StoryEditorOCM

Američki Sports Illustrated izabrao 50 najboljih nogometaša u povijesti, ugurao se tu samo jedan Hrvat i to jedva

Piše Sport SD
19. listopada 2024. - 10:50
Doha, Katar, 291122. FIFA svjetsko prvenstvo Katar 2022. Katara Cultural Village, kulturno selo Katara otvoreno je 2010. godine tijekom Doha Tribeca Film Festivala kao srediste kulture i umjetnosti u zemlji. U Katari se nalaze amfiteatar, dramsko kazaliste, opera, dvorane i galerije gdje se tijekom cijele godine odrzavaju predstave i izlozbe. Na fotografiji: nagradjena karikatura na kojoj se nalaze likovi Sukera i Modrica.Tom Dubravec/Cropix

Rangiranje 50 najboljih nogometaša svih vremena nije lak zadatak. To je također ono što će sigurno potaknuti rasprave. Zidane, Ronaldo, opet Ronaldo, Messi, Maradona, kako usporediti jednu zvijezdu generacije s drugom?

Sljedeći je popis pažljivo složen imajući na umu ‘vrhunce‘ svakog od sljedećih igrača, piše Sports Illustrated.

Jasno je da je pogled prosječnog hrvatskog nogometnog zaljubljenika odmah traži koliko je Hrvata na listi najboljih svih vremena. Ne treba previše tražiti jer je lista složena ‘odozdo‘ prema vrhu, od 50. na listi, a na tom je mjestu Francuz Kylian Mbappe.

A odmah ispod njega, na 49. je mjesto prvi Hrvat na ovoj listi. Pažljivim ‘češljanjem‘ prema dolje pokazalo se i jedini. Nije ni Davor Šuker ni Bernard Vukas ni Vladimir Beara već... Pogađate, tu je Luka Modrić.

Je li maestro zaslužio ipak nešto bolju poziciju kao najtrofejniji igrač u povijesti Real Madrida?

Ovako o Modriću pišu Amerikanci.

‘Glavna postignuća: 2018. Ballon d‘Or, 2018. UEFA-in najbolji igrač godine, 2018. najbolji FIFA-in muški igrač, FIFA-ina Zlatna lopta Svjetskog kupa 2018., šest UEFA-inih Liga prvaka.

Počinjemo s čovjekom koji je 2018. učinio nemoguće: u eri Lionela Messija i Cristiana Ronalda osvojio je Zlatnu loptu.

Luka Modrić završio je desetljeće dominacije najvećeg nogometnog pojedinca više nego zasluženo. Na samom vrhuncu svoje moći, Modrić je vodio hrvatsku momčad do finala FIFA Svjetskog prvenstva 2018. i osvojio približno ‘milijardu‘ naslova UEFA Lige prvaka s Real Madridom.

U top 5 su redom prvi Leo Messi pa Maradona i Pele, potom Franz Beckenbauer te Johan Cruyff.

Cijelu listu pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 10:51