StoryEditorOCM
Domaći nogometserse cosmi

Ekscentrik koji zna posao: živopisni trener na klupi Rijeke u nedjelju dočekuje Hajduk

30. rujna 2022. - 08:31

Serse Cosmi prepreka je Hajduku u nedjelju na Rujevici, više od nogometaša Rijeke. 

Nije Talijan došao da - kao i njegovi prethodnici – sve izgubi. Mora se i Rijeka pomaknut nabolje i sama ta igra velikih brojki brine navijače Hajduka.

Cosmi je osebujan tip. Nije od klasičnih Talijana, tipa Edoardo Reja koji je vodio Hajduk, ozbiljan taktičar koji preferira zatvoren nogomet i kontrolirane izjave.

Cosmi je odavna dospio u žarište „calcija”, prepoznat s tradicionalnom kapom i kozjom bradicom, nije samo imidžom osvojio nego i interpretacijom energičnog, napadačkog baluna.

Surfajući, naći ćete i da ga časte izrekom „sjajan je trener, ali i ekscentrični goblin”, a značenje goblin nudi wikipedija: mitološko biće s velikim nosom i ušima, pametan je... i sklon je činiti razne nepodopštine...”

image
Damir Škomrlj/Cropix

Obožava Rapaića

Signor Serse ima 64 godine na leđima, rođen je 5. svibnja 1958. u Ponte San Giovanniju, predgrađu Perugije. A Perugia je klub njegove prve emocije, s njom je 2000. krenuo na veliku scenu. U Perugiji je bio legenda Miki Rapaić.

- Za Hajduk me veže spoznaja da je to klub Rapaića kojeg obožavam, pa respektiram i vas ovdje, želim paziti što govorim... - pričao je nedavno u Poljudu.

A sve to jer je bio ljut kao ris zbog suđenja.

Cosmi, rođen u Umbriji „vulkanskog je podrijetla”. U Splitu je nekidan izveo show, hitnuo je jaketu u ljutnji, potom otišao s klupe prema svlačionici, pa se vratio.

image
Damir Škomrlj/Cropix

Igračima puštao porniće!?

U Italiji je kroz Perugiju lansirao Marca Materazzija, stopera koji je nekidan bio u Splitu na predstavljanju pokala Mundijala. Kad je Materazzi 2006. postao prvak svijeta Cosmi je komentirao:

- Gledam ga i to je neki novi stoper. Dok je igrao za Everton, nije mogao ni šnicel čuvati, a kamo li živog napadača!

Kao trener Palerma priznao je da je u autobusu „puštao” video porno sadržaja:

- Što se čudite, momčad je u depresiji, želio sam ih barem malo oraspoložiti – izazvao je smijeh u TV-studiju.

Navijači Juventusa znaju kad je u Serie B, 2007. Brescia tukla Juve sa 3:1. E, pa tu Bresciju je vodio Cosmi.

Vodio je mnoge, dvadeset godina ozbiljne karijere, od 2000. naovamo: Perugia, Genoa, Udinese, Brescia, Livorno, Palermo, Lecce, Siena, Pescara, Trapani, Ascoli, Venezia, opet Perugia, Crotone i sad - Rijeka.

Karijera jest u silasku, ali životopis krije punu vreću iskustva. „Ekscentrični goblin” spašava Rijeku i to brine splitske „bijele”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 23:30