StoryEditorOCM
Domaći nogometrazgovor o svemu

Luka Vušković: Derbi je uvijek težak, ali vjerujem u Hajduk, da će dati sve od sebe i pobijediti

Piše Davorin Olivari/SN
9. rujna 2024. - 23:06

Luka Vušković (17) početkom srpnja otišao je na posudbu u belgijski Westerlo. Odmah je uhvatio mjesto u udarnih jedanaest, odigrao je svih šest utakmica za svoj klub u dosadašnjem dijelu prvenstva. Usput je zabio i jedan pogodak.

Luka je drugi dio prošle sezone proveo na posudbi u poljskom prvoligašu Radomiaku iz Radoma gdje je upisao ukupno 14 nastupa, a pritom se tri puta upisao u strijelce, dok je jednom asistirao. Mladi stoper je najmlađi debitant u povijesti Hajduka u službenim utakmicama, debitirao je u derbiju s Dinamom sa samo 16 godina i dva dana, a tri dana kasnije postigao je pogodak u utakmici četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa s Osijekom i tako postao najmlađi strijelac u povijesti Majstora s mora u službenim utakmicama.

Ukupno je u Hajdukovom dresu upisao 11 službenih nastupa, ima i jedan trofej, Rabuzinovo Sunce. Splitski klub prodao ga je Tottenhamu za 11 milijuna eura, no ne može službeno postati igrač engleskog kluba dok ne navrši 18 godina. Trenutačno je naravno u kampu mlade hrvatske vrste koja 10. rujna u Karlovcu igra protiv Portugala kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Europsko prvenstvo. Na prvoj utakmici Ivice Olića kao izbornika, na stadionu Rudeša protiv Farskih otoka, igrao je u paru s Dominikom Prpićem, ta kombinacija djelovala je dosta dobro. Jer, podsjetimo se, mlada hrvatska vrsta je prije ogleda s Faranima u tri utakmice (Portugal u kvalifikacijama, Irska i Švedska u prijateljskim dvobojima) primila čak 13 pogodaka, obrana je djelovala grozno, Ovoga puta protiv Farskih otoka sve je izgledalo bolje u tom dijelu, iako je u samoj završnici primljen pogodak, pišu Sportske novosti.

Naravno, sad u utorak slijedi zapravo pravi ispit za naše dečke iz obrane, u Karlovcu mladi Hrvati dočekuju Portugal, jednu od najboljih U21 selekcija u Europi. Tu će sigurno mladi, tek 17-godišnji Luka Vušković imati prilike pokazati kakav jest talent. Jer, kad je on u pitanju, nogometni stručnjaci se slažu da se radi o igraču koji će uskoro na stoperskoj poziciji obilježiti hrvatski nogomet. Vjerojatno ćemo ga vrlo brzo, kad napuni 18 godina, vidjeti na terenima Premiershipa.

Na startu našeg razgovora pohvalio je stručni stožer na čelu s Ivicom Olićem, to rade svi naši mladi nogometaši s kojima smo razgovarali proteklih dana. Očito je izbor Olića, dolazak još jedne nogometne ikone Nike Kranjčara, trenera Vladimira Vasilja i svih ostalih u koji su u Olićevom stožeru, bio super potez, na radost igrača. Sad još samo naravno ostaje da mlada vrsta ostvari i rezultate koji će ih odvesti na Europsko prvenstvo.

- Stožer je stvarno dobar, uvijek su tu i pomažu nam puno na terenu i izvan njega. Atmosfera u reprezentaciji je vrlo dobra - kaže nam Luka u uvodu.

Pobijedili ste Farske otoke, ali bilo je dosta muke, na kraju i nemira s igračem više, plašili smo se da ne primimo još jedan pogodak. Jeste li u međuvremenu detektirali gdje su bili problemi?

- Svi igrači i stožer znaju gdje je bio problem, tek smo se našli prije nekoliko dana i moramo se još uigrati, ali mislim da je u ovom trenutku najvažnija pobjeda.

Kako je igrati na stoperskoj poziciji u paru s Prpićem? Slažete li se dobro?

- Poznajem Prpića od prije jer sam već igrao s njim. Dobar je momak i dobro se slažemo na terenu na stoperskim pozicijama.

Kako ćemo protiv Portugala? Pribojavate li se te utakmice, sjetimo se, u prvoj utakmici su nas dobili s 5:1, a mogli su zabiti još toliko? Očekujte li vi u obrani puno posla u srazu s Portugalom?

- Svi smo spremni za Portugal, ne bojimo se nikoga i trebamo dati sve od sebe te izvući što više možemo. I naravno da ćemo imati puno posla u obrani, ali nadam se jednako tako i u napadu.

Jeste li optimist, hoće li se Hrvatska plasirati na Euro?

- Mislim da ćemo se, ako damo sve od sebe i budemo mudri, plasirati na Europsko prvenstvo.

Kako je u klubu, jeste li sretni, zadovoljni? Igrali ste sve utakmice, zabili i pogodak. Je li Westerlo idealan za vaš razvoj? Kakve su ambicije kluba?

- U klubu je sve super, igram, treniram, imam svu potporu od stožera i igrača. I mislim da je ovo idealan klub za moj razvoj kao mladog igrača.

Kako je Matija Frigan, ide li njemu? Vjerojatno se s njim najviše družite?

- Matija i ja smo jedini Hrvati u klubu pa se često i družimo. Mislim da je dobar i momak i igrač i da će sada dobiti minute koje zaslužuje.

Posudba vam ističe na ljeto iduće godine? Kakvi su onda planovi?

- Ne znam i ne razmišljam o tome. Trenutno sam u Westerlou i dat ću sve od sebe u ovom klubu.

Sigurno pratite svoj Hajduk? Kakvi su dojmovi? Je li vas šokiralo ispadanje iz Europe protiv Ružomberoka? Može li se Hajduk s Gennarom Gattusom do kraja s Dinamom boriti za titulu?

- Uvijek pratim Hajduk kad god mogu. Mislim da imaju super momčad i trenera i da mogu ove sezone puno napraviti.

U petak je veliki derbi u Maksimiru između Dinama i Hajduka? Što mislite, kako će to završiti?

- Derbi je uvijek težak, ali vjerujem u Hajduk, da će dati sve od sebe i pobijediti u toj utakmici.

Kako ste doživjeli bratovu kaznu? Sigurno je svima u obitelji Vušković teško? Jeste li u stalnom kontaktu s Marijom, što mu kažete, dajete li mu stalnu podršku?

- Mislim da je to velika nepravda. Svi znaju da je Mario nevin i da je pravi primjer sportaša, ali ono glavno, dobra osoba. Uvijek razgovaramo i puno mi pomaže u svemu. On će uvijek imati moju podršku - zaključio je Luka Vušković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 23:11