StoryEditorOCM
Borilački sportovipokazni sport

Ovo je doslovno najjača splitska priča u Parizu! Hrvati nisu imali konkurenciju, a pao je i nokaut, pogledajte...

Piše Ivan Renić
7. kolovoza 2024. - 18:02

Bum, bum, bum! Tri pokazna meča i tri pobjede. U velikom stilu predstavili su se Hrvati u tajlandskom boksu u Parizu. Na ovim Olimpijskim igrama to je, uz rukomet na pijesku, pokazni sport. A to znači kako se nadaju upasti u program Igara već u Los Angelesu 2028. Pozvani su najbolji od najboljih, pa se tako nije moglo ni smjelo preskočiti Hrvatsku koja je već godinama svjetska velesila u ovom sportu.

U Club de Franceu prvi je u ring ušao Ivan Bertić u kategoriji do 91 kilograma. S druge strane stajao je francuski reprezentativac, a 23-godišnji Bertić nokautirao ga je high kickom i opravdao tako svoju reputaciju vrhunskog borca. Uostalom, tome svjedoči i brončana medalja s nedavno održanog Svjetskog prvenstva u Grčkoj kao i brojni prijašnji trofeji.

Sljedeći na redu bio je Vito Košar, jedan od najperspektivnijih hrvatskih boraca. Ovaj 23-godišnjak iz Zaprešića ove godine je oko zlato stavio zlato sa spomenute svjetske smotre u Grčkoj. U ring je ušao protiv Amerikanca Aarona Ortiza, trostrukog svjetskog prvaka. Dakle, šale nije bilo... U iznimno atraktivnom meču slavio je Košar dominantnom izvedbom i zasluženo odnio pobjedu.

A onda je krenula splitska priča. Helena Jurišić odavno je već poznata kao ‘splitska kraljica tajlandskog boksa‘. Višestruka je svjetska i europska prvakinja, a u tajlandskom boksu je od 2009. godine. Nasuprot nje stajala je Grkinja Georgija Sgorou, no Helena je odradila još jedan u nizu sjajnih nastupa.

Dobili su hrvatski borci medalje koje se, naravno, neće računati u ukupni zbroj je ipak je riječ o pokaznom sportu. Ali odličja su to koja itekako svjedoče o tome gdje se nalazi Hrvatska u ovom sportu – pri samom vrhu. ‘Upadne‘ li muay thai na popis za Igre u Los Angelesu 2028. Hrvatska se s pravom može nadati pravoj berbi odličja.

Prepuna dojmova javila nam se Helena. Uhvatili smo je u šopingu, gušta u čarima Pariza... Nakon pobjede bili su gosti HOO-a u hrvatskoj kući. S njima je bila i brončana Sandra Elksević. Bila je to sjajna fešta.

- Borbe su bile odlične, iako su više bile pokazne, da demonstriramo tehniku. Savjetovali su nam da ne budemo ‘krvoločni‘. Nismo htjeli ići na nokaut. Jesam li mogla? Naravno – kroz smijeh će Splićanka.

Bertić je ipak nokautirao protivnika?

- Da, dogodilo se slučajno. A onda nema nazad. Sudac je prekinuo borbu. Ali nije to bilo ništa strašno. U ovom sportu se svi poštujemo. Vito je kasnije odradio odličan meč s Amerikancem i opet ga pobijedio.

Tri borbe i isto toliko pobjeda, kako rekosmo, učinak je naših.

- Svi smo dobili i posebne medalje. A onda smo išli u hrvatsku kuću dočekati Sandru. Poznajemo se od prije jer imamo istog fizijatra u Splitu. Tamo smo imali večeru i druženje. Baš smo guštali.

Na najbolji mogući način prošla je demonstracija ovog sporta u Parizu.

- Svi su zadovoljni. I gledanost je bila velika, a tribine pune. Na kraju smo svi bili zajedno, mi iz tajlandskog boksa i rukometaši na pijesku. Bilo je ‘milijun‘ ljudi.

image
Privatni album

Za nagradu je hrvatska ekspedicija dobila odlazak na vaterpolsku utakmicu između Hrvatske i Španjolske. Bolji poklon nisu mogli ni poželjeti. Bio je to pravi spektakl i najbolja utakmica Barakuda u Parizu. U četvrtfinalu su izbacili favorizirane Španjolce.

- Baš smo pogodili na koju ćemo stići. Odradili smo posao u Parizu i sada uživamo. Ma sve je bilo savršeno – ispričala nam je Helena.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 02:50