StoryEditorOCM
Domaći nogometma kakav bunker

‘Hajdukovo dite‘ na klupi Rudeša već je bio problem za Bijele: ‘Nemojte mi to spominjati, supruga mi prigovara...‘

Piše Slaven Alfirević
17. veljače 2024. - 11:12

Hajduk opet ima nekog svoga protiv koga mora ubirati bodove, bio je to Ivan Radeljić protiv Slaven Belupa, tamo je pomoćni trener, Hajduk je projahao preko te prepreke sa 4:0. A sad smo fokusirani na Davora Mladinu, kormilara Rudeša, opet hajdukovac “na pogrešnoj strani”.

Je li Rudeš čamac bez vesala i kako s njim upravlja splitski trener koji je radio na mnogim adresama, a Hajdukov je bio junior prije skoro pola stoljeća?

Fenjeraš na ljestvici osuđen je na ispadanje, pa ipak pronalazi neku unutarnju snagu da što skuplje prodaje svoju kožu. Zamalo su u Varaždinu ostali neporaženi. Mladina kaže da će to isto pokušati ostvariti i u subotu kontra Hajduka. Može li se reći kontra “svoga” Hajduka, ono “svoga” nas kopka, pa pitamo to splitskog trenera na zagrebačko/vinkovačkoj adresi:

- A vidite... Uvijek se to svede na profesionalizam i želju za dokazivanjem. Ja sam Hajdukovo dite, a odakle vam samo ta slika juniora iz 1978., famozna je... Nego, kasnije me put vodio po Hrvatskoj, to nije nepoznato, vodio sam Cibaliju, Vukovar, Hrvatski dragovoljac, protiv Hajduka sam gubio, dobijao i igrao neodlučeno...

image

Hajdukovi juniori 1978., na slici slijeva, stoje: kapetan Robert Juričko, Ivan Gudelj, Vlaho Macan, Damir Lete, Tonći Gabrić, a dolje čuče Ante Rumora, Branko Miljuš, Davor Mladina, Marino Beletić, Jozo Brko, Zoran Vujčić

Privatni arhiv Davora Mladine

Podsjetite nas?

- Kao trener Cibalije dvaput sam remizirao u Poljudu, a bili smo bliži pobjedi, jednom je Goran Sablić zabio u 91., za 1:1, jednom je gol za Hajduk dao Makarin i spasio ih.

Pobjeđivao je Hajduk

Da, stvarno, pisali smo “makar in bod”, naslov, kao Hajduk je barem bod osvojio, igrali smo se riječima kao uvijek i gdje je uostalom danas taj Šibenčanin, bio je darovit Krešimir Makarin, ali dobro, to ćemo drugom zgodom u potragu, a samo vi, Davore, pričajte...

- Pa to, izgubio sam s Vukovarom, ali sam pobijedio s Hrvatskim dragovoljcem i sa 2:0 i sa 4:1... Dva nula protiv Ante Miše, a sa 4:1 sam ispratio Igora Tudora!

Sjećamo se, posebice tih 4:1, na 36. rođendan Igora Tudora, u travnju 2014. Dvaput ste slavili protiv Hajduka na igralištu u Sigetu, bili su to ozbiljni porazi “bijelih” i kad nam tako pričate sad i nama odjednom dramatično izgleda gostovanje Hajduka kod vas, kao da niste debelo zadnji na tablici.

A da vas pitamo za emocije?

- Pa to sam počeo pričati, sentimentalno sam vezan za sve klubove gdje sam igrao, pa kako neću bit vezan i za Hajduk. Ali u profesionalizmu gledaš kako da tvoja momčad u 90 minuta bude što bolja i to je svakom sportašu razumljivo.

Što se može očekivati od vašeg Rudeša, da sad ne gledamo ljestvicu?

- E, pa bolje je nemojte ni gledati, jer ni mi je ne gledamo, ne robujemo našoj poziciji. Nego igramo svaku da osvojimo što više bodova. U redu, suđeno je da ispadnemo, ali želimo vidit što možemo, gurnuti neke mlade igrače u vatru, a imamo ih.

Koji su to?

- Vukmanović, Mašala, Krušlin...

Mašala s njima.

- Imamo potencijal i želimo odmjerit snage sa svima.

Ništa od bunkera

Da pripremite momčad da se dogodine odmah vrati u prvu ligu?

- Pustite dogodine. Nemojte to ni spominjati. Ništa dogodine, mi sad igramo da budemo što bolji, da se pokaže napredak, da proberemo neke mlade.

Što onda pripremate, bunker?

- Ma kakav bunker, igrat ćemo svoju igru na maksimum, kao što smo igrali i protiv Varaždina. Pokušat ćemo baš kao i protiv Dinama suprotstavit se Hajduku, kao kad smo izgubili ujesen u Maksimiru jedva sa 0:1, a bili smo sasvim blizu remija koji bi za nas bio sasvim zaslužen.

Jeste li zadovoljni dosad odrađenim poslom, bili su tu prije vas Robert Prosinečki, pa Toni Golem?

- Golema je fluktuacija igrača kod nas i tražimo najbolje rješenje, a svakako se želimo najbolje pokazati. Tu je i moj motiv, to je razumljivo. Odgovoran sam prema svome poslu, takav sam uvijek bio.

Jasno je da se nećete unaprijed predati, a kako vidite utrku za titulom, kakav vam Hajduk izgleda?

- Hajduk je nadasve ozbiljna momčad. A za prvaka bit će uzbudljivo, Hajduk i Rijeka su bliži tituli nego Dinamo. Tako mi trenutačno izgleda.

Traže li vam splitski prijatelji ulaznice, nahrupit će u Kranjčevićevu?

- Nisu, ne zovu me. Valjda imaju prevelik respekt prema treneru protivničke momčadi.

image

Mladina je poznat i po modnom izričaju

Ronald Goršić/Cropix

Kao priznati “modni mačak”, glasovit među trenerima, kakvu odjevnu kombinaciju pripremate?

- A ha, ha, ma nemojte mi to, molim vas, opet spominjati, držimo se baluna. Supruga Silvija mi uvijek kaže, prigovara mi, što pričaš o modi, nisi maneken, ti si ozbiljan trener i budi takav. Moram slušat ženu – smije se Mladina.

A što kažete na ovu sliku juniora?

- Sjajna naša generacija... Prvaci smo bili Jugoslavije 1978., i kup smo osvojili, trenirao nas je Andrija Anković, na žalost pokojni, davno je umro... A vidite ekipu, Gudelj, Juričko kapetan, Miljuš, Gabrić, Rumora, Vujčić... Moja malenkost.

Čuvena generacija

Niste dogurali do prve momčadi, nisu vam se otvorila vrata?

- Šta vam je, pa konkurencija je bila strašna, meni u veznom redu direktan konkurent je bio Jerković kao desetka, doduše, ubrzo je otišao, ali tu su bili i Mužinić, pa Šalov, Luketin... Mobilna, pokretljiva vezna linija. Kakva je bila konkurencija svjedoči vam da je Gudelj igrao prije i lakše za reprezentaciju Jugoslavije nego za Hajduk!

Da, Miljan Miljanić je pozivao Gudelja, a Tomislav Ivić ga je svejedno dugo držao “u frižideru”.

- Tako je. Meni je bilo najbolje da odmah odem, što sam i učinio, u Solin, pa Cibaliju. U Vinkovcima i sve dalje sam stvorio svoje ime, karijeru, uostalom, ne pričam prvi put, pa što da ponavljamo.

Da preletimo samo još sliku juniora Hajduka, šampioni 1978. imaju požutjelu patinu, a vidite Stari plac iza?

- Nostalgija... Gore je Robert Juričko, kapetan, pazite, sa crveno-plavom trakom oko ruke, bio je i kapetan omladinske reprezentacije, pa su tu Ivan Gudelj, Vlaho Macan, Damir Lete, Tonći Gabrić, a dolje Ante Rumora, Branko Miljuš, pa ja, Marino Beletić, Jozo Brko, Zoran Vujčić – leti pogledom Mladina.

Koga da elaboriramo, ove manje poznate: brzo desno krilo Brko je brzo i nestao, Beletić je legenda dubrovačkog GOŠK-a, Rumoru najbolje znamo iz Ćirina Dinama 1983. i skandiranja Dinamovih navijača “mi smo Antini, Ante je naš”. Onda, Lete je baš morao uspjeti, a nije. Bio je izuzetan talent, debitirao sa 17, pa išao na posudbu u Iskru iz Bugojna, dovezao žutog golfa iz UNIS-a iz Vogošće kao atrakciju na Rivi i brzo odselio na mali balun u SAD. Na kraju Letu pamtimo kao službenika u poslovnici tadašnjeg JAT-a na Rivi, Croatije Airlines kasnije, znalo se kad su avioni prebukirani, samo se javi Leti...

- I ja sam ga nedavno susreo u Vodovoda – prisjetio se Mladina.

I još Vujčić, morao je biti novi Šurjak, a nakon Solina igrao je u Rijeci i ostao u Zadru.

I vi, sad ste vi u subotu nova prepreka Hajduku?

- Ja samo želim da bude prava atmosfera i neka pobijedi bolji! – mantra je Rudešova trenera.

image

Mladina i bivši strateg Osijeka Nenad Bjelica

Vlado Kos/Cropix
image

U Rudešu je u ‘nemogućoj misiji‘

Željko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:10