StoryEditorOCM
Domaći nogometproblem suđenja

Nakon Jakobušićeve reakcije, pitali smo ostale klubove HNL-a podržavaju li Bruna Marića. Neki su odgovorili, evo što su rekli

16. studenog 2022. - 09:56

Situacija oko suđenja u HNL-u ove je sezone postala izuzetno toksična, a u kakofoniji pritužbi na ovo ili ono sudjeluju dionici hrvatskog nogometa na svim razinama. Prvo su neki klubovi i mediji tvrdili da je Hajduk protežiran od sudaca jer su neke sporne odluke otišle na njihovu stranu, onda je većina spornih odluka počela odlaziti protiv Bijelih, što je izazvalo reakcije u drugim medijima, a naposljetku i samog Lukše Jakobušića, što je rijetkost.

U svemu tome smo mogli čuti sudačke stručnjake s različitim stavovima o različitim spornim situacijama, dok su i analize HNS-ove Komisije sudaca dolijevale ulje na vatru naizgled arbitrarnim i selektivnim procjenama spornih situacija, koristeći pojam "intenziteta" kao glavno oružje u okretanju situacije u onom smjeru koji oni smatraju ispravnim.

Sve je na kraju kulminiralo kontroverznom utakmicom u Koprivnici između Slaven Belupa i Hajduka, nakon koje je trener Bijelih Mislav Karoglan suđenje usporedio s onim u Jugoslaviji, a šef sudaca Bruno Marić onda u nedjelju navečer u studiju MAXSporta održao emotivan nastup u kojem je prešao granicu barem u onom dijelu u kojem je komentirao Hajdukova stratega i na pomalo degradirajući način govorio o njegovim trenerskim sposobnostima.

Iako još jednom treba naglasiti da je bacanje predmeta s tribina na suce, igrače i bilo koga apsolutno neprihvatljivo u bilo kojoj situaciji, to ne bi trebalo dati za pravo Mariću da komentira Karoglanove trenerske ili bilo kakve druge sposobnosti, već bi se on trebao ponašati kao ono za što je sam rekao da jest – "sluga nogometa". Karoglan je rekao nešto što prema pravilima nije smio i zbog toga ga je Marić prijavio disciplinskom sucu te će Hajdukov strateg vrlo vjerojatno biti i kažnjen. To ne daje za pravo šefu hrvatskih sudaca da komentira trenera Hajduka.

S obzirom na to da gotovo ne postoji kolo u ovoj sezoni HNL-a nakon kojeg nije bilo sudačkih repova, mi smo odlučili poslati službeni upit svim klubovima elitnog razreda hrvatskog nogometa osim Hajduka, čiji se predsjednik već oglasio o istupu Bruna Marića.

Upit koji je otišao ostalim klubovima HNL-a glasio je: „S obzirom na suđenje na svim utakmicama SuperSport HNL-a u ovoj polusezoni, podržavate li i dalje Bruna Marića na mjestu predsjednika HNS-ove Komisije sudaca?”

Upit je također sadržavao pitanje indirektno upućeno trenerima klubova, a koje je glasilo: „Kako komentirate izjavu predsjednika HNS-ove Komisije sudaca, gospodina Marića, upućenu gospodinu Karoglanu?”

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Pričekali smo skoro 48 sati i dobili odgovor triju klubova, dok se ostali nisu oglasili. Prvo su nam se javili iz Slaven Belupa, čiji odgovor prenosimo u cijelosti:

„Podržavamo rad HNS-a i svih njezinih sastavnica na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem - direktor Aleksandar Aleksovski.

Što se tiče pitanja za gospodina Zekića, naš trener je od nedjelje na odmoru pa ga nismo uspjeli dobiti.”

Prema službenim analizama HNS-ove Komisije sudaca, Slaven Belupo je oštećen samo jednom ove sezone - u 15. kolu kada je Ivan Bebek neispravno dodijelio drugi žuti karton Mateu Kocijanu. Pritom odmah napominjemo da smo iz navođenja isključili one odluke koje su prema Komisiji prvotno pogrešno donesene, a onda nakon intervencije VAR sobe ispravljene, iako se one službeno vode kao pogreške glavnog suca.

Druga nam se javila Gorica, čiji je predsjednik Nenad Črnko nakon utakmice 13. kola protiv Hajduka, izjavio sljedeće:

- Ovo sad više nije slučajno, siguran sam u to i neće se sve tako završiti! Neki su se previše zaigrali i misle da mogu biti iznad sustava, ali to neće ići! Ništa više osim ovog ne želim komentirati, jer ovo je vidjela cijela Hrvatska i to ne samo večeras.

Odgovor Gorice također prenosimo u cijelosti:

„U nastavku Vam šaljemo odgovor na prvi dio Vašeg upita.

Unatoč relevantnim činjenicama da je HNK Gorica daleko najoštećeniji klub, ne samo u ovoj nego i prethodnoj sezoni, dajemo punu podršku svim tijelima koja sudjeluju u organizaciji i provođenju natjecanja SuperSport HNL-a, a to podrazumijeva i rad Komisije nogometnih sudaca i predsjednika iste.

Svi zajedno imamo obavezu da i svojim doprinosom sudjelujemo u poboljšanju svih segmenata lige, a samim time uvjereni smo da će se u budućnosti kroz aktivnosti svih čimbenika i broj pogrešaka smanjiti.”

Prema službenim analizama HNS-ove Komisije sudaca, Gorica je zaista najoštećeniji klub nakon nepotpunog 17. kola HNL-a. Protiv Gorice je, prema mišljenju Komisije, doneseno šest pogrešnih odluka. Također bi se možda moralo naglasiti da je njih tri donio Fran Jović u ulozi glavnog suca.

Črnko je "eksplodirao" nakon susreta u kojem je Dario Bel na intervenciju Tihomira Pejina iz VAR sobe dodijelio kazneni udarac Hajduku zbog prekršaja Mousse Waguéa na Stipi Biuku, a onda i isključio braniča Gorice. I dok se crveni karton definitivno čini prestrog, dojam određenog dijela javnosti bio je da je prekršaj čist. No, Komisija se nije složila s tim, kao primjerice ni HRT-ovo "oko sokolovo" Marijo Strahonja.

image
Damir Krajač/Cropix

Hajduk je prema Komisiji oštećen samo dvaput ove sezone, a oba puta prste je u tome imao Zdenko Lovrić. Protiv Lokomotive u 15. kolu kao glavni sudac nije dao drugi žuti Mateu Mariću u 57. minuti, a protiv Istre 1961 u 10. kolu nije iz VAR sobe pozvao Patrika Kolarića da pregleda situaciju iz 10. minute koju pogrešno nije detektirao kao kazneni udarac za Hajduk.

Bijeli su prema Komisiji sudaca u dosadašnjem dijelu prvenstva imali najveći broj pogrešaka koje su im išle u korist - njih šest. Dvaput se to odnosilo na propušteno dodjeljivanje drugog žutog kartona Chidozieu Awaziemu u susretima s Rijekom, jednom na propuštenu dodjelu crvenog kartona Marcu Fossatiju u utakmici protiv Varaždina zbog preoštrog starta, dvaput na "neispravno" dosuđivanje penala za Hajduk protiv Gorice (u dvije različite utakmice) te jednom na Lovrićevo propušteno isključenje Dina Mikanovića na susretu s Lokomotivom.

Koliko su te procjene sudačke komisije objektivne, u najboljem slučaju je upitno, pogotovo ako znamo kolika je ove sezone bila nedosljednost u dosuđivanju međusobno usporedivih situacija, a onda i u reakciji ljudi koji se brinu o suđenju, odnosno o pravednosti natjecanja.

Ne trebamo uopće ići dalje u prošlost od ove sezone da bismo pronašli primjere neujednačenog kriterija. Dovoljno je prisjetiti se primjerice povlačenja Lukasa Grgića za dres na Maksimiru koje neodoljivo podsjeća na situaciju iz 58. minute poljudskog derbija koju je Komisija navela kao prekršaj za najstrožu kaznu (analiza HNS-ove Komisije u tom je kolu izostala), ili gaženja Nikole Kalinića na Maksimiru u Dinamovom šesnaestercu, koje se može usporediti s onim Simićevim gaženjem Crnca nakon što je izbio loptu u Koprivnici, a za koje je Bruno Marić rekao da se radi o "pravilnom, ali ne nužno nogometno pravednom" penalu. Strahonja se, inače, s njim nije složio.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Prema HNS-ovoj Komisiji, Rijeka je oštećena tri puta, Istra 1961, Lokomotiva i Varaždin po dva, a Šibenik, Slaven i Dinamo jednom. Varaždinu su, pak, službeno tri pogrešne odluke suca išle u korist - najviše nakon Hajduka.

Treći klub iz kojeg su odgovorili na naš upit bila je Istra 1961, čiji odgovor, naravno, opet prenosimo u cijelosti:

„Klubovi ne odlučuju o predsjedniku Komisije sudaca - to je u nadležnosti Izvršnog odbora HNS-a. Smatramo da je potrebno podići kvalitetu suđenja, a s obzirom na to da smo bili svjedoci brojnih sudačkih pogrešaka koje su utjecale na ishod utakmica, vjerujemo da će nadležna tijela HNS-a poduzeti potrebne radnje radi zaštite regularnosti natjecanja i da će se sudačke pogreške u nastavku natjecanja svesti na minimum.”

Istra je inače u nekoliko navrata ove sezone izvukla deblji kraj kad su u pitanju sporne sudačke odluke, a kazneni udarac za Lokomotivu u posljednjem kolu, nakon kojeg je Sandro Kulenović pogodio za 1:0 izazvao je možda i najveće kontroverze.

Jon Mersinaj i Mauro Perković bili su u zračnom duelu na rubu šesnaesterca, Mersinaj je udario loptu glavom, a onda se istim dijelom tijela sudario s Perkovićevom glavom. Glavni sudac Dario Kulušić prvotno nije ništa dosudio, a onda ga je Bebek iz VAR sobe zvao jer je Mersinaju potekla krv. Kulušić je nakon tri minute i 40 sekundi pregledavanje snimke promijenio svoju odluku, a Marić je rekao da je njegova konačna odluka bila ispravna.

image
Damir Krajač/Cropix

Ta situacija najsvježiji je primjer koji pokazuje da Hajduk nije jedini koji ima problema sa spornim situacijama koje netko kasnije okarakterizira, realno, kako mu se prohtije. Uostalom, i glasnogovornik Osijeka Mario Mihić kritizirao je Strahonju nakon što je on izjavio kako je penal za Hajduk u 16. kolu ispravno dosuđen, a treba naglasiti i da se Komisija složila s konstatacijom "oka sokolovog".

U javnosti se pojavila iskrivljena percepcija čiji je narativ taj da se sporne odluke potenciraju samo kada se oštećuje one klubove koji se nalaze na vrhu. Realnost je takva da klubovi s vrha ljestvice HNL-a jednostavno generiraju veći interes, što onda samo po sebi dovodi do većeg odjeka u javnosti, a time se skreće fokus s teze da bi svi klubovi trebali imati jednaki tretman u ligi, bez obzira na poziciju na ljestvici i ambicije.

Treba napomenuti da Istra 1961 jedina od tri kluba koja su odgovorila na upit nema člana u Izvršnom odboru HNS-a, dok su tamo predsjednici Slavena i Gorice – Robert Markulin i Nenad Črnko. Ta dva kluba dala su nedvosmislen odgovor da u punom obujmu podržavaju HNS, a samim time implicitno i Bruna Marića na ćelu Komisije sudaca. Šutnju ostalih klubova svatko je slobodan shvatiti kako želi, dok isto tako šutnja svih trenera HNL-a u vezi Marićeva verbalnog napada na Karoglana ostaje svakome na slobodnu procjenu.

U cijeloj priči treba naglasiti još jedan aspekt kojim Komisija zapravo sama dolijeva ulje na vatru. Prije svega, Ante Čulina je delegiran da unutar pet dana sudi dvije utakmice, i to obje Hajduku. Čovjek kojega smatraju jednim od dva mlada sudačka talenta (drugi je Kolarić) prvo je u utorak sudio susret Mladost Ždralovi - Hajduk u osmini finala Kupa, a onda i Slaven - Hajduk u subotu, što je izazvalo komentare nekolicine stručnjaka kako se Čulinu možda preforsiralo.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Drugi sporni detalj je delegiranje Zdenka Lovrića u VAR sobu u Koprivnici – u posljednji trenutak i bez objašnjenja, dok je Dario Bel, koji je bio predviđen za tu ulogu, također bez objašnjenja delegiran kao glavni sudac nedjeljnog susreta na Rujevici između Rijeke i Dinama, umjesto Igora Pajača

Marić je na MAXSportu izbacivao hvalospjeve o Čulini i garantirao da će mladi sudac daleko dogurati u Europi, no dojam je da se kazneni udarac koji je dosudio za Slaven u 56. minuti neće blagonaklono gledati ni u Konferencijskoj ligi, a kamoli na najvećoj sceni. Prisjetimo se samo Michaela Olivera, Engleza koji je slovio za jednu od najvećih mladih nada europskog i svjetskog suđenja. On je u sezoni 2017./18. u četvrtfinalnom susretu Lige prvaka između Reala i Juventusa duboko u sudačkoj nadoknadi svirao sporni penal za Madriđane i tako im omogućio prolaz u polufinale. Nakon toga više nije došao dalje od osmine finala najelitnijeg europskog klupskog natjecanja.

Inače, najviše utakmica u glavnoj fazi UEFA-inih klupskih natjecanja od Hrvata je ove sezone odsudio Fran Jović, čovjek koji je prema Komisiji napravio najviše neispravljenih grešaka u dosadašnjem dijelu HNL-a i koji je poslan "na hlađenje" nakon susreta Hajduka i Gorice na Poljudu. On je jednom dijelio pravdu u grupnoj fazi Europske lige i dvaput u grupnoj fazi Konferencijske, dok je također jedini od Hrvata bio sudac na susretu elitnog razreda Lige nacija.

image
Vojko Bašić/Cropix

Tektonske promjene, dakle, ne treba očekivati, a teško se oteti dojmu da se stvari na proljeće i neće baš značajno popraviti, jer nakon svakog kola praktički imamo nezadovoljstvo na svim razinama koje polako izmiče kontroli. Pitanje intenziteta, razlika između pravila i pravde te dioba odluka na one koje su u duhu nogometa i one koje nisu, problemi su koji vjerojatno neće splasnuti ni nakon Svjetskog prvenstva u Kataru.

No, nitko se osim Hajduka očigledno s tim previše ne zabrinjava.

NAPOMENA:

Netom nakon objave ovog članka, stigao je i odgovor iz Dinama, koji prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

nemamo potrebe komentirati temu suđenja u dosadašnjem tijeku nogometnog prvenstva kao niti komunikaciju koju ste naveli u svom pitanju."

Također, dan nakon objave članka (17. studenog) stigao je odgovor i iz Šibenika, koji također prenosimo u cijelosti:

"Poštovani, 

HNK Šibenik s.d.d., kao jedan od dionika SuperSport HNL, mišljenja je kako bi naglasak, kada se raspravlja o ligi, prvenstveno trebalo staviti na nogometnu igru, rezultate i uspjehe klubova koji participiraju u najvišem rangu hrvatskog nogometnog natjecanja. 

HNK Šibenik daje podršku HNS-u, kao krovnoj nogometnoj organizaciji, te ne bi ulazio u polemike i bio indirektni sudionik određenih neslaganja koje dirketno ne utječu na naš klub.

Sigurni smo kako sudačka komisija radi svoj posao u najboljem interesu za prosperitet hrvatskog nogometa, a neslaganja vezana uz pojedinačne situacije isudačke odluke oduvijek su bile sastavni dio nogometne igre.

S tim u vezi, još jednom napominjemo kako se nadamo da će u što skorijoj budućnosti glavna tema novinskih izvještaja biti kvalitetna igra i nogomet u Supersport HNL-u, te da će se svi klubovi zajedničkim snagama zalagati za taj cilj."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 07:37