StoryEditorOCM
Domaći nogometza miran život

Modri osigurali najveću nagradu u klupskoj povijesti, evo koliko milijuna eura može ‘zatrpati‘ maksimirsku blagajnu

Piše SN
28. kolovoza 2024. - 21:03

Nakon dvije godine pauze, Liga prvaka ponovno stiže u Zagreb. Osim što je Dinamo „nokautirao“ Qarabag i ostvario plasman u elitno natjecanje, Modri su trijumfom u Bakuu osigurali financijsku oazu. Uz redizajn natjecanja, Uefa je u novoj sezoni pripremila nikad bogatiji nagradni fond, a u financijskom „kolaču“ zasladit će se i maksimirski klub.

Od samog plasmana u Ligu prvaka, Dinamu je odmah zagarantirano 18,62 milijuna eura. Iznos je to koji će dobiti svaki klub u novom formatu natjecanja, u koji će se ugurati 36 klubova, odnosno četiri više od dosadašnjeg modela. Osim što će svaki klub podijeliti tu početnu naknadu, koju je Uefa nazvala "prvim stupom financiranja", klubovi će prihode moći začiniti kroz još dva stupa. "Drugi stup" se, pak, odnosi na učinak u prvoj, „ligaškoj“ fazi Lige prvaka, gdje svaki klub može zaraditi dodatni 2,1 milijun eura po pobjedi ili 700 tisuća eura po remiju, pišu Sportske novosti.

image
Goran Mehkek/Cropix

"Vrijednosni stup"

Ujedno, nakon što završi prva faza, nakon koje će klubovi biti poredani od 1. do 36. mjesta, dijelit će se i bonus za poredak, u kojemu će na raspolaganju biti 666 jednakih dionica, a svaka iznosi 275 tisuća eura. Podjela se temelji na principu da posljednji, 36. klub nakon „ligaške“ faze dobiva jednu dionicu, a prvoplasirani njih 36. Usto, nakon prvih osam utakmica u novom formatu najboljih osam momčadi izborit će izravan plasman u osminu finala i zaraditi dodatna dva milijuna eura, dok će momčadi između devetog i 16. mjesta biti bogatije za milijun eura.

Treća stepenica financiranja, koju je Uefa nazvala "vrijednosnim stupom", odnosi se na kombinaciju marketinga, tržišnog rejtinga i klupskog koeficijenta. On se dijeli na europski i neeuropski dio, odnosno na prodaju medijskih prava na tržištima Uefe (europski dio) i svim ostalim tržištima (neeuropski).

Prema prvim skicama, tri četvrtine tog novca trebale bi dolaziti iz Europe, gdje će važnu ulogu imati i države klubova u Ligi prvaka, odnosno to koliko pojedina zemlja pridonosi ukupnim medijskim prihodima natjecanja, a na temelju toga radit će se nova ljestvica, prema kojoj će oni klubovi čije su države najviše pridonijele prihodima dobiti najveći udio novca. Ujedno, Uefa je tu pripremila i drugu ljestvicu, koja će se temeljiti na petogodišnjem koeficijentu u europskim natjecanjima, a klubovi će biti poredani od 1. do 36. mjesta.

image
Goran Mehkek/Cropix

Uspješna jesen za nove milijune

Na temelju bodova iz ta dva poretka, klubovima će se računati srednja vrijednost i potom će biti rangirani u ukupnu tablicu europskog dijela, a novac će se opet dijeliti na 666 jednakih dionica, po već ranije utvrđenom principu.

Što se tiče drugog, neeuropskog dijela prihoda, koji bi mogao biti i triput manji, on će se dijeliti na temelju desetogodišnjeg koeficijenta, s istim principom podjele.

U konačnici, prema procjenama, Dinamo bi nakon nove avanture u Ligi prvaka mogao biti bogatiji za 30-ak milijuna eura, možda još i više, ovisno o poretku u druga dva „stupa“, ali i rezultatima s terena. Ujedno, u financijskom aspektu ne treba zanemariti niti prihode od ulaznica na domaćim utakmicama, jer je jasno da će utakmice Dinama i europskih velikana biti mamac za publiku.

Duga i uspješna europska jesen, uz pobjede i remije među elitom, u potpunosti bi „zatrpala“ maksimirsku blagajnu Uefinim milijunima…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 10:46