StoryEditorOCM
Domaći nogometmaksimirski ‘tajkun‘

Nije u šoldima sve: Dinamo je platio Šutala više nego Jakobušić čak 16 igrača

23. lipnja 2022. - 11:04

Dinamo je dvostruko više platio odštetu za jednog igrača, za 22-godišnjeg stopera Atalante Boška Šutala, nego što je Hajduk platio za sve odštete unatrag godinu i pol otkad klupsku politiku vode predsjednik Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius, za gotovo kompletnu rekonstrukciju momčadi pod njihovim vodstvom. 

I usprkos takvom nesrazmjeru u financijskoj moći svejedno je ovaj Hajduk prošle sezone do samog kraja prvenstva puhao “modrima” za vratom.

Prema Transfermarktu Dinamo je klubu iz Bergama platio tri milijuna eura za bivšeg igrača Osijeka Šutala, a prema nekim izvorima navodno čak i četiri. No, držimo se “trice”. Otkad je u jesen 2020. godine prvim čovjekom “bijelih” postao Jakobušić, a s početkom zime potom za prvog čovjeka klupske struke stigao Nikoličius, na odštete za igrače potrošeno je koliko je poznato cca 1,7 milijuna eura.

Najviše je plaćen otkup Filipa Krovinovića iz Benfice (1,5 milijuna eura), a skromne odštete plaćane su za angažmane Lukasa Grgića (sto tisuća eura) i Dina Mikanovića (75 tisuća). Većinu igrača Hajduk je dovodio na posudbe (Lovre Kalinić, Ferro, Katić, Borevković) ili bez odšteta, kao slobodne igrače (Livaja, Elez, Fossati, Vuković, Lovrencsics, Subašić, Melnjak, Nikola Kalinić). 

Pritom treba naglasiti da nije poznato koliko je Hajduk engleskom Brightonu platio napadača Jana Mlakara. Dakle, taj iznos sigurno bi trebao biti veći. No, svejedno to ne utječe previše na trend, a to je onaj da se ovaj Hajduk spretno bori s višestruko financijski jačim rivalom, da je platio manje dovođenje 16 igrača (dvije posudbe su istekle, rješava se Lovrina) nego Dinamo jednog igrača.

Za usporedbu, evo odšteta koje je u tom periodu plaćao Dinamo, idemo unatrag: Robert Ljubičić 2,5 milijuna eura, Petar Bočkaj 2,7 milijuna eura, Josip Mišić 2 milijuna eura, Deni Jurić milijun eura. Sa Šutalom smo stigli do 10,7 milijuna eura. Naravno, Dinamo i zarađuje od izlaznih transfera veliki novac, samo je prošlog ljeta na ime transfera Joška Gvardiola u RB Salzburg (ranije dogovoren) i Lovre Majera (Rennes) zaradio više od 30 milijune eura odšteta.

Naravno, u istoj su kaši u odnosu na Dinamo na svoj način i Osijek i Rijeka. Splićani (pa i ostali) moraju naći svoju financijsku gimnastiku da bi bili konkurentni. Da je samo po onome što kaže papir, Dinamo bi trebao bez problema osvajati titule, ali teren je jedino mjerilo. A tu je Hajduk smanjio prošle sezone zaostatak za Dinamom, baš kao generalno i financijski jaz među klubovima. Izlizana je fraza, ali u ovom slučaju stoji – nije u šoldima sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 00:11