica će, pak, postati prvi vratar u tome društvu.

Vedran Jugović je s 34 godine najiskusniji u jednoj od najmlađih svlačionica Supersport HNL-a, ali i dalje nije među najstarijim igračima lige. Primjerice, Rakitić je godinu i pol stariji, Blagojević dvije... Doprinos Jugovića nadmašuje onaj kojeg ima na terenu (a trenutno je s tri gola uz Miereza najbolji strijelac bijelo-plavih ove sezone) jer dijete je kluba, kapetan, a u nekoliko navrata trener Federico Coppitelli isticao je njegovu važnost u svlačionici. Upravo zbog potonjeg produljenje na još godinu dana, kao što je to proljetos i napravljeno, ne bi smjelo doći u pitanje.

image
Marin Franov/Cropix

Situacija oko Tiaga Dantasa je također ni na nebu ni na zemlji. Dobio je Osijek u Portugalcu do konca sezone sjajnog igrača koji iz utakmice u utakmicu igra sve bolji nogomet. Dantas je razvrgnuo ugovor s Benficom i potpisao na godinu dana za Bijelo-plave, a ostaje vidjeti je li to bio samo manevar s obzirom da je portugalski velikan već ispunio dozvoljenu kvotu igrača koje je poslao na posudbe.

U zadnjoj godini ugovorne obveze je i Renan Guedes koji je sezonu počeo kao startni desni bek, ali se potom ozlijedio i već je skoro dva mjeseca izvan stroja. Iskusni Hernani i Tuia, koji su potpisali potkraj prijelaznog roka, vezani su do konca sezone, a skupinu igrača s kojima će se sjesti za stol zaključuju mladi vratar Sajko te Cvijanović i Vrbanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 16:58